Hypochondrie

  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik heb hypochondrie. Een half jaar geleden vastgesteld door de psycholoog en psychiater. Het is bij mij ontstaan door het plostelinge overlijden van de beste vriend van mijn man, 2 jaar geleden. Hij was 30 jaae oud, gezond, gaan slapen en nooit meer wakker geworden. Toen besefte ik me ineens dat mij dat ook kon gebeuren. Ik ben moeder van een zoontje van inmiddels 4,5 jaar oud. Toen mijn zoontje 3 was, een half jaar na het overlijden van onze goede vriend vond ik het 's avonds in zijn bedje mt onverklaarbare stuipen. Ambulance gebeld, waren er snel, maar mijn zoontje wilde niet bijkomen. Hij bleef schokken en bleef apatisch. Toen is de angst bij mij echt begonnen. Constant bewust van wat ik voel in mijn lijf, constant bewust hoe het met mijn zoontje gaat.

    Ik heb nu 5 maanden therapie en het gaat al beter. Ik krijg cognitieve gedragstherapie en leer er anders naar te kijken. Maar het is heel moeilijk, die angst zit zo diep. Ik heb vooral veel last vab duizeligheid en mijn angst is dan dat ik een hersentumor heb.

    Afgelopen week werd ik 's nachts wakker met druk op de borst. Ik ben anders gaan liggen en het werd minder. Maar deze week heb ik dan weee hele heftige angsten, dat ik wat aan mijn hart heb. Ik heb constant druk onder mijn keel en pijn in mijn armen. De druk op mijn borst is weg, maar prettig voelt het niet. Ik heb er met mijn psycholoog over gesproken maar ik zou ook graag advies willen van mensen die iets soortgelijks ervaren. Is er echt wat met mijn hart? Of maak ik het zelf veel erger dan het is? En schuif ik niet alles af op mijn angst? Zie ik dan de "echte" symptomen niet over het hoofd? Zo veel vragen...

    Ik slik op momenten dat ik het nodig heb oxazepam, soms een hele, soms eeb halve. Soms weken niet, soms een hele week elke dag. Verder heb ik geen medicatie.

    Hopelijk kan iemand mij advies geven, of gewoon vertellen hoe hij/zij hypochondrie ervaart. Ik vind het fijn in contact te komen met mensen die hetzelfde voelen als ik.

    Groetjes Gwen

    Reageer
    #2

    Ik heb constant druk onder mijn keel en pijn in mijn armen. De druk op mijn borst is weg, maar prettig voelt het niet. Ik heb er met mijn psycholoog over gesproken maar ik zou ook graag advies willen van mensen die iets soortgelijks ervaren. Is er echt wat met mijn hart?   Dot heeft met hart niks te maken. Je bent door een angstaanval gaan hyperventileren. Dat veroorzaakt de klachten. Het zijn namelijk typische klachten van hyperventilatie of chronische hyperventilatie.

    Kijk hier eens welke klachten er allemaal kunnen ontstaan door angst en chronische hyperventilatie

    http://www.chronischehyperventilatie.nl/index.php?page=symptomen

     

    Reageer
    #3

    Hallo Tanaor,

     

    Bedankt voor je antwoord.

    Het stelt me enigzins gerust, maar aan de andere kant ook niet. Wat als het dit keer wel echt iets is? Ik heb dit vaker gehad en dan gaat het weer weg, dan komt het terug.

    Ik snuffel vaker op dit forum en zie dat je vaak reageert op vragen van mensen. Je lijkt me iemand die er best verstand van heeft.  Stel dat jij dit gevoel had wat ik nu heb, wanneer zou jij je zorgen gaan maken?

     

    Groetjes Gwen

    Reageer
    #4

    Wat als het dit keer wel echt iets is?  Dat is dus een typische gedachte voor iemand die hypochondrisch is. De angst laat je altijd weer twijfelen.

    Ik heb dit vaker gehad en dan gaat het weer weg, dan komt het terug.  In principe weet je dus dat het niet ernstig is.  Als die angst er maar niet was...

    Reageer
    #5

    Het moet vast vermoeiend zijn om constant in angst te zijn dat je een bepaalde aandoening hebt of zult krijgen.

    Ik ben toevallig een afgestudeerde psycholoog en heb sinds kort zelf last van hartklachten. Ben misschien niet heel ervaren, maar hoop dat ik je wat kan geruststellen.

    Ik begrijp dat je momentee vooral last hebt van druk op je borst en pijn in je armen. Dit gaat ook gepaard met duizeligheid. Ik heb ongeveer gelijke symptomen. Namelijk hartkloppingen, duizeligheid, druk op mijn borst en vermoeidheid. Ik weet dat dit ontzettend vervelend is en beangstigend kan aanvoelen. Vaak is de oorzaak hiervan niet bekend. In sommige gevallen komt het door stress, hyperventilatie of een hartritmestoornis. Ik kan uiteraard niet vanuit hier ruiken wat de oorzaak bij jou is. Ik acht dat de kans groot is dat het te maken heeft met stress en eventueel hyperventilatie.

    Uit de informatie die je hebt gegeven, vermoed ik het volgende. Je hebt vaker angsten met betrekking tot ziekte en overlijden. Deze angsten kunnen zorgen voor stress en je HPA-as enorm ontregelen. Stress kan meer effect hebben op ons lichaam dan wij in werkelijkheid denken. Dit kan verklaren waarom je een druk voelt op je borst en kan ook je ademhaling verstoren. Doordat je hart onder druk staat, verbruikt het meer zuurstof waardoor er minder zuurstof gaat naar het hoofd. Dit veroorzaakt vaak duizeligheid. Doordat je ineens druk voelt op je borst, denk je waarschijnlijk: oh shit, ik krijg een hartaanval! Dit zorgt voor meer angst en versterkt de symptomen nog meer. Zo kom je eigenlijk terecht in een vicieuze cirkel van angst dat op den duur impact heeft op het lichaam.

    Dit bewijst hoe onze gedachten invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid. Als je dit kunt omkeren door positieve gedachten, zul je merken dat je lichamelijk  beter zult voelen. Nou weet ik dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan 🙂 en het zal zeker niet gelijk lukken.

    Als wij ons angstig voelen, zullen wij vaak vermijden omdat dit veilig voelt. Dit is echter problematisch, omdat de angstgedachten dan niet uitgedaagd worden. Een belangrijke stap is he accepteren van je angsten en accepteren van de gedachten die je hebt. Probeer deze niet te vermijden. Als je aan iets beangstigends denkt, probeer te accepteren dat dit slechts gedachten zijn. Doe een reality check.. Zou iemand anders in dezelfde situatie ook hevig reageren? Hoe groot is de kans dat jij de desbetreffende aandoening plots hebt? Waar komen deze gedachten ineens vandaan? Heb je het misschien op tv gehoord of in de krant gelezen?

    Het belangrijkste wat ik je wil meegeven, mis niet al het mooie in het leven. Laat je angst niet het plezier uit je leven halen! Iedere moment dat jij bezig bent met je angstgedachten is een moment dat je niet bezig bent met het genieten van je geliefden.

    Reageer
    #6

    Hartstikke bedankt beiden!!!

    Ik bespreek dit soort dingen ook wekelijks bij mijn psycholoog, dat helpt.  Ik heb al geleerd hoe ik anders kan denken, maar het lukt me niet genoeg. Het gaat me niet snel genoeg, ik heb nog te veel momenten dat ik toch die oxazepam nodig heb om mijn gedachten een beetje te temperen en als ik me goed voel is dat vaak maar een week of 2, waarop weer een langere periode met angst volgt. Wel mildere angst dan ik in het begin had, dat wel.

     

    Accepteren is het sleutelwoord, Zey, als psycholoog zijnde ken je dan vast de term "schone pijn" en op dat punt zit ik nu. Ik moet accepteren dat ik dit heb. Maar het is ZO moeilijk!

     

    Je vertelde dat je zelf hartklachten hebt, ernstig? Hoe ben je er achter gekomen?

     

    Tandor ook bedankt voor het meedenken ?

    Reageer
    #7

    Volgens de cardioloog en de huisarts heeft Zey geen hartklachten. Ik denk eerder dat het stress en hyperventilatieklachten zijn. Ze geeft jou een advies, dat ze eigenlijk zelf ter harte zou moeten nemen. Vraag me af of ze afgestudeerd psycholoog is...

    https://www.dokter.nl/forum/hart-bloed-bloedvaten/1524614-hartkloppingen-duizeligheid-en-vermoeidheid/

    Reageer
    #8

    Oké.. kan uit zijn/haar tekst niet op maken of het echte hartklachten zijn of klachten zoals ik ze heb, en of het door een cardioloog onderzocht is. Daar ben ik wel benieuwd naar! 🙂

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Oeps ... gereageerd zonder eerst op de link te klikken, daar staat het duidelijk. Klinkt hetzelfde als wat ik ervaar.

     

    Ik merk bij mezelf dat het erger wordt omdat ik me er druk om maak!

    Reageer
    #10

    Dat is een bekend verschijnsel. Als je erop gaat letten en vooral in rust zullen de klachten toenemen. Als je met iets bezig bent je volledig afleid, heb je er het minste last van.

    Reageer
    #11

    Dat is waar Tandor.  Toch kan de angst me ineens overvallen. Ik was afgelopen weekeinde op de kermis in Düsseldorf en plots kreeg ik een paniekaanval. Ik had niet gedronken. Het was enorm gezellig en ik had afleiding.  Maar van het vele dansen werd ik moe, kreeg ik minder lucht en zo begon het. Na een half uurtje rustig zitten aan het water ging het weer.

     

    Ik zit er op het moment heel erg mee dat ik me nog niet altijd goed voel en dat mij angsten altijd weer terug komen. Ik hoop dat ik er ooit van af kom of in ieder geval op zo'n manier mee om kan gaan dat het me niet meer zo stoort.

    Reageer
    #12

    Dat zal best wel goed komen.

    Reageer
    #13

    Ik begrijp de aanvallende toon van je reactie niet zo goed Tandor... Hoe weet jij dat ik geen hartklachten heb? En dat ik geen psycholoog ben..? Je hebt assumpties dat ik hyperventileer en stelt diagnoses vanuit je scherm? Maar goed ik hoef mijzelf niet te bewijzen tegenover jou. Daarnaast was mijn reactie ook niet gericht op jou.

     

    @Gwen ik heb zelf sinds 2 weken plots last van hartklachten en ben opgenomen op de spoedafdeling omdat mijn hartslag en bloeddruk hoog bleef. In tegenstelling tot jouw verhaal heb ik geen last van benauwdheid en pijn in mijn arm of borst. Er is vastgesteld dat er geen spraken was van hartritmestoornis. Ook een check gehad voor mijn schildklieren etc. Volgens de cardioloog hebben jongeren vaker plots last van hartklachten. Dit kan komen door levensstijl, prestatiedruk etc. Oorzaak is niet helemaal duidelijk dus. Ik heb metoprololsuccinaat gekregen om mijn hartslag en bloeddruk te stabiliseren. Het gaat nu gelukkig wat beter. Word wel snel moe en soms duizelig, maar dit zijn blijkbaar ook bijwerkingen van de medicijnen. Ik heb maandag weer een afspraak bij de huisarts. 

    Nogmaals heel vervelend dat je last hebt van angstklachten. Ik hoop dan ook dat CGT bij jou aanslaat! Ik word af en toe nogsteeds duizelig, maar dit keer waarschijnlijk van de medicijnen (verlagen mijn bloeddruk)  en het voelt zeker vervelend in sommige situaties. Misschien een tip voor jou als je duizelig bent om even rustig te zitten en niet te focussen op je lichaam. Hoe meer je focust, hoe meer lichamelijke sensaties. Mbt oxazepam kan ik je niet veel zeggen. Ik ben immers geen psychiater. Als je vaak belemmerd wordt in je functionering door deze klachten, zou ik medicatie optie misschien ter spraken brengen tijdens je behandelingsgesprek.

    Verder enkele tips om je hartslag en ademhaling te stabiliseren:

    - ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Deze duren vaak max 5-10 minuten en lijken effectief. Vraag er naar bij je psycholoog.

    - gebruik geen caffeinehoudende drankjes (verhogen je hartslag)

    - probeer een dagelijkse patroon te vinden die goed werkt voor jou zoals een goede nachtrust, momenten van ontspanning, plannen van taken zodat je niet teveel druk legt op jezelf etc.

     

    Reageer
    #14

    @ Zey

    Beter lezen...   Ik heb geen assumpties en ook geen diagnose gesteld. Mijn opmerking was ook zeker niet als aanval bedoeld. Ik had er alleen vraagtekens bij.

    Reageer
    #15

    @Zey bedankt voor de tips. Ik moet eerlijk toegeven dat ik min weg nog niet helemaal gevonden heb. Merk wel dat de handvaten die ik krijg helpen, Maar ik doe er thuis nog te weinig mee. Ik wil het liefst dat het allemaal vanzelf gaat maar dat is natuurlijk niet zo..

     

    Op het moment erg duizelig, dus ik ga even liggen en rustig ademen. Morgen weer een nieuwe dag en hopelijk voel ik me dan beter!

    Reageer
Reageer op: Hypochondrie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief