Alles wat je moet weten over vitamines

Alles wat je moet weten over vitamines

– Partner content – Vitamines hebben we nodig voor allerlei functies in ons lichaam. Zo hebben vitamines een gunstige invloed op onze energiehuishouding (de B-vitaminen), onze weerstand (vitamine C) of onze leerprestaties (foliumzuur en vitamine B12).

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn net als mineralen stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Het lichaam kan zelf geen vitamines maken, met uitzondering van vitamine D en vitamine K. Vitamine D aanmaak is niet voor iedereen, en onder alle omstandigheden, altijd voldoende. Vitamine K maakt ons lichaam deels aan in de darmen. Er zijn dertien stoffen die de naam vitamine hebben. Dat zijn de vitamines A, C, D, E, K en acht soorten vitamine B, namelijk: B1 ( thiamine), B2 ( riboflavine), B3 ( niacine), B5 ( pantotheenzuur), B6, B8 ( biotine), foliumzuur (B11) en B12.

Twee soorten vitamines

Je hebt twee soorten vitamines: de in water oplosbare en de in vet oplosbare vitamines. Het verschil tussen deze twee heeft te maken met de uitscheiding en de opslag ervan. Wateroplosbare vitamines moet je dagelijks innemen en het teveel wordt via de urine uitgescheiden. Een teveel aan de vet oplosbare vitamines wordt dagelijks in je vetlaag opgeslagen en komen vrij wanneer je het vet verbruikt. De meest bekende wateroplosbare vitamines zijn B en C. Vet oplosbare vitamines zijn vitamine  A, D, E en K.

Waar zijn vitamines goed voor?

Vitamine A speelt een rol bij de groei, de werking en aanmaak van de huidcellen en is goed voor het gezichtsvermogen. Daarnaast ondersteunt deze vitamine de conditie van het oog. Vitamine B1, B2, B6 en Nicotine zuur zorgen voor een goede werking van de enzymsystemen. Vitamine B2 helpt bij de absorptie van ijzer en vitamine B6. B12 en Foliumzuur zorgen voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en is van belang voor het behoud van sterke botten en draagt bij aan sterke spieren en tanden. Vitamine C hebben we nodig bij de afweer tegen infecties, de werking van de enzymen, de aanmaak van bijnierhormoon en een goede opbouw van de cellen. Vitamine K is onontbeerlijk voor een goede bloedstolling. Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Vooral als je rookt is Vitamine E van groot belang.

 

Bronnen: vitamine-info.nl en voedingscentrum.nl

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief