Heb ik iets ernstigs onder de leden?

 • #1

  Hallo,

  voor ik begin met mijn verhaal is het wellicht belangrijk erbij te vermelden dat ik hypochonder ben.

  De afgelopen 1,5 jaar heb ik zware stress ervaren door geheimen waar ik mee rond liep. Dat hield me soms weleens wakker uit mijn slaap maar echte andere klachten heb ik daardoor niet gehad.
  Een aantal weken geleden is de volledige waarheid boven tafel gekomen wat in eerste instantie leidde tot nog meer stress maar wat er nu voor zorgt dat er een hele hoop stress is verdwenen.

  Juist nu deze stress is verdwenen zijn de klachten begonnen. Het begon als een heel onrustig gevoel in beide benen, vooral als ik probeerde te slapen. Hierdoor kwam ik moeilijk in slaap maar dit lukte wel. 's Ochtends waren de klachten over. Ik heb hier wel vaker last van gehad maar dan was het niet meer dan 2 nachten achter elkaar. Nu bleven de klachten en deze verergerden; ik kreeg ook tintelingen in mijn voeten en onwillekeurige spiersamentrekkingen in beide benen. Vorige week heb ik een hele nacht wakker gelegen vanwege het onrustige gevoel in mijn benen maar ook vanwege het erop gefixeerd zijn wat een rusteloos gevoel op mijn borst gaf.
  De volgende dag ben ik naar de huisarts gegaan en die heeft wat krachtoefeningen met mijn benen gedaan, qua kracht zat het wel goed.

  Dat stelde me in eerste instantie gerust maar de klachten lijken niet over te gaan. Het onrustige gevoel in beide benen lijkt zich wel verplaatst te hebben naar mijn linker enkelgewricht. Ook de spiersamentrekkingen (deze zijn vrij zwak, af en toe een sterke in mijn rechterbeen) heb ik nog steeds evenal lichte tintelingen voornamelijk in de zolen van mijn voet.

  Ik ben enorm bang voor ALS vooral omdat deze klachten zijn genomen NA de ergste stress.

  Kan iemand mij een advies geven?

  Alvast heel erg bedankt!

  Reageer
  #2

  Ik ben enorm bang voor ALS vooral omdat deze klachten zijn genomen NA de ergste stress.   En dat dus nou juist een teken dat het zeker geen  ALS is.

  Doe eens de testen op:

  https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

  https://www.dokter.nl/zelftesten/angststoornistest/

  Reageer
  #3

  Bedankt voor de snelle reactie.

  Mijn score voor de HV test is 49 en voor de angststoornis 47.

  dat ik hypochonder ben weet ik al langer, vaker bij de dokter gezeten omdat ik bang was kanker te hebben.

  Ik vind het vooral raar dat deze klachten komen nu de ergste stress verdwenen is. Is daar een verklaring voor?

  Reageer
  #4

  Om in slaap te komen let ik trouwens op mijn ademhaling, ik zorg dat deze zoveel mogelijk vanuit mijn buik komt. Dat lijkt te helpen maar net als ik in wil slapen lijk ik dan weer wakker te schrikken. Is dat een vorm van hyperventileren?

  Reageer
  #5

  Je hebt in ieder geval last van hyperventilatie.  Dat verklaart dan ook je klachten. Het is beter om overdag te proberen zoveel mogelijk buikademhaling toe te passen en eigenlijk niet op je ademhaling te focussen als je gaat slapen.  Het is ook helemaal niet raar, dat de ergste klachten ontstaan als de ergste stress weg is.

  Je kunt naar een fysiotherapeut gaan voor gerichte ademhalingsoefeningen...

  Kijk hier maar eens wat angst en chronische hyperventilatie allemaal voor klachten kan veroorzaken:

  http://www.chronischehyperventilatie.nl/index.php?page=symptomen

  Reageer
  #6

  Bij stress verbruikt je lichaam meer voedingsstoffen, terwijl de opname ook slechter wordt en je neurotransmitters en hormonen kunnen ontregeld raken. In elk geval zorgen voor volwaardige voeding, producten als zilvervliesrijst en bruine macaroni nuttigen. Beter weinig snelle suikers gebruiken.

  Ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging om je spanningen kwijt uit je lichaam te krijgen en te zorgen voor voldoende rustmomenten. Misschien bepaalde dingen doen om te ontspannen als een massage, sauna, yoga enz. Ook je emoties de ruimte geven, als je moet huilen ook durven te huilen.

  Misschien dat bepaalde supplementen kunnen helpen ondersteunen. Denk aan stoffen als magnesium, vitamine B en D, omega 3. Mensen die weinig of geen vlees eten komen eerder stoffen tekort als carnitine, taurine en lysine.

  Niet zo vreemd dat je na een stressperiode klachten krijgt. Dan gaat je lichaam als het ware in de overlevingsstand en daarna krijg je pas klachten. Zo heb ik in mijn leven maar een paar keer griep gehad en elke keer was het na een stressperiode op een moment dat ik even rust had. Ook kunnen sommige mensen een poos extreem ongezond leven en als ze dan gezonder gaan leven krijgen ze ineens klachten.

  Reageer
  #7

  Wederom bedankt voor de reacties. Ik kan afleiden dat jullie ook geen enkele verdenking van ALS of een andere ernstige ziekte hebben?

  Het voelt voor mij gewoon zo vreemd dat het pas na de ergste stress is op komen zetten. Nu ben ik al hypochonder en weet ik van mezelf dat ik bij elk pijntje meteen het ergste denk maar dat is meestal na een paar dagen verdwenen, omdat ik het van mezelf weet.

  Nu blijven de klachten in zekere mate aanwezig. Ik neem aan dat ik in de meest stressvolle periode ook al hyperventileerde... hoe komt het dat ik toen geen last had?

  Heb volgende week weer een gesprek met een psycholoog gepland staan om te kijken of het daadwerkelijk tussen mijn oren zit.

  groetjes Niels

  Reageer
  #8

  Nee hoor. Zeker geen aandoening als ALS.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Heb ik iets ernstigs onder de leden?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief