Gezond leven, wat is dat?

Als we het over gezond leven hebben dan hebben we het over: niet roken, matig drinken, voldoende bewegen en gezond eten. Maar wanneer we dat zo goed weten, waarom doen wij het dan niet? Gezond leven wat is dat?

Bewust leven

Het blijkt hoogopgeleide mensen zes tot zeven jaar langer leven dan laag opgeleide. Zij leven zelfs zestien tot negentien jaar langer in een goede gezondheid. Zonder gebreken of chronische aandoeningen dan laag opgeleide mensen. Zijn wij ons eigenlijk wel voldoende bewust van onze verantwoordelijkheid voor ons eigen leven?

Onderwerp bij de huisarts?

De leefstijl van de patiënt is nog te weinig onderwerp van gesprek bij de huisarts. In slechts twee van de vijf consulten wordt de leefstijl van de patiënt besproken. Toch is de huisarts de aangewezen persoon om een gezonde leefstijl te ‘promoten’.

Vooral voor mensen met een hoge bloeddruk zijn gezonde voeding, een normaal gewicht, voldoende lichaamsbeweging en niet-roken belangrijk om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. De risico’s van hoge bloeddruk kunnen door een gezonde leefstijl worden verminderd.

Bezoek aan huisarts

Breng bij uw volgend bezoek aan de huisarts uw leefstijl ter sprake. Maak ter voorbereiding een lijstje van uw belangrijkste vragen. Wellicht heeft de huisarts nog gezonde adviezen voor u waardoor u langer kunt blijven leven.

Delen:  
8 reacties op “Gezond leven, wat is dat?
 1. Leefstijlbegeleiding op maat levert een aanzienlijke gezondheidswinst op bij mensen met diabetes of bij mensen die door verstoorde glucosetolerantie (IGT) en/of overgewicht een hoog risico lopen de ziekte te krijgen. De leefstijlbegeleiding bestaat uit persoonlijke adviezen over bewegen en voeding.

  http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/260401005.html

  Geschreven door Anoniem op
 2. Een jetlag, onregelmatige ploegendienstroosters en andere verstoringen van het slaap-waakritme kunnen leiden tot maag/darmklachten, hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en vermoeidheid, verhoogde vatbaarheid voor ziektes en verminderde vruchtbaarheid of problemen met de zwangerschap.

  http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o8518n40809.html

  Geschreven door Anoniem op
 3. Laagopgeleide mensen leven ruim 2 jaar korter dan de gemiddelde Nederlander. Bovendien worden zij gemiddeld 5 jaar eerder ziek. De gezondheid van allochtonen is over het algemeen nog iets minder goed.

  Geschreven door Els op
 4. ik mijn bloed laten onderzoeken lijk

  dat crp verhoogd is wat bekenend crp

  Geschreven door satramoutar op
 5. Regelmatige lichaamsbeweging in de late namiddag of vroege avond zorgt voor een algemene stressvermindering en werkt slaapbevorderend.

  Geschreven door Anoniem op
 6. Steeds meer Nederlanders krijgen kanker. Dat blijkt uit de NPK Monitor van het Nationaal Programma Kankerbestrijding (NPK). De doelstellingen voor bestrijding van kanker uit 2006 zijn niet gehaald.
  Uit de monitor blijkt ook dat de sterfte als gevolg van kanker in Nederland hoger is dan gemiddeld in Europa. Dat komt onder andere doordat meer mensen doodgaan aan rokengerelateerde kankers, zoals longkanker. Dit komt door het hoge aantal rokers in Nederland. In de laatste jaren is het aantal rokers niet minder geworden.

  Geschreven door Jeroen op
 7. Sorry ik vind het allemaal heel interessant maar wat is nou eigenlijk belangrijker dat je lang leeft of dat je leeft?
  Eerlijk gezegd vind ik het belangrijker dat ik leef!!! iedere dag weer..
  Ik rook dagelijks, ik blow sowieso iedere weekend dag en soms ook door de weeks, ik drink graag een wijntje. Ik ga laat naar bed en sta over het algemeen vroeg op.
  Ook al heb ik een spieraandoening/ziekte ik vind het belangrijk dat ik kan zeggen ik heb geleefd!!! Voor de rest ben ik verslaafd aan groenten en fruit, broodjes “gezond”. Heb de meest verse eieren (in het seizoen) en mijn huisarts heeft niets te klagen over mijn ongezonde levenstijl, mijn bloed is goed, mijn nieren en lever werken naar toebehoren, me hart is goed, ja me longen zijn een beetje stoffig.. maar dat heeft iedereen toch die TaTa Steel als buurman heeft?!

  Ik vind dat er niet zo moeilijk moet worden gedaan over gezond en langer leven!!! BOEIEN! Als ik 40 zou worden kan ik zeggen ik heb elke dag geleefd.. wordt ik ouder is mooi meegenomen..
  andere die zich druk maken om zoiets die worden misschien 90 of 100 maar hebben misschien maar een paar weken / maanden geleefd!.

  Geschreven door Manon op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief