Onverklaarde klachten

 • #1

  Hallo,
  Ik ben een meisje van 25 jaar oud en ben radeloos. Ik hoop nog steeds dat iemand me kan helpen. Ik zal beginnen vanaf het begin en proberen de essentie samen te vatten.

  Ik ben altijd wat zwaarder geweest en was door voeding en veel sporten 16kg afgevallen. Op een gegeven moment sportte ik 5-6/7 intensief. Na een bootcamp/sportdag liep ik een wervelblokkade op.

  Kinesist hielp weinig/niet ookal was de oorzaak weg. De kinesist merkte op dat alleen mijn spieren nog moeilijk deden en erg overspannen waren. Wel lieten ze snel weer los bij massage. Hij dacht aan een combinatie van slechte houding, stress en chronische hyperventilatie. Hiervoor was ik al eerder in behandeling geweest in mijn late tienerjaren. Ik had ook wel degelijk stress door het uitblijven van verbetering en belemmering op het werk.

  Het ging van kwaad naar erger. De meeste dagen was ik doodmoe (ik dacht van de pijn) en soms was ik erg duizelig, had ik een gezwollen keel, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn... Mijn gewrichten kraken abnormaal hard en elke dag doet er wel iets anders pijn. Duimen, knieën, grote tenen, kaken, ogen... Noem maar op. Soms tintelden mijn ledematen. In paniek ben ik naar spoed gegaan. MRI gemaakt en bij de neuroloog geweest, maar (buiten lichte en normale artrose) niets gevonden. Vaak voelde ik me ook kortademig. Hier had ik ook in mijn tienerjaren al onderzoek naar laten doen, maar mijn longen waren zelfs beter dan gemiddeld.

  Ik stapte over naar een osteopaat en hij wist te vertellen dat mijn bekken scheef staat en mijn middenrif geblokkeerd zat. Hyperventilatie lachtte hij weg. Ook hier weer weinig tot matige resultaten. Resultaten bleven langer als ik niet sportte, wat van hem ook niet meteen meer mocht.

  Na een 10-tal beurten een laatste opinie gevraagd bij een andere osteopaat. Weer geen dieper liggende oorzaak gevonden, maar wel weer het verhaal van overspannen spieren vol ‘knopen’ en vooral ook spanning rond het middenrif en trapezius. Ook hier een lange tijd niet meer gesport. Een knarsbitje en dry needling heeft mijn nek- en kaakpijn wel tamelijk verlicht.

  Ondertussen had de huisarts mij ook al vaak zien passeren. Bloedonderzoek wees niet op ontsteking, vitamines en endocrinologie (schildklier, cortisol) was goed, lever top. Naar zijn zeggen was alles perfect. Ondertussen heb ik op zijn aanraden ook al een paar maanden steunzolen.

  Ook ga ik bij een psycholoog, omdat ik merk dat ik niet meer zo weerbaar ben als vroeger. Zij heeft mij ook al min of meer afgeholpen van hypochondrie. Maanden lang was ik dag in dag uit aan het opzoeken wat er mis zou kunnen zijn met mij. Ik ben er zo vaak van overtuigd geweest dat ik ziek was. MS, bechterew, cushing, lupus, fibromyalgie, CVS, hyperventilatie, reuma, artrose, zeldzame ziektes waar ik de naam zelfs niet meer van weet... Alle symptomen leken te matchen en degene die ik niet had staken plots toch ook de kop op na ze gelezen te hebben. Ik maakte mezelf gek en was mezelf steeds aan het checken en onderzoeken.

  Ondertussen gaat alles wel beter. Ik lees boeken over mindfulness en de ademhaling. Al geloof ik niet heel erg in hyperventilatie, omdat ik het zelf niet merk en sommige behandelaars het idee maar afwimpelen. Ik ben nog steeds gauw opgejaagd, zo ben ik. Ik heb nauwelijks pijn en voel me mentaal terug wat beter. Ik wil graag terug beginnen sporten, want dit was mijn uitlaatklep en lichtpuntje. Maar ik ben bang. Vol goede moed ben ik een klein uurtje en aan matig tempo op mijn hometrainer gesprongen, maar de dag erna was ik weer doodmoe en grieperig. Weer diezelfde symptomen van toen. Ik heb nochtans gelet op mijn ademhaling en niets geforceerd. Nu ben ik bang om terug te hervallen, wat ik nooit meer wil meemaken. Ik voel me een gevange in mijn eigen lichaam (en geest). Ik ben jong, maar voel me lichamelijk versleten en beperkt. Ik weet niet meet wat te doen. Moet ik nog een bepaalde specialist opzoeken en onderzoeken laten doen? Het maar accepteren? Help!

  Groetjes, Jana

  Reageer
  #2

  Doe dan om te beginnen eens onderstaande test. Chronische hyperventilatie is namelijk iets wat je helemaal niet hoeft op te merken, zij het aan de klachten die het veroorzaakt
  https://www.dokter.nl/hyperventilatietest/

  Reageer
Reageer op: Onverklaarde klachten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief