Alcohol en de vele mythes

Alcohol is de meest voorkomende drug ter wereld waar vele verhalen de ronde over doen. Sommige berusten op waarheid en sommige op onwaarheden. Nu raden wij alcoholgebruik zeker niet aan, maar wanneer je een keer een te diep in het glaasje hebt gekeken dan is het wel zo handig dat je weet wat waar is. Alles over alcohol en de vele mythes.

Alcohol en de mythes

Drink je kater weg

Vaak krijgen mensen, die de avond ervoor een borreltje teveel hebben gedronken, het advies om de volgende ochtend verder te gaan met het drankje waar ze de avond ervoor mee zijn gestopt. Nu werkt dit inderdaad, maar voor heel even, want de kater komt wel maar die komt later. Uitstel van executie dus. Neem liever een glas limonade of een sportdrankje vanwege de mineralen en zouten.

Paracetamol nemen voor het slapen gaan

Om er voor te zorgen dat je de volgende ochtend hoofdpijnvrij op staat luidt het advies om een paracetamol te slikken voor het slapen gaan. Maar dit is niet goed voor je lever en de wijze waarop de lever deze paracetamol afbreekt. Wanneer je de volgende ochtend toch nog last hebt van je hoofd neem dan een ibuprofen.

Koffie als verlosser

Er wordt ook gedacht dat het drinken van koffie helpt om weer snel nuchter te worden. Helaas, misschien lijkt het alsof je nuchter wordt omdat de koffie je wat meer helder maakt, maar dat is volgens wetenschappers enkel een illusie. De combinatie cafeïne en alcohol kan zelfs leiden tot het nemen van verkeerde beslissingen, omdat je denkt dat je nuchter bent terwijl je dat helemaal niet bent. Ook het nemen van een koude douche, om zo snel mogelijk nuchter te worden, werkt niet.

Spek met eieren als ontbijt

Sommige mensen hebben na een stevige avond behoefte aan spek en eieren als ontbijt terwijl een ander het liefst een beschuitje wil. Het ontbijt is niet zo van belang, maar het is belangrijker wat de avond ervoor genuttigd wordt. De welbekende bodem leggen.

Van alcohol moet je extra plassen

Door het innemen van alcoholische dranken wordt de aanmaak van het zogenaamde antidiuretisch hormoon (ADH), geremd waardoor de ‘gecontroleerde’ drang om te plassen wordt verstoord. Hierdoor moet je vaker plassen. Het gevolg is dan natuurlijk meer vochtverlies (grotere kans op een kater), en je lichaam droogt uit.

Dus minder alcohol drinken, afwisselen met water en rustiger drinken is de oplossing in deze.

Een kater is niet sekse afhankelijk

Toch wel, een vrouw ervaart de effecten van alcohol sterker dan een man. De reden hiervoor ligt in het feit dat mannen een hoger percentage aan water in hun lichaam hebben dan vrouwen. Dus wordt de alcohol minder verdund en blijft er verhoudingsgewijs meer alcohol achter in het bloed. Daarnaast hebben vrouwen minder alcohol dehydrogenase; een groep enzymen in de lever en maag die voor de afbraak van alcohol zorgdraagt.

Hoe donkerder de drank, de lichter de kater

Uit een Amerikaans onderzoek is het tegenovergestelde gebleken. Namelijk hoe donkerder de drank des te zwaarder de kater is de volgende dag. Het onderzoek heeft nog geen reden kunnen achterhalen echter men denkt dat bij de gisting van donkeren drankjes (denk aan whisky), er meer chemische stoffen vrijkomen zoals kleur- en smaakstoffen. Dus wanneer je tijdens een hele gezellige avond even niet goed hebt opgelet op de hoeveelheid drankjes die je hebt gedronken, dan kun je daar de volgende dag last van hebben. Dus drink met mate.

 

Bronnen: welingelichtekringen.nl en plusmagazine.knack.be

Delen:  
2 reacties op “Alcohol en de vele mythes
  1. Zijn er goede, minder goede of slechte voedingsmiddelen aangetoont bij de aandoening artritis psoriatica?

    Geschreven door trudygeluk op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief