Wanneer je altijd moe bent

Over het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt al jaren bijzonder veel gediscussieerd. De een gelooft er in en de ander noemt het een yuppenziekte. Maar het feit is dat het aantal ME/CVS-patiënten jaar na jaar toeneemt.

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?

We zijn allemaal wel eens moe. Maar bij sommige mensen blijft de vermoeidheid langere tijd aanwezig. Wanneer de vermoeidheid langer dan zes maanden blijft bestaan dan pas wordt er gesproken over chronische vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan verergeren door lichamelijke of geestelijke activiteiten, maar wordt niet beter door te rusten.

Chronische vermoeidheid als klacht komt ook zeer vaak voor bij mensen met chronische ziekten. Chronische vermoeidheid kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen met spierziekten of met een chronische alvleesklierontsteking. Maar ook bij mensen met: multipele sclerose, hartziekten of mensen met een te traag werkende schildklier.

Chronische vermoeidheid komt ook regelmatig voor lang na een ernstige ziekte, bijvoorbeeld na een beroerte (herseninfarct, hersenbloeding), of soms nog lang na behandeling van kanker. Er is dan nader medisch onderzoek nodig om vast te stellen of het om het chronisch vermoeidheidssyndroom gaat of om een andere aandoening die soortgelijke klachten veroorzaakt.

ME of CVS?

ME (myalgische encephalomyelitis) is de naam die patiënten en patiëntenverenigingen hanteren. Wetenschappers zijn niet gelukkig met deze naam omdat deze naam duidt op een ontsteking van het zenuwweefsel waarvoor geen aanwijzingen zijn gevonden. Zij gebruiken de term Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Ook de ME-CVS Stichting spreekt over ME/CVS.

Wanneer spreken we van CVS?

CVS is een naam voor ernstige vermoeidheidsklachten die niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. Er is sprake van het chronisch vermoeidheidssyndroom als:

 • Er ernstige aanhoudende of telkens terugkerende vermoeidheidsklachten aanwezig zijn die niet aanzienlijk verbeteren door rust en niet het gevolg zijn van voortdurende inspanning.
 • De vermoeidheid heeft geleid tot forse afname van vroegere niveaus van beroepsmatig, sociaal en/of persoonlijk functioneren. deze klachten geen lichamelijk verklaring te vinden is.
 • De klachten tenminste zes maanden bestaan Vooral vrouwen hebben CVS, maar er zijn ook mannen die het hebben.

CVS kan op elke leeftijd beginnen; ook kinderen kunnen CVS krijgen. Veel mensen met CVS hebben ook de volgende klachten:

 • Spierpijn en of spierzwakte.
 • Gewrichtspijnenkeelpijn.
 • Gevoelige hals- of okselklieren.
 • Concentratie- of geheugenstoornissen.
 • Hoofdpijn.
 • Uitputting na inspanning.
 • Slaapklachten.
 • Maag – of darmklachten.
 • Duizeligheid.
 • Prikkelbaarheid.
 • Spraakstoornissen.
 • Extreem transpireren.

Zo’n twee van de tien mensen met CVS hebben ook een depressie.

Risicofactoren

Factoren die het risico van chronisch vermoeidheidssyndroom kunnen verhogen, zijn onder andere:

 • Leeftijd
  Chronisch vermoeidheidssyndroom kan op iedere leeftijd voorkomen, maar het komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar oud.
 • Geslacht
  Vrouwen worden veel vaker gediagnosticeerd met chronisch vermoeidheidssyndroom dan mannen, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat vrouwen iets vaker hun symptomen melden bij hun huisarts. Hooguit een kwart van de patiënten is mannelijk.
 • Stress
  Moeilijkheden met stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronisch vermoeidheidssyndroom. Daardoor kan het stress-systeem in het lichaam in de war raken. Dit systeem scheidt bepaalde hormonen af bij stress.

Oorzaken van CVS

Wetenschappers weten nog niet precies wat precies de oorzaak is van chronisch vermoeidheidssyndroom. Er zijn veel mogelijkheden onderzocht, waaronder chronische virusinfecties, chronische ziekte van Lyme, chronische schimmelinfecties (zoals candida), immuunstoornissen, hormoonstoornissen, allergie en / of overgevoeligheid voor chemicaliën, neurologische of psychiatrische stoornissen, zoals depressie of angststoornissen. Geen enkele van deze oorzaken is tot op heden op een wetenschappelijke manier bewezen.

Doorbraak?

Echter vorig jaar bleek er plotseling nieuwe hoop voor mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom. Noorse onderzoekers hebben een medicijn getest dat normaliter gebruikt wordt om witte bloedcellen uit te schakelen bij mensen met lymfeklierkanker en reumatoïde artritis. Twee derde van de proefpersonen die het medicijn innamen, bemerkte een sterke afname van CVS-symptomen en periodes van vitaliteit die ze daarvoor nooit hadden.

De ontdekking, die per toeval tot stand kwam, geeft aan dat de symptomen van CVS veroorzaakt worden door antilichamen die het lichaam produceert om een infectie te bevechten. Volgens de Noorse onderzoekers verstoren die wellicht de bloedsomloop, waardoor de spieren geen energie krijgen.

In eerste instantie waren de wetenschappers het er over eens dat CVS een postviraal syndroom is, namelijk de nasleep van een infectie met het Epstein-barrvirus. Aldus het blad New Scientist.

Functioneren met CVS

ME/CVS-patiënten hebben het moeilijk om te functioneren in de maatschappij. Werken is een groot probleem. Werken is moeilijk, maar het is wel heel goed wanneer CVS patiënten aan de slag kunnen blijven. In veel gevallen komt dat er op neer dat deze mensen voor een periode deeltijds werken of in overleg met de werkgever minder belastende taken toebedeeld krijgen.

CVS-patiënten moeten leren omgaan met de chronische vermoeidheid. Hoe beter iemand met de vermoeidheid omgaat, hoe minder spanning iemand zal hebben en dat vergroot weer de kans op herstel.

Enkele adviezen die gegeven worden zijn:

 • Op een vaste tijd naar bed gaan en weer op een vaste tijd opstaan.
 • Gezond en gevarieerd eten.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Een goede balans tussen rust en inspanning zoeken.

 

Bronnen: Slaapinfo.nl, newscientist.nl en radboudumc.nl

reactie op “Wanneer je altijd moe bent
 1. Ik ben 73 en 1,78 m. Een jaar of vijf geleden was ik voor heel lange tijd heel erg moe. Ik was 14 kg afgevallen. Er was nog 53 over.Ik dacht dat ik het gehad had. Een vriend van mij ried mij aan multivitaminetabletten te nemen. In twee dagen was het over. Het heeft me nog wel vier jaar gekost om er 10 kg bij te krijgen.

  Geschreven door TheoDeed op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief