Obsessief overdenken situaties uit het verleden

 • #1

  Al zolang als ik me kan herinneren, ga ik als ik me gespannen en gestrest voel, dwangmatig situaties uit het verleden in mijn hoofd napluizen. Maakt niet uit waarover, opeens wil ik precies weten in welk appartement we 3 jaar geleden op vakantie waren, wie er precies bij waren de eerste dag, waar we afspraken, hoe het zat met met inchecken en ga zo maar door. Totdat ik dat precies allemaal op een rijtje heb, geen rust. Dan komt er wat anders, op enig moment ebt dat dan weer weg, en na een poosje is het weer klaar.

  Nu zit ik in een ultiem gestreste situatie (iets medisch, en heel spannend), en het is nu echt niet meer te doen. De hele dag ben ik tot op de seconde aan het nagaan hoe bepaalde – wederom in principe niet heel belangrijke – situaties gingen. Waar stond de bushalte bij de eerste afspraak? Hoe liep ik naar de lift? Ben ik daarmee klaar, dan pesten mijn hersen me gewoon weer verder. Hoe ging het eerste telefonische consult, wat werd precíes gezegd? Hoelang duurde die afspraak?

  Zelfs situaties die er niets mee te maken hebben, willen mijn hersens dan opeens weer weten. Waar gingen we uit eten op de bruiloft van mijn oud-collega 6 jaar geleden? Naast wie zat ik?

  Het voelt alsof mijn hersens dwangmatig grip proberen te krijgen in een heel onzekere wereld. Of uit alle macht niet proberen te denken aan de angstige situatie, en alles daarom ‘opvullen’. Maar ik word er knettergek van, het is een vreselijk gevoel dat mijn gedachtes mij de baas zijn wanneer ze maar willen, en het vreet energie.

  Wie herkent dit? Kwestie van uitzingen, of heeft iemand tips?

  Reageer
  #2

  Ik denk dat het goed is om dat eens met de huisarts te bespreken en een verwijzing te vragen voor een psycholoog

  Reageer
  #3

  Beste John,

  Dank voor het antwoord. Dat is ook precies wat ik heb gedaan 🙂 Ik heb van de arts een kalmerend middel gekregen, en binnenkort een afspraak met een psycholoog.

  Ik vroeg me ook af of iemand dit herkent, en vast praktische tips heeft om iets uit die dwang te komen. Ik struin het hele internet af, maar deze specifieke klachten vind ik niet helemaal. Wel dwanggedachten, maar dan over belangrijke/'zware' onderwerpen. Of juist handelingen die in wezen onbelangrijk zijn, maar móeten gebeuren.

  Reageer
  #4

  Misschien meldt zich dan nog iemand. Maar wel heel goed dat je alvast hulp hebt ingeschakeld

  Reageer
Reageer op: Obsessief overdenken situaties uit het verleden
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief