Kun je het verouderen van je lichaam vertragen?

Veroudering, we hebben er allemaal mee te maken. Soms lijkt het dat de één sneller ouder wordt dan de ander. Hoe komt dat en kunnen we het verouderen van ons lichaam vertragen? Kunnen we voorkomen dat het lichaam snel veroudert.

Het menselijk groeihormoon?

Het menselijk groeihormoon (ook wel afgekort als GH of HGH) is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypofysevoorkwab. De belangrijkste functie is het stimuleren van de productie en afgifte van groeifactoren. Het groeihormoon beïnvloedt slechts enkele soorten cellen. Het heeft een directe werking op cellen in weefsels. Een van de effecten van groeihormoon is de productie van insulinegelijkende groeifactor oftewel IGF-1. Dit heeft onder andere een opbouwende functie bij de botgroei.

Het groeihormoon wordt niet gelijkmatig geproduceerd maar telkens in korte pieken. De productie van groeihormoon vindt plaats bij lichaamsbeweging, stress en tijdens onze slaap. De afgifte wordt in de hersenen geregeld door twee stoffen: ‘growth hormone releasing hormone’ (of GHRH) en somatostatine. Ze komen via speciale bloedvaten in de hypofyse. ‘Growth hormone releasing factor’ heeft als functie het stimuleren van de afgifte, terwijl somatostatine de afgifte juist afremt.

Belangrijkste functies groeihormoon:

 • Opbouw van de spieren.
 • Versterking van de botten.
 • Instandhouding en versterking hartfunctie.
 • Afname van de hoeveelheid lichaamsvet.
 • Regulatie vochtbalans in ons lichaam.

Een gebrek aan HGH is één van de oorzaken van veroudering. Na het 50ste levensjaar daalt bij de meeste mensen de productie van HGH. Hierdoor versnelt het verouderingsproces en vermindert het proces van de cel vernieuwing, groei en reparatie.

Verouderen vertragen?

Is het mogelijk om de klok terug te draaien? Het goede nieuws is dat onder andere door trainen ook het menselijk groeihormoon kan worden aangemaakt. In ruil daarvoor helpt het hormoon ons om de spierkracht en conditie te behouden. Tevens verbetert het de botstructuur. Een andere conclusie is dat door het voldoende stimuleren van het centrale zenuwstelsel, door fysieke activiteiten, het verlies aan functies in het zenuwstelsel en de hersenen worden tegengegaan. De bloeddoorstroming verbetert bij fysieke activiteiten, waardoor verschillende delen van de hersenen beter kunnen functioneren. De boodschappen worden zelfs sneller van het zenuwstelsel naar de hersenen gestuurd. Bewegen helpt ook om aandachtig en alert te blijven. Dit is nodig om snel informatie naar de hersenen te kunnen sturen.

Uit een studie welke is gepubliceerd in het ‘Annals of Internal Medicine’ bleek dat ouderen die minimaal drie keer per week trainen, 38% minder kans hebben op Alzheimer. De theorie is dat door te trainen niet alleen de bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer naar de hersenen toe verbetert, maar dat het kan ook helpen de zogenaamde ‘plaque’ in de hersenen te voorkomen die geassocieerd wordt met Alzheimer.

Aanmaken menselijk groeihormoon

Voldoende slapen

Minimaal 6 uur aan één stuk door slapen bevordert de groeihormoon productie omdat de cyclus waarin groeihormoon gedurende de dag wordt geproduceerd zijn piek ongeveer één a twee uur na het in slaap vallen bereikt. Wordt je slaap onderbroken, dan onderbreek je ook de productie van het groeihormoon. Maar ook het doen van een middagdutje is bevorderlijk voor de groeihormoon productie.

Trainen

Ongetwijfeld de belangrijkste stimulans van de groeihormoon productie is fysieke activiteit. Het groeihormoon wordt geproduceerd wanneer een training voldoet aan voldoende aan intensiteit en aan variatie.

Stoppen met roken

Waarschijnlijk is roken één van de grootste vernietigers van het groeihormoon. Regelmatig en op voldoende hoge intensiteit trainen wordt als je rookt of slecht slaapt des te belangrijk, maar dit alles heeft natuurlijk meer effect wanneer je niet rookt.

’s-Avonds matigen met eten

Door ’s avonds een zware maaltijd te eten zorg je voor een vermindering van de groeihormoon productie. Dus ontbijt als een koning, lunch als een prins en diner als een bedelaar. Al vele malen is aangetoond dat organismen langer en ook langer gezond leven wanneer zij ongeveer 30 % minder eten. Ze eten niet anders, maar wel minder: een verschil van 30 % aan suikers, eiwitten, vetten en calorieën, terwijl ze wel de normale hoeveelheid mineralen en vitaminen binnenkrijgen. Daarnaast zijn er studies die er van overtuigd zijn dat bepaalde voedingsmiddelen een stimulerende werking op je groeihormoon kunnen hebben.

Welke voeding kan het groeihormoon stimuleren?

 1. Frambozen
  Voedsel dat veel melatonine bevat kan de productie van groeihormoon verhogen. Frambozen en kersen bevatten veel melatonine.
 2. Rauwe vis
  Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid mannelijke hormonen, zoals testosteron en groeihormoon, in verband staat met de hoeveelheid vitamine D in jouw lichaam. Een tekort aan vitamine D betekent dus ook vaak een lagere hoeveelheid groeihormoon.
 3. Ananas
  Serotonine is een lichaamseigen hormoon dat onze spijsvertering reguleert en zorgt voor een gevoel van ontspanning. Serotonine bevordert namelijk de nachtrust en een betere nachtrust zorgt weer voor meer groeihormoon. Ananas is rijk aan tryptofaan, en tryptofaan wordt in ons lichaam omgezet naar serotonine.
 4. Biefstuk
  De de aminozuren in biefstuk helpen om L-orthinine te synthetiseren. Een stof welke de groeihormoonwaarde in ons lichaam kan verhogen.
 5. Tuinbonen
  Tuinbonen bevatten veel L-dopa. Dit stimuleert je hypofyse, waar het groeihormoon wordt aangemaakt.
 6. Noten en zaden
  Voedingsmiddelen die veel L-arginine (een belangrijk aminozuur) bevatten zijn ideaal om je groeihormoonwaarde een boost te geven. Bronnen van L-arginine zijn noten en zaden, zoals walnoten, amandelen en hazelnoten en sojabonen, pompoenzaden en sesamzaad.

Conclusie

Vandaag de dag kunnen we veroudering nog niet omkeren, maar er bestaan wel manieren om het verouderingsproces te vertragen. En ondanks het feit dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het menselijk groeihormoon het wondermiddel is om de verouderingsprocessen tegen te gaan kunnen we wel concluderen dat voldoende slapen, sporten, niet roken en met mate eten natuurlijk bevorderend zijn voor ons lichaam en brein.

 

Bronnen: rd.com en medicalfacts.nl

Delen:  
2 reacties op “Kun je het verouderen van je lichaam vertragen?
 1. Best wel een “gezond artikel” voor een presentatie in een sportcantine.
  Zelf zal ik dit ook doen in de cantine voor seniore sporters.
  De cantinebeheerder kan daar ook handig op inspelen, voor wat(de kwaliteit en kwantiteit van)de selectie van de aangeboden consumptie betreft.
  Het mes snijdt zo aan meerdere kanten. ( In plaats van in het lichaam!)

  Geschreven door Kenneth Lemmers/ Lempa op
 2. De cosmeticaproducenten hebben reeds lang ontdekt dat collageen de huid mooi soepel houdt. Wat voor de buitenkant geldt, kan dat ook voor de binnenkant gelden? Deze stof wordt door je eigen lichaam aangemaakt, maar stopt voor je dertigste levensjaar. Waarom? Tot je dertigste jaar blijf je jong en mooi. Na die leeftijd begint het verouderingsproces. Heeft dat met het collageen te maken? Is daar ooit een onderzoek naar gedaan? Kan de lichaamsproductie op een of andere manier weer op gang worden gezet? Waarom wordt er in de medische wereld over gezwegen?

  Geschreven door Maxim op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief