Symptomen door chronische hyperventilatie?

  • #1

    Hallo,

    Misschien dat iemand gelijkaardige symptomen heeft en mij wat gerust kan stellen.

    Ik ben van nature een zenuwachtig persoon en iemand die snel gaat piekeren over dingen.

    In augustus vorig jaar kreeg ik plots last van spiertrillingen en myocloniën. Ik was doodsbang dat ik ALS of een andere ernstige ziekte had.

    Ik ben naar een neuroloog gegaan, ik werd getest op kracht, evenwicht, reflexen, reactie van pupil op fel licht en er werd een SSEP test en een EMG uitgevoerd. Alles was normaal.

    Men dacht aan chronische hyperventilatie en daarvoor heb ik ook een test moet afleggen. Daaruit bleek dat ik inderdaad hoogstwaarschijnlijk chronische hyperventilatie had.

    Men heeft mij naar een fystiotherapeut gestuurd voor relaxatie en ademhalingsoefeningen. Ik ben nog steeds in behandeling daarvoor.

    Ondertussen is het al een stuk beter met mijn trillingen. Er zijn dagen dat ik er bijna geen last van heb maar andere dagen heb ik het weer meer, vooral wanneer ik begin te piekeren en zenuwachtig ben.

    Het heeft dus wel degelijk met stress te maken.

    Maar nu heb ik een bijkomend probleem waar ik doodsbang van word. Sedert ongeveer anderhalve maand heb ik het volgende.

    Het is begonnen met een soort druk/spanning in mijn voorhoofd, slapen, neus en wangen, trekkende soms tot aan mijn kin. Soms duurt het uren voor het weg trekt.
    Ik ben erg bang voor een hersentumor of een andere erge ziekte.

    Ondertussen zijn daar erg rare gewaarwordingen bijgekomen. Ik zal het proberen te beschrijven, maar het is niet zo makkelijk.

    Geregeld, een paar keer per dag (soms tot 10-15 keer) krijg ik een soort kramp/spanning/samentrekking in mijn hoofd, meestal in mijn voorhoofd of net boven mijn neus. De ene keer is het een erg licht gevoel, soms zeer hevig.

    Het duurt zeer kort, maximum 2 seconden. Soms, bij de hevige stoten voel ik het tegelijkertijd met die kramp in mijn voorhoofd ook trekken in mijn knie of krijg ik een akelig gevoel in mijn buik, hetzelfde gevoel dat je hebt wanneer je hevig schrikt.

    Sedert anderhalve week heb ik ook het gevoel dat mijn gehoorgang links gezwollen is en heb ik er een vochtig gevoel in. Ook dat is niet blijvend. Het komt en gaat.

    De ene dag is het ook erger dan de andere dag.

    Ik ben ermee naar de huisdokter gegaan en die heeft mij onderzocht, heeft in mijn oren gekeken, in mijn ogen gekeken met een felle lamp (controle oogzenuw?). Hij kon niets abnormaals vinden en weet het aan stress/hyperventilatie.

    Ik ben niet duizelig, heb geen problemen met oriëntatie in ruimte en tijd, geen problemen met spraak en lezen.

    Ik heb op 12 april een vervolgafspraak bij de neuroloog maar ik heb al een paar keer op het punt gestaan om te vragen of ik vroeger mag gaan omdat ik doodsbang word van die enge gevoelens.

    Iemand een idee?

    Reageer
    #2

    Ik kan echt niks anders bedenken dan dat dit ook echt met chronische hyperventilatie te maken heeft. Ik herken deze klachten absoluut en heb zelf ook te kampen met chronische hyperventilatie.

    Reageer
    #3

    Daarbij valt het trouwens op dat je je erg bewust bent van alles wat er in je lichaam gebeurd. Probeer dat los te laten. Hoe meer je erop let, hoe erger de klachten worden.

    Men heeft het meest te lijden onder het lijden dat men vreest. Je maakt je zo druk, dat je hele leven in het teken staat van je klachten. En geloof me, daar ben je niet de enige in. Ik heb zelf ook jarenlang met dit bijltje gehakt, en af en toe steekt het weer de kop op. Maar echt, probeer de vicieuze cirkel van angst en klachten te verbreken. Leef! Geniet!

    Reageer
    #4

    Het klopt wat je zegt Dan. Ik zit de hele dag op mijn lichaam te letten. Het minste prikje, pijntje of prulletje heb ik gevoeld en wil ik het fijne van weten.
    Het is niet zo gemakkelijk om ervan af te geraken. Ik overweeg om naar een psycholoog te gaan als het echt niet binnen afzienbare tijd betert.

    Mijn huisdokter schreef mij direct antidepressiva voor maar daar wil ik voorlopig echt niet aan beginnen. Ik heb een beetje een aversie aan pillen.

    Ik ben ondertussen 49 maar leef nog steeds zoals ik 30 was. Ik ren de ganse dag van hot naar her en wil zoveel mogelijk doen in 1 dag. Als ik een dag niet moet werken ben dan loop ik de hele dag op te ruimen. Ik besef dat ik me meer moet schikken in mijn leeftijd en de dingen rustig aan doen maar dat is echt niet gemakkelijk.

    Reageer
    #5

    Ik hoor echt mezelf praten als ik jou zo hoor! Zelf heb ik ADHD, daar ben ik pas achter gekomen doordat ik ook een psycholoog bezocht voor mijn klachten. Dit verklaart voor mij heel veel. Ook altijd druk bezig, druk in mijn hoofd. Ik ben trouwens 31. ADHDers zijn over het algemeen ook gevoeliger voor het krijgen van angststoornissen en depressies.

    Ik denk dat er met aanpassingen in gedrag en denkwijze een hoop winst te behalen is voor jou. Zonder aan de pillen te hoeven. Je moet echt de cirkel doorbreken. Uiteraard kan een psycholoog hier goed mee helpen!

    Het zit in de mens om alles wat we voelen te willen verklaren, maar dit kan nou eenmaal niet. Als je dat los weet te laten, kun je vooruit. Heb je je wel eens gerealiseerd dat je klachten veel minder zijn wanneer je ergens mee bezig bent? Wanneer je een gesprek voert met iemand? Of geconcentreerd naar een tv programma kijkt? Dit komt omdat je je dan niet bewust bent van je klachten. Op het moment dat je aan de klachten denkt, ga je er helemaal in zitten en heb je veel meer last. Dit zegt eigenlijk al dat je klachten gevoed worden door angst.

    Ik hoop dat ik je een beetje verder heb kunnen helpen. Sterkte ermee!

    Reageer
    #6

    Je hebt met zeker kunnen helpen Dan. Het klopt dat mijn klachten veel minder zijn wanneer ik bezig ben. Gisteren bijvoorbeeld ben ik een uur gaan joggen. Geen last gehad.

    Bedankt voor je hulp.

    Reageer
    #7

    Hi,

    Vervelend! ik denk inderdaad dat een aantal aanpassingen in je dagelijks leven veel kunnen betekenen voor je. Heb je al eens overwogen om hulp te zoeken bij een psycholoog? mogelijk kan zij jou ondersteunen bij het aanbrengen van de veranderingen in je dagelijks leven.

    Wat gek dat je huisarts zomaar antidepressiva voorschrijft, ik zou hier niet zomaar aan beginnen als ik jou was.

    Probeer in plaats van de hele dag 'bezig' te zijn ook ontspannende dingen te doen zoals bijvoorbeeld een wandeling door het bos, een goed boek lezen of bijvoorbeeld een fietstocht. Sporten op een lage intensiteit kan ook erg goed zijn! dus bijvoorbeeld 1 uur 5 km per uur wandelen in plaats van hardlopen...

    Sterkte!

    Groetjes

    Reageer
    #8

    Bedankt voor je bericht Anoniem.

    Ik ben idd niet tevreden met de reactie van mijn huisarts maar ja. Pillen voorschrijven is voor hen het makkelijkst natuurlijk. Ik ben wel super tevreden van mijn neurologe. Zij neemt echt de tijd voor je en luistert goed. Vorige keer heb ik daar bijna een uur binnen gezeten. Ik zal met haar spreken over een doorverwijzing naar een psycholoog want ik wil echt af van dat piekeren. Ik sta ermee op en ga ermee slapen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Het zijn toch echt klachten die bij chronische hyperventilatie en angst passen

    Reageer
    #10

    Bedankt Tandor.

    Reageer
    #11

    Hi,

    Maar het gaat er natuurlijk niet om wat voor hem het 'makkelijkste' is , hij krijgt zijn salaris niet voor jan met de korte achternaam mag ik hopen. Je mag dus gewoon doorvragen waarom hij antidepressiva heeft voorgeschreven en wat volgens hem het voordeel daarvan is bij jou klachten.

    Ik zou inderdaad een doorverwijzing vragen..

     

    Reageer
Reageer op: Symptomen door chronische hyperventilatie?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief