Hypochondrie of niet?

  • #1

    Hallo, ik ben een jongen van 19 jaar en heb nogal een lang verhaal en wil dit graag delen en weten wat jullie hier van vinden.

    Om te beginnen ben ik altijd vrij sportief geweest tot ongeveer maart 2013.. Heb 9 jaar gevoetbald en vanaf 2011 fitness(kracht). Verder ook nooit echt lichamelijke toestanden of problemen gehad.

    Het begon allemaal na de zomer van 2012 (medio augustus).
    Een familielid die ongeveer een maand na de diagnose van kanker overleden is, en twee weken later een relatiebreuk (relatie van 2jaar). Zo'n periode brengt natuurlijk emoties met zich mee en een lading stress. Van die relatiebreuk heb ik lang last gehad en nu zo goed als bij neergelegd en het een plek gegeven. de maanden die daarna volgden gingen eigenlijk nog best goed (geen psychische problemen of lichamelijke klachten). Tot de maand april aanbrak. Toen begon ik druk op mijn borst te krijgen en angstaanvallen. Tijdens deze aanvallen dacht ik dat ik dood neer zou vallen en een hartaanval zou gaan krijgen.

    Na een aantal paniekaanvallen ben ik naar de huisarts gegaan met het gevoel dat ik een hartprobleem had, ik heb aan mijn huisarts verteld van de paniekaanvallen waarop hij antwoorden dat hartproblemen op mijn leeftijd zelden tot niet voorkomen. Ik was enigszins gerust gesteld, tijdens dat huisarts bezoek hebben ze toch een bloedonderzoek en ECG filmpje gedaan. Bloed was perfect. Tijdens het ECG was ik wat onrustig en was mijn hartslag aan de hoge kant dus ben ik ook doorverwezen voor een 24uurs Holter onderzoek. Uit dat onderzoek bleek ook geen hart ritme stoornis aanwezig te zijn.

    Na deze onderzoeken een tijdje gerust gesteld maar de lichamelijke klachten bleven echter aanwezig en begon me weer zorgen te maken.. Ook bleek ik een agorafobie ontwikkeld te hebben (Niet in bussen,treinen , drukke ruimtes etc.. durven te komen). Nogmaals naar de huisarts gegaan en hij heeft toen gezegd dat het Hyperventilatie is. Hij heeft me toen aangeraden om naar een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige te gaan en Ademhalingstherapie. Dit heb ik gedaan en bij de SPV informatie gekregen over Stress en Lichamelijke reacties etc.. en bij de Ademhalingstherapie geleerd om paniekaanvallen onder controlen te krijgen.

    Na een aantal SPV bezoeken geen verbetering en heeft mij toen doorgestuurd naar een Psycholoog. Klachten bleven maar aanhouden en huisartsen hadden inmiddels al gesteld dat ik aan Hypochondrie leid.

    Mijn Klachten:

    Druk op mijn borst.
    Hoge hartslag tijdens inspanning (al snel 180)
    verhoogde hartslag in rust
    licht verhoogde bloeddruk
    Maagzuur
    Gevoel dat eten niet goed doorgaat
    Vermoeidheid
    Licht in hoofd
    Derealisatie
    Soms moeilijk ademen
    Zenuwachtig wakker worden
    Soms als ik in bed lig piepend geluid aan het eind van de uitademing.
    Veel slijm in mijn keel.
    vlekken voor ogen
    opgezette lymfklier in lies

    Ik ben de afgelopen weken verschrikkelijk bang voor o.a Long/slokdarm kanker. Hartproblemen. (Hartinfarct,stilstand etc..). Ben deze week naar de dokter gegaan en gezegd dat ik het spuugzat ben dat gepieker en hij heeft toen aantal onderzoeken gedaan zoals naar mijn longen luisteren hart ritme geluisterd en slagaders gevoeld. ook heeft die even naar de opgezette lymfklier gekeken, en constateerde geen gekke dingen alles klonk vrij normaal. Maar heb toch om een Thoraxfoto en Slikfoto gevraagd en die krijg ik deze week. want mijn klachten houden aan, doktoren zeggen dat het stressgerelateerd is alhoewel ik daar iedere keer mijn twijfels bij krijg omdat ik mijn klachten toch ECHT voel.... Let ik er teveel op?? Mijn sessies bij de psycholoog beginnen binnen 2 weken..

    Sorry voor het lange verhaal maar ik wil graag een mening van jullie en misschien wat tips.

    Reageer
    #2

    Beste T1994.
    Heel vervelend dat je je zo ellendig voelt.
    Om maar me de deur in huis te vallen Hypochondrie lijkt me een ietwat overdreven diagnose. Ik begrijp wel waar ze vandaan komt.
    Een hypochonder, koppelt iedere onbelangrijke klacht aan een ernstige ziekte. Een verkoudheid wordt longkanker, een blauwe plek op het been is leukemie enz.

    Bij jou gaat het net iets anders. Druk op de borst is in principe geen onbelangrijke klacht. Dit breng jij in verband met hartklachten. Dat is in feite zo gek nog niet gedacht, ware het niet dat er bij jou aan de klachten iets is voorafgegaan.

    Je hebt het emotioneel gezien nogal voor de kiezen gekregen. En juist als je denkt dat je dingen een plek hebt gegeven breken de klachten los.
    Op zich is dat niet eens zo vreemd. De vraag is dan ook of je dingen daadwerkelijk een plekje hebt kunnen geven, of dat ze op de achtergrond toch nog steeds aan je knagen.

    Hetgeen je beschrijft zou je kunnen vergelijken met overspannen raken. Stress en spanningen kunnen heel goed lichamelijke klachten veroorzaken. Deze klachten roepen angstgevoelens op. Hierdoor kunnen de lichamelijk klachten die ervaart weer toenemen. Hyperventilatie ontstaat.
    Vervolgens raak je dan een vicieuze cirkel van:
    sress/spanning, klachten, paniek, angst, nog meer spanning nog meer klachten nog meer paniek en angst.

    Je klachten zijn dus inderdaad stress gerelateerd. Ze worden veroorzaakt door stress en spanning zonder dat er lichamelijke gebreken zijn.
    Dat wil niet zeggen dat je de klachten niet echt kunt voelen. Integendeel, de klachten zijn er dus wel degelijk maar hebben een andere oorsprong dan bijvoorbeeld hartfalen, longproblemen enz.
    Het probleem is dat je doordat je in die vicieuze cirkel terecht komt en onder emotionele spanning/stress lijdt, de realiteit omtrent je klachten enigszins uit het oog verliest. Je gaat je focussen op dingen in je lichaam die je voelt. Die dingen zijn er waarschijnlijk altijd al geweest maar heb je er nooit aandacht aan geschonken. Nu ga je daar dus anders mee om: je focust je op ieder steekje, pijntje, kriebeltje. Dat maakt je onzeker en veroorzaakt angst en soms paniekgevoelens.

    Een deel van je klachten zijn heel goed te linken aan hyperventilatie:
    Druk op je borst.
    Vermoeidheid
    Licht in hoofd
    Soms moeilijk ademen
    Zenuwachtig wakker worden
    Soms als ik in bed lig piepend geluid aan het eind van de uitademing.
    Veel slijm in mijn keel.
    vlekken voor ogen

    Stress en spann ing hebben invloed op je maag
    Maagzuur
    Gevoel dat eten niet goed doorgaat

    Klachten die dus door stress/spanning en angst worden veroorzaakt:
    Derealisatie
    Hoge hartslag tijdens inspanning (al snel 180)
    verhoogde hartslag in rust
    licht verhoogde bloeddruk

    De lymfeklieren in de lies blijven dan nog over.
    Dit is dus een onschuldig verschijnsel.
    Een plaats waar veel mensen last hebben van een opgezette klier is op de lies. Je hebt daar namelijk heel veel lymfeklieren zitten, die kunnen opzetten. Dit is echter in vrijwel alle gevallen totaal niet ernstig. Het is zelfs goed dat je lichaam ervoor zorgt dat lymfeklieren opzetten. Het kan zijn dat er ergens in de buurt van de lies een onopgemerkte en onschuldige infectie aanwezig is.

    Zoals je ziet zijn de klachten die je hebt te verklaren. Het is je eigen manier van denken die problemen veroorzaakt. En dat is goed nieuws!
    Je klachten hebben geen fysieke oorsprong gelegen in bijvoorbeeld organen.

    De oorsprong van jou klachten noemt men psychosomatisch. En daar is wel wat aan te doen.
    Je zult moeten leren anders om te gaan met emoties en angsten. De psycholoog is dan dus de start.

    Lees ook eens mijn columns over angst op:
    http://www.dokter.nl/forum/Angst/

    Wellicht kun je dingen herkennen of bij de oefeningen " hoe kan ik mijn angstgevoelens beheersen" nuttige tips vinden.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor uw snelle reactie,

    Ik zal uw columns binnenkort zeker gaan lezen en hopen dat ik dingen herken. Toch blijf ik het maar vreemd vinden allemaal. Want voor mijn gevoel hyper ventileer ik helemaal niet, maar toch heb ik die klachten.. En ik ervaar eigenlijk ook niet echt stress. Wel ondervind ik heel erg veel zorgen over mijn lichaam, is dit ook stress? Er blijft altijd wel in mijn hoofd spelen als ik klachten heb "ik voel weer wat.... ik heb iets". Ik hoop dat de sessies bij de psycholoog mij daarbij gaan helpen en me vertrouwen terug winnen.

    Reageer
    #4

    Het grote probleem bij hyperventileren is dat inderdaad dat je het zelf niet altijd in de gaten hebt. En de zorgen over je lichaam zijn dus zeker stressfactoren.
    De zin die je dus schrijft geeft dat ook aan:
    "Er blijft altijd wel in mijn hoofd spelen als ik klachten heb "ik voel weer wat.... ik heb iets".
    Dit o.a. veroorzaakt dus angst en paniekgevoel, dus stress.

    De psycholoog kan hier zeker mee aan de slag.
    Het gaat goed komen.

    Groet
    Tandor.

    Reageer
    #5

    Bedankt voor uw positieve reacties, ik laat het gewoon op me afkomen en hopen dat ik er zo snel mogelijk vanaf ben :).

    Reageer
    #6

    Ik wens je in ieder geval veel succes.
    Laat even wat weten als bij de psycholoog bent geweest.

    Groet
    Tandor

    Reageer
    #7

    Zal ik doen!
    Heb 4juli de eerste sessie.

    Reageer
    #8

    Inmiddels de eerste keer gehad, meer uitleg gekregen over de behandeling etc.. Met mezelf en de angsten voor dingen gaan nu gelukkig een heel stuk beter, het zijn alleen de lichamelijke symptomen die mij weer naar beneden halen en me een slecht en onzeker gevoel geven :|.

    Mvg

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Als je mijn columns hebt gelezen, heb je kunnen zien dat de lichamelijke klachten/symptomen in principe de meeste en vervelendste problemen geven. Maar ook dat zal langzaam veranderen. Het gaat zeker goed komen.
    Probeer de ontspanningsoefeningen uit de column eens uit.

    Reageer
    #10

    Heb inderdaad uw columns gelezen, herkende wel een aantal dingen niet alles, die ontspanningsoefeningen had ik ook op de ademhalings therapie geleerd. En werken wel voor een tijdje moet ik zeggen. Die klachten/symptomen zijn vreselijk.. Heb weer klachten erbij zoals: Oogruis (visual snow), tintelingen etc.. , en dat 's ochtends raar wakker worden, kan dit niet precies uitleggen.. Soort van Verlammend zenuwachtig gevoel waarbij ik naar adem hap en wazig zie, en al 2/3 weken een trillende ooglid, en ga dan weer twijfelen of ik dan wel niet MS zou kunnen hebben. Erg vervelend en hoop dat ik er snel vanaf kom. Maandag start mijn Cognitieve gedrachstherapie voor Hypochondrie..

    Reageer
    #11

    Ik wens je in ieder geval veel succes en natuurlijk beterschap. Laat volgende week even weten hoe het met je gaat.

    Groet
    Tandor.

    Reageer
    #12

    Hoi Tandor,
    De eerste sessie zit erop, heb wat angsten opgeroepen zoals Snelle hartslag, duizeligheid etc.. Werd er op dat moment niet echt angstig van. Morgen vertrek ik 2 weken naar Bulgarije met vrieden hopelijk gaat dat allemaal goed daar en ga ik me niet rot voelen :-). Zie wel op tegen het vliegen!

    Mvg.

    Reageer
    #13

    T
    Probeer er niet te veel over na te denken maar GENIET ervan.
    Een andere setting, andere omgeving kan wonderen doen.
    En dat vliegen zal best meevallen. Voordat je goed en wel in de gaten hebt dat je vliegt, ben je er al.

    Ik wens je in ieder geval heel veel plezier.
    Als jij terug komt, vertrek ik voor 2 weken naar Zwitserland. 11 Augustus ben ik weer terug. We spreken elkaar dan wel weer.

    Groet
    Tandor.

    Reageer
    #14

    Hoi, Tandor
    Na inmiddels een maand weg te zijn geweest ben ik weer terug in NL. Heeft u een goede vakantie gehad? Ik heb op zich wel een redelijke vakantie gehad.. Zit nu wel in een terugval en heb weer veel last van de lichamelijke sensaties.. Heel erg vervelend!

    Gr.

    Gr.

    Reageer
    #15

    Hallo T1994,
    Ik heb inderdaad een goede vakantie gehad. We kunnen er weer even tegenaan.

    Vervelend dat je nu een een dip zit. Wanneer start je therapie weer?

    Reageer
Reageer op: Hypochondrie of niet?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief