Onverklaarbare klachten

Bij patiënten met medisch onverklaarbare klachten richten artsen zich te eenzijdig op de lichamelijke kant. Ook als een patiënt signalen afgeeft die wijzen op een emotionele of psychische oorzaak van de klachten, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in BioPsychoSocial Medicine.

Onverklaarbare klachten

Artsen krijgen regelmatig patiënten met medisch onverklaarbare klachten op het spreekuur. Om deze patiënten te helpen en uit angst een ernstige aandoening over het hoofd te zien, doen veel artsen bij deze patiënten een volledig lichamelijk onderzoek of verrichten ze ingrepen.

NIVEL-onderzoeker Sandra van Dulmen: “Zo benadrukken ze vaak onterecht de lichamelijke aard van de klacht en bevestigen ze de zorgen van de patiënten over een onderliggende lichamelijke ziekte. Dit is te voorkomen door bij de symptomen van deze patiënten te zoeken naar aanwijzingen voor onderliggende psychosociale problematiek. Bij een patiënt die slecht slaapt, moet de huisarts doorvragen of deze ergens van wakker ligt. En bij hoofdpijn of rugpijn bijvoorbeeld de relatie leggen met stress.”

Ongerustheid

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste patiënten hun klachten uiten met een onderliggende ongerustheid. De meesten doen dat echter impliciet. Artsen gaan wel op die ongerustheid in maar meestal alleen vanuit een medische invalshoek. Om ook de mogelijke psychologische basis van medisch onverklaarbare klachten mee te nemen in consult en diagnose, zouden huisartsen meer aandacht moeten besteden aan specifieke aanwijzingen die patiënten geven. “Aan de klachten kan een emotie ten grondslag liggen die ze in stand houdt”, verklaart Van Dulmen. “Als bijvoorbeeld een patiënt die al heel lang keelpijn heeft, zegt dat zijn buurman keelkanker had, dan uit hij daar zijn ongerustheid mee. Dan zou de arts daarop in moeten gaan. Doet de arts dat niet en schrijft hij gewoon antibiotica voor, dan neemt hij die ongerustheid niet weg en bestaat de kans dat de klacht chronisch wordt. Aan de andere kant moeten patiënten ook beseffen dat sommige signalen onvoldoende duidelijk zijn. De arts is dan simpelweg niet in staat de ongerustheid op te pikken en de patiënt gerust te stellen.”

Het advies

De onderzoekers adviseren artsen tijdens het consult gelijktijdig oog te hebben voor zowel de lichamelijke als psychosociale kant van de klacht. Voor het onderzoek analyseerden ze 97 consulten op video van patiënten die voor de eerste keer met medisch onverklaarbare klachten bij de huisarts kwamen.

Delen:  
39 reacties op “Onverklaarbare klachten
 1. Cobalamine wordt ook wel Vitamine B12 of Extrinsic factor genoemd. Een tekort aan vitamine B12 komt bijvoorbeeld voor bij veganisten.

  Geschreven door Anoniem op
 2. Dat artsen bang zijn een foute diagnose te stellen is terecht. Hoe vaak hoor je niet dat mensen jarenlang met klachten lopen en er maar steeds geen diagnose komt, ze naar het kastje naar de muur gestuurd worden en ondertussen steeds minder kunnen en steeds meer beperkingen ervaren?
  Heel frustrerend. Als het dan ‘psychisch’ genoemd wordt, en de ‘reguliere’ diagnose wordt na lange tijd dankzij veel vechten tegen het ongeloof gesteld, dan is het vertrouwen in artsen natuurlijk helemaal weg.

  Geschreven door Alexia op
 3. Ja, dat is begrijpelijk. En erg moeilijk om je al die tijd niet ‘serieus’ genomen te voelen. Toch wil ik ook opmerken dat artsen niet onfeilbaar zijn en de medische wetenschap echt nog in de kinderschoenen staan. Je kunt in nederland altijd een second opinie doen, dat weet je toch?

  Geschreven door Henk op
 4. welke bijwerkingen treden er op bij vitamine tekorten ? zoals bij B

  Geschreven door doosvanpandora op
 5. Ik ben volgens mij precies zo’n geval die hierboven beschreven wordt. ik zit al zo’n 16 jaar met problemen die niet worden aangetoond via medische onderzoeken. Wel heb ik het idee, dat een arts niet gauw vertelt van “ik heb geen idee” maar ze zullen je ook niet zonder reden doorsturen naar een andere arts of afdeling. Dit kost tijd en geld. In 2006 en 2007 heb ik te maken gehad met het overlijden van een oom en mijn vader. Beide hadden ze darmkanker en dus heb ik daar last van. Ik ben mezelf daar nu van bewust en deel dit dus ook mee aan mijn behandelend arts. Echter zonder een vervolg actie. Ik vind dit slecht, maar wat doe je eraan? Wat kan er aan gedaan worden om een behandeling te krijgen voor deze “psychische”klachten te krijgen?

  Geschreven door Paul B. op
 6. De huisarts kan een doorverwijzing verzorgen voor een behandeling voor uw angststoornis als de huisarts een verwijzing zinvol vindt.

  Geschreven door Anoniem op
 7. hoi Paul,
  Ik ga binnenkort beginnen met therapie, speciaal gericht op onverklaarbare lichemelijke klachten.
  Hier ben ik gekomen via de huisarts, vervolgens ga ik nu therapie krijgen op de afdeling psychiatrie van het ziekenhuis. hopelijk heb je er iets aan.
  groetjes Roos

  Geschreven door roos op
 8. Super Roos! Heel slim en heel veel succes. Echt een verstandige beslissing!

  Geschreven door Erwin op
 9. OOk ik heb jaren gehoord mevr u heeft het tussen u oren zitten kunnen niks vinden.
  Na 8 jaar strijd blijkt dat ik besmet ben met een parasiet, die wel degelijk deze klachten die ik heb veroorzaakt.
  Tip laat een tripel test doen van de ontlasting.of je toevallig hier niet mee besmet ben. kijk maar eens op internet
  Je kan van alles slikken, zoals vitamine help niet wordt niet op genomen, komt om dat de parasiet zie in de dunne darm bevind, ik hoop dat ik hier mee mensen kan helpen.

  Geschreven door willy12345 op
 10. wanneer is iets een ” onverklaarbare klacht”?

  Mijn vorig huisarts heeft mij na wat bloedprikken en een coloscopie al een brief meegegeven met een korte uitleg over ” onverklaarbare klachten” en hoe daar mee te leren leven. Ik vond dit ronduit belachelijk. Ik vond dat zij die diagnose vrij snel gesteld had.

  Ook is mijn ervaring juist dat artsen (te) snel aangeven dat het ” tussen de oren” zit.

  Natuurlijk zijn artsen niet al wetend en begrijp ik dat sommige symptomen erg breed en vaag zijn. Naar mijn mening is het dan dus de taak van je (huis) arts om al zijn kennis, vaardigheden en theorie door te pluizen en er zorg voor te dragen dat al het mogelijk wordt gedaan om de patient te helpen.(zowel in de medische wereld als in de psychologische) In mijn ogen is dat hun job.

  Ik heb een andere huisarts gezocht. Hij wist uiteindelijk ook geen raad met mijn klachten maar bleef zoeken en contact houden. Ondertussen heb ik weer een aantal onderzoeken gehad,zijn er dingen uitgesloten maar ook wat dingen gevonden die wat meer duidelijkheid zouden kunnen geven. Wanneer iets niet voor de hand liggend is, maar de klachten blijven, zal je ook de NIET voor de hand liggende en zeldzame aandoeningen moeten gaan onderzoeken.
  Klinkt voor mij erg logisch, voor sommige artsen wat minder…..

  Geschreven door Rahs op
 11. Hey.

  Ik ben net 16 en al een lange tijd ziek
  Het begon met vermoeidheid, misselijk en duizeligheid.
  Ze dachten eerst dat het niks was,
  en stuurden me gewoon terug met antibiotica.
  Nu maanden later werd ik steeds zieker,
  koorts, zweten, bleke huid, blauw/paarse vlekjes op huid, vermoeid, duizelig, misselijk en ontzettend veel infecties in een korte tijd.
  Ik ben nu al 2 weken onder behandeling van het ziekenhuis omdat ik alsmaar zieker word, er is al een Hartaandoening geconstateerd en nu denken ze ook nog aan een bloedziekte en andere lichamelijke ziekten.
  Als ze me eerder onderzocht hadden,
  was ik ook niet zieker geworden..

  Geschreven door Roos 16 op
 12. laat je testen op Lupus

  Geschreven door fenna op
 13. Ruim 50 jaar heb ik vage en onverklaarbare klachten.
  Er zijn ca. 90 diagnoses gesteld van fibromyalgie tot geestesziek.
  Medio 2010 kreeg ik het adres van een goede internist.
  Zelf had ik al diverse onderzoeken laten doen waaruit mij bleek dat ik een B12 tekort had, maar de vraag waardoor dit veroorzaakt werd kreeg ik geen antwoord.
  Tot ik bij die internist kwam met mijn medische historie en onderzoeken.
  Zijn antwoord kwam snel een aangeboren functioneel B12 tekort ontvangen van mijn moeder die tijdens de zwangerschap en daarna (borstvoeding) een b12 tekort had.

  Wat ik bedoel te zeggen is simpel.
  Neem uw vage en onverklaarbare klachten absoluut serieus, er is een oorzaak.

  Mijn ervaringen, ik ben volledig afgekeurd met geen herstel mogelijkheden, heb ik op een website gezet in de hoop anderen te kunnen besparen wat mij is overkomen.

  http://www.vageklachten.ashrama.nl/

  Geschreven door Marjan op
 14. ik ben de laatste twee jaar 20 kilo afgevallen, ik heb veel hoofdpijn, ben erg moe snel uitgeput, heb een lage ph waarde en in het verleden vaak vitamine b12 tekort gehad, ik voel me steeds zieker, maar gebruik mijn staalpillen niet, wel slik ik paracetamol, ben erg moe maar slaap niet zoveel, als ik wel geslapen heb blijf ik moe, kan dit komen door een tekort aan B vitamines

  Geschreven door irma kocks op
 15. Wat ik mis in al deze onverklaarbare klachten hierboven, zijn mijn eigen klachten. Ik ben 73 jaar oud en voel mij volkomen gezond. Toch heb ik momenteel een hartslag van tussen de 35 en 45 en een bloeddruk van plus minus 190. Ik leef in Laos, een derde wereldland, waar ze natuurlijk niet die faciliteiten en apparatuur hebben zoals in Nederland. Van mijn huisarts heb ik Aspirine 100mg per dag voorgeschreven gekregen en Anapril 5 een maal per dag. Toch zit ik nu wel een beetje in de knijpert, omdat ik heel goed weet, dat hoge bloeddruk een sluipmoordenaar is. Ik ga regelmatig joggen en probeer zoveel mogelijk te bewegen. Ben niet dik, noch te mager. Ben 1.82 groot en weeg zo rond de 88 Kg.
  De vorige week, had ik voor de eerste keer last van pijn in mijn linkerarm, tot in mijn middelvinger en ik wist, dat is een signaal, dat mijn hart niet in orde is. Ook weet ik dat die hoge bloeddruk te weiten is aan aderverkalking en of adervernauwing, maar wat kan ik ertegen doen, of wat is ervoor te krijgen? kunnen die aders weer schoon gemaakt worden, zodat het bloed weer vrij kan doorstromen?
  Is daar iemand die mij van daaruit kan helpen met mijn probleem?
  Ik zou U ontzettend dankbaar daarvoor zijn. En misschien helpt U automatisch anderen, met hetzelfde probleem.
  Hartelijk dank en een prettige dag verders,

  Anton Coenen
  Vientiane
  Laos PDR

  Geschreven door Coenen Anton op
 16. bij werkingen mediesijnen

  Geschreven door perasmus op
 17. Mijn man is onderhand al een jaar thuis met ‘vage’ klachten: Darmklachten, hoofdpijn, moeheid en stem is een paar maanden geleden verdwenen!
  Om zelf ook uit te sluiten dat het niet ’tussen de oren zit’, maanden bij de psycholoog gelopen maar de conclusie is dat het daar niet zit. Onze huisarts is niet echt pro-actief en terwijl hij geen stap vooruit gaat in zijn gezondheid, ook niet mbt onderzoek.

  Heeft iemand tips/suggesties wie of wat ik hierbij kan inschakelen?

  Geschreven door Nicky op
 18. Nicky; ontlasting laten testen wellicht parasiet amoeba fragilis (google de klachten maar bij deze parasiet)

  Geschreven door MI op
 19. Nogmaals met Anton coenen. De boven vermelde brief van mij over die hart-ritme stoornissen en hoge bloeddruk, daar heb ik van U nog geen antwoord gekregen, is dat normaal, of een uitzondering?
  Wat ik nog wel kan vermelden, is dat ik 9 maanden geleden weer vader ben geworden, van een kerngezonde zoon en hij doet het voortreffelijk. Dus wie is oud, de duivel is oud! En hoe houd ik mij zo gezond? Het is psychies! Elke morgen en avond douche ik mij hier en als ik dan in de spiegel kijk, zeg ik tegen mijzelf: “Ik ben jong en ijzersterk! Ik ben kerngezond van binnen en van buiten. Ik ben gelukkig!” Mijn lichaam en mijn onderbewustzijn luisteren naar mij en brengen mijn wensen in vervulling, maar sommige mensen zijn altijd negatief, voelen zich altijd ziek, zijn bang voor alles en voelen zich met 50 al oud!! Mijn hart klachten zijn niet meer terug gekomen en ik heb het gevoel, dat ik meer dan 100 jaar oud wordt!

  Anton

  Geschreven door A.G.Coenen op
 20. hallo, ik heb onlangs heel veel last van mijn midden-boven rug pijn, buikpijn, zwak gevoel, soms heb ik koorts, snelle hartkloppingen, duizelig, moeite met ademhalen. Ik ben bij mijn huisarts geweest maar hij wist ook geen raad. Weet iemand wat er aan de hand is of zijn manieren om deze klachten te verlichten of voorkomen.

  Geschreven door Ann op
 21. Ik heb al twee jaar last van erge hoofdpijn. Ik ben bij de neuroloog geweest die dacht dat het spierspanningshoofdpijn was. Ben ik voor behandeld hielp niet. er is een mri-scan gemaakt en een ct-scan op beide scannen kwam er uit dat ik een kiester/abses heb in mijn linker kaakholte. dit zou volgens hun niet leiden tot deze hoofdpijn. Ik ben doorverwezen naar de psycholoog maar die vond ook niks. Intussen is mij opgevallen dat ik bij trillingen meer hoofdpijn krijg. trillingen zoals de bass in muziek of als je in de bus zit trilt de stoel en trekt dit door mijn ruggengraat naar mijn hoofd ook als ik over klinkers fiets etc. Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Ik zit er nou al 2 jaar 24/7 mee en het is echt heel vervelend. Ik ga wel bijna altijd naar school en mijn bijbaantje. omdat ik niet wil dat mijn ‘leven’ erdoor belebbert word. Iemand een idee?

  Geschreven door Anne op
 22. Vergeten, ik heb ook een erg lage bloeddruk maar ook daar kon de hoofdpijn niet van komen.

  Geschreven door Anne op
 23. Al eens aan acupunctuur gedacht?

  Geschreven door Anoniem1 op
 24. Hoi,
  Al enige tijd heb ik last va mijn spieren van het linkergedeelte van mijn lichaam. ik krijg een branderige gevoel. Dit gevoel heb ik al een tijd een paar maanden al. af en toe heb ik last van hyperventilatie en hartkloppingen. Ik word hierdoor onrustig en depressief. Ik en al een tijdje onde behandeling van de dokter. Af en toe heb ik last van een schommelende bloeddruk.
  Please Help wat kan dit zijn?
  Groetjes

  Geschreven door Ali op
 25. Die hartkloppingen kunnen komen door de schommelende bloeddruk maar ook door het hyperventileren. Slikt u medicijnen voor uw bloeddruk?

  Geschreven door Anoniem1 op
 26. Een goede dag,het is een lang verhaal maar ik zal in details proberen het kort te maken
  Wegen werkzaamhden ben ik uitlandig
  Stond een dag op en was duizelig en kon het evenwicht niet vinden …dacht mischien slecht geslapen ging niet van het ergste uit …heb geprobeerd met staal tabletten dat hielp in het begin wel maar daarna ook niet meer !!!…toen kreeg ik hartkloppingen en het gevoel van flauwvallen …en op latere basis kreeg ik last van oorsuizen dat nog steeds niet weg is ….naar het ziekenhuis geweest en ze hebben me daar gezegd ik heb last van angststoornis ..ze hebben me bloed gecheckt bloeddruk suiker maar niks gevonden en zijn dus zo tot de diagnose gekomen ….maar ik vroeg direct hoe komt het dan dat me oren blijft suizen …dat zou volgens hun volgens stress moeten komen maar goed …geen medicatie dus wel doorverwezen naar een pschycholoog….Daar heb ik Altruline gehad ….maar ik werd er niet beter van …dit speelt nu al wat maanden ..weer een aanval gehad zelfde symptomen …gesomeerd tot een hart onderzoek en weer is er bloed bloeddruk en andere soorten zaken getest ..waar niks uit is gekomen …dus weer zonder medicatie en nul op het rekest naar huis met weer de zelfde mededeling ….ik heb last van hoofdpijn en blijf duizelig krijg hyperventilatie aanvallen want dat is het !!!…maar mijn vraag is kan je van hypervanetilatie so lang duizelig blijven en continu oorzuisingen hebben of is er toch wat anders mis

  Geschreven door HR Martin op
 27. Ik weet niet of ’t ernstig is, maar ik heb de laatste tijd vaak last van een soort kramperig gevoel bij mijn linker borst. Het is een pijnscheut van slechts enkele fracties maar het is wel een erg naar gevoel en ik weet niet wat het is.
  En dan nog iets, soms heb ik overdag ineens als ik ga rechtstaan (zelfs als ik traag ga rechtstaan)dat het helemaal zwart wordt voor mijn ogen en dan voel ik me even heel licht (ik weet niet hoe ik het anders moet uitdrukken)in mijn hoofd.

  Geschreven door liesbeth op
 28. Ik zou voor je eigen gemoedstoestand eens bloed laten prikken bij de huisarts. Laat je de uitslag weten?

  Geschreven door Anoniem1 op
 29. ik heb een doktersafspraak volgende week donderdag. zal zeker de uitslag laten wete

  Geschreven door liesbeth op
 30. Geacht 16 jarig patientje,
  Wat ik hier allemaal lees is natuurlijk heel vervelend en hoort al helemaal niet bij zo’n long persoontje als jij!
  Laat mij eerst even vertellen wie ik ben; Ik ben Anton en ik ben 74 jaar oud, woon sinds 5 jaren in Laos PDR in Azie, een land tussen Thailand en Vietnam. Het is nog een derde wereldland, maar ik ben er zielsgelukkig en….. ik voel mij absoluut geen 74, maar eerder 47!! Ha Ha!
  Ik ga jou mijn geheim vertellen om net zoals ik, Kerngezond en heel gelukkig door het leven te gaan en net zo oud en gezond te worden en te blijven als ik.
  Wat denk je daarvan? Ge-interesseerd?
  En het gekke is, JIJ HEBT HET ALLEMAAL ZELF IN DE HAND!!!!! Je kunt het helemaal alleen af!!En niet de dokters, of wie dan ook, nee JIJ en JIJ alleen bent je eigen allerbeste dokter!
  Ik leef hier zonder dagelijks medicijnen te slikken en de dokters zijn mijn goede vrienden en zijn stomverbaasd over mijn gezondheid en fitheid.
  Wat ik je nu ga vertellen, moet je elke dag doen, net zoals ik. Het doet geen pijn en het werkt wonderbaarlijk goed!
  Ik ken natuurlijk nu niet je fitheid en je wil, maar zeg niet bij voorbaat al nee, dat kan ik niet, want dan hoeven we niet eens te beginnen! Je kunt dat, wat je denkt dat je kunt! Ik sta s’morgens om 6 uur op, trek mijn trainingspakje aan en ga zo’n 40 a 45 minuten joggen en rennen. Daarna neem ik mijn ontbijt en ga mij douchen. En hier komt het!! Elke morgen sta ik dan voor de spiegel, lach tegen mijzelf en zeg:
  Ik ben jong! Ik ben soepel en lenig en ik ben kern- en kerngezond, zowel van binnen als van buiten! Ik ben rijk en ik kan anderen helpen! Ik ben gelukkig!!!
  Jouw lichaam luisterd naar wat JIJ zegt!! Dus, als jij s’morgens opstaat en begint al met: Ooh wat voel ik mij ziek en moe…..!!!! Dat is dan wat jouw lichaam hoort en uitvoert!! Het is jouw onderbewustzijn wat naar jou luisterd en dat onderbewustzijn is ZOOO machtig en vervult al jouw wensen!! Dus ook je negatieve wensen!! Denk dus goed na bij wat je zegt en herhaal zo vaak mogelijk positieve wensen. Je zult verbaast zijn, hoe snel jouw leventje verandert, als je dit eenvoudige, maar oh zo machtige recept, dagelijks, meerdere keren herhaalt! Zoek en doe dingen, die je aan het lachen maken, zoveel mogelijk lachen en Ouwe ho…! Genieten, daar is dit leven voor gemaakt, ook jouw jong leventje. ga er op uit, geniet van de natuur en van alles wat er maar te genieten valt en stop met te praten (zeuren)over jouw ziektes en dergelijke, dat is vergif voor jou en je lichaam. VERGEET dat je eens ziek was!
  Ik wens jou het aller- allerbeste toe en hoop,dat ik je op een andere levensweg heb gebracht! Gezondheid!!
  OPA Toontje.

  Geschreven door Anton op
 31. ik heb al jaren klachten vooral van mijn gewrichten.ik weet dat ik hper mobiel ben en dat mijn schildklier niet werkt(daar slk ik tyrax voor)sinds drie weken heb ik een verdooft gevoel li-vanaf boven mijn bil t/m mijn voet, sinds twee weken is ook mijn re-voet aan het tintelen,Als ik zit is het net of ik op een balletje zit.neuroloog dacht aan MS of ALS maar mri wees dar niet uit. test op lyme loopt nog maar eigenlijk hebben ze geen idee wat het kan zijn.nu denken ze dat het misschien post traumaties stress syndroom kan zijn,vind ik niet logies ik heb nl. niks meegemaakt waar ik dat van zou hebben. iemand nog iedeeen?? alvast bedankt

  Geschreven door tessa op
 32. Ruim 50 jaar heb ik vage en onverklaarbare klachten.
  Er zijn ca. 90 diagnoses gesteld van fibromyalgie tot geestesziek.
  Medio 2010 kreeg ik het adres van een goede internist.
  Zelf had ik al diverse onderzoeken laten doen waaruit mij bleek dat ik een B12 tekort had, maar de vraag waardoor dit veroorzaakt werd kreeg ik geen antwoord.
  Tot ik bij die internist kwam met mijn medische historie en onderzoeken.
  Zijn antwoord kwam snel een aangeboren functioneel B12 tekort ontvangen van mijn moeder die tijdens de zwangerschap en daarna (borstvoeding) een b12 tekort had.

  Wat ik bedoel te zeggen is simpel.
  Neem uw vage en onverklaarbare klachten absoluut serieus, er is een oorzaak.

  Mijn ervaringen, ik ben volledig afgekeurd met geen herstel mogelijkheden, heb ik op een website gezet in de hoop anderen te kunnen besparen wat mij is overkomen.

  Geschreven door anoniem op
 33. ik ben 71 jaar en heb grote moeilijkheden en daardoor grote interesse in uw mogelijkheden .quote][/quote]

  Geschreven door Vul uw naam in..binie Beisterv op
 34. Herkenbaar, is er wel getest op B12 en Vitamine D tekort?
  Google daar maar eens op.

  Geschreven door Peppie op
 35. Dat herken ik wel. Me huisarts laat weer bloedprikken I.v.m b12 tekort . Waarschijnlijk us het weer zover. Huis artsen denken heel snel na 5 injecties dar het weer op peil is. Ik heb zelf geprikt 1 keer in de 3 weken en het ging goed tot nu dan. Ik denk toch te weinig b12. Ik ben moe me armen worden gevoelloos zweverig op me borst met ademen. Verder wazig beeld en snel vatbaar.ik zou het toch in acht nemen en denken aan b12 tekort.

  Geschreven door Rachel laghuwitz op
 36. Oeeef erg dot te lezen. Tegenwoordig is het ziektebeeld nummer 1. Alleen de huisartsen moeten zich beter inlezen en scholen omtrent b12 tekort. Anders is er zeker grote kans op blijvende schadr. Tegen mij zegt de huisarts stoppen met roken, maar daar gooien ze het al snel op. Heel veel sterkte marjan.

  Geschreven door Rachel laghuwitz op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief