Zomertijd en biologische klok

 • #1

  De zomertijd is begonnen. De dagen worden weer langer, het is 's avonds langer licht, we voelen massaal het zomergevoel weer kriebelen. Maar het uurtje minder nachtrust dat we aankomend weekend hebben, heeft meer effect op ons slaap- en dagritme dan voorheen werd gedacht.
  Onderzoek van de Universiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität in München heeft uitgewezen dat het dagritme van het menselijk lichaam, dat onder meer onze slaap aanstuurt, heftig reageert op het ingaan van de zomertijd. Ons dagritme bestrijkt ongeveer 24 uur, maar fluctueert omdat het zichzelf steeds bijstelt.
  Dit gebeurt hoofdzakelijk via licht. In de wintertijd loopt ons ritme gelijk met de licht-donkercyclus, maar in de zomertijd niet. In die periode slapen we minder en het is zelfs denkbaar dat de kwaliteit van onze slaap gedurende de zomer afneemt.
  De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een online vragenlijst die wereldwijd door 55.000 mensen is ingevuld en pleiten voor herziening van het gebruik van zomertijd.

  Reageer
  #2

  Heel mooi zo'n onderzoek, maar schadelijk voor je lichaam is het niet.
  Denk maar eens aan de mensen die ploegendienst lopen, die hebben helemaal geen bioritme, ikzelf loop al 30 jaar ploegendienst en ben gelukkig nog steeds gezond.
  Ik vraag me af of de mensen die moeite hebben met dat een uurtje tijdverschil ook nooit op vakantie gaan naar een ver land, waar een tijdsverschil is van een paar uur, dan hoor je ze waarschijnlijk niet klagen.

  Reageer
Reageer op: Zomertijd en biologische klok
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief