Koukleum versus kacheltje

Waarom heeft de één het altijd koud, ondanks talloze lagen kleding, en heeft de ander het altijd warm? Met andere woorden, waarom is de één een koukleum en de ander een kacheltje?

Wij mensen zijn warmbloedig en dat betekent dat onze lichaamstemperatuur ongeveer 37°C is. In de hersenstam zit de regelaar van onze temperatuur en die wordt gecontroleerd door hormonen.

Leeftijd en geslacht

Je hoort vaker vrouwen zeggen dat ze het koud hebben, dan mannen en dat komt door het hormoon oestrogeen. Mannen hebben daarnaast meer spiermassa en vrouwen meer vet. Wanneer onze spieren moeten werken, dan wekken ze warmte op, in tegenstelling tot vetcellen die warmte opslaan.

Uit onderzoek is gebleken dat de temperatuur van een mannenhand ongeveer 32,4 °C is en die van een vrouw ongeveer 30,8 °C. De verklaring ligt in het feit dat een vrouwenlichaam harder moet werken om de interne temperatuur op peil te houden dan een mannenlichaam. Mede daardoor blijft er minder energie over om onder andere. de handen en voeten te verwarmen. Tijdens de menstruatie kan de lichaamstemperatuur zelfs met enkele graden dalen of stijgen.

Gewicht

Dikke mensen hebben het vaak warmer dan dunne mensen omdat hun interne organen warmer zijn, maar hun ledematen zijn weer kouder dan die van dunne mensen. Bij mensen met een lage BMI is de lichaamstemperatuur weer lager, doordat het bloed dat door de ledematen stroomt eerst opgewarmd moet worden eer het terug gepompt wordt.

Onze interne temperatuur wordt geregeld door de cellen in de huid. Deze gaan op zoek naar kou en zorgen ervoor dat de haar- en bloedvaten verkleinen waardoor de bloedcirculatie vertraagt. Bij rokers gebeurt dit proces veel sneller. Actieve mensen zullen weer warmere handen en voeten hebben.

Geluksniveau

Een Canadese studie heeft aangetoond dat mensen die zich alleen en eenzaam voelen het kouder hebben. Mensen met veel sociale contacten die hebben het vaak warmer.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief