MRI ter geruststelling? MRI ter geruststelling? - Medische Forum - Dokter.nl

MRI ter geruststelling?

 • #1

  Ik heb al lange tijd, tot nu toe onverklaarbare lichamelijke klachten zoals zwakke / pijnlijke spieren. Ook in het gezicht en rondom mijn mond / kaken, kleine speldenprikjes op mijn huid en een branderige huid in mijn gezicht.
  Temp boven de 38.0 bij minimale inspanning.

  Nu ben ik heel bang voor MS of een goedaardige tumor in mijn brein / op mijn schildklier of bijnieren welke je niet altijd terugziet in bloedonderzoek.

  Er zijn zoveel vrouwen die jaren weggezet worden als 'psychisch' maar waar uiteindelijk toch een fysieke oorzaak wordt gevonden....
  Ik wil niet zo'n vrouw zijn en wil heel graag een MRI scan om bovenstaande uit te sluiten zodat ik uit het cirkeltje van fysieke klachten- daardoor stress - daardoor nóg meer fysieke klachten kan komen.

  Weten jullie of een huisarts een MRI scan mag aanvragen ter geruststelling / uitsluiten van bepaalde diagnoses?

  Reageer
  #2

  Dat mag een huisarts absoluut niet!

  Een huisarts mag alleen een mri van de lage rug aanvragen, bij bijvoorbeeld verdenking van een hernia. En van een knie.

  Alle andere lichaamsdelen mogen alleen door een specialist aangevraagd worden.

  En mri's ter geruststelling mag geen enkele arts aanvragen. Want als dat zou kunnen, zouden de wachtlijsten veel te lang worden en de zorgkosten onbetaalbaar.....

  Dergelijke "pret mri's " (scans zonder medische noodzakelijkheid) ,  kun je alleen op eigen kosten laten maken bij privé instellingen. Dus een privé kliniek of mri centrum.

  En even een aanmerking bij wat je schrijft over onverklaarbare klachten, je klachten zijn juist heel goed verklaarbaar. Namelijk als passend bij angst, stress en chronische hyperventilatie! Lees maar eens wat topics door hier over hyperventilatie en angst voor ernstige aandoeningen.

  Reageer
  #3

  Je hebt als het goed is vorig jaar een de diagnose van een burnout gehad en je hebt ook B12 tekort waarvoor je een wijzing naar een B12 kliniek zou vragen.

  Heb ook eens naar andere topics van je gekeken. ( die staan dan weliswaar onder een andere naam maar voor mij wel te herkennen). De klachten die je hier beschrijft hebben niks maar dan ook helemaal niks met MS of een andere tumor op schildklier, bijnier of hersenen te maken.

  Het zijn toch vooral angst en stress klachten en een B12 tekort.  Je hebt geen MRI nodig voor hulp voor nasleep van de burnout en de angstklachten. Bespreek dat met je huisarts

  Reageer
  #4

  Beste Suus en John,

  Bedankt voor jullie reactie.
  Ik vind jullie reactie nogal heftig en vol met aannames!
  Mijn vraag was alleen of een huisarts een MRI mag aanvragen ter geruststelling of uitsluiting van. Ik vroeg niet om jullie mening of oordeel...

  Huperventilatie, burn-out, stress, angst het is ongetwijfeld allemaal van toepassing. Ik herken er ook zeker wel dingen van, maar ik vind het té risicovol om daar al mijn klachten maar op af te schuiven.
  Ik kan dit best accepteren, maar niet voordat er meer fysiek onderzoek is gedaan dan er nu is gedaan.
  En Suus, jouw benaming van 'pret MRI' vind ik zelfs kwetsend... alsof mensen voor hun lol (pret) die behoefte hebben. Ik in ieder geval niet...
  Ik ben er van op de hoogte dat ik naar een privé kliniek kan voor een eventuele MRI scan.

  John, dat klopt. Ik heb bewust hier een andere naam gekozen omdat ik dus een dergelijke reactie wilde voorkomen.
  Ik heb geen aangetoond B12 tekort maar wil ook dit graag onderzoeken met behulp van de B12 kliniek omdat mijn klachten ook daar bij zouden kunnen passen.

  Naar mijn idee zijn klachten als spierzwakte, speldenprikjes op de huid en een branderig gevoel in het gezicht wel degelijk mogelijke symptomen van beginnende MS en weet je dat stress en angst klachten ook veroorzaakt kunnen worden door een goedaardige tumor op je hypofyse of bijnieren doordat deze bijvoorbeeld teveel aan cortisol aanmaakt...? Google maar eens op de ziekte van cushing bijvoorbeeld.

  Fijn weekend!

  Reageer
  #5

  Ik doe geen aannames en ik oordeel ook niet hoor, ik beantwoord je vraag over het maken van een mri zonder indicatie. Gebaseerd de feiten hoe de regeltjes mbt het maken van scans zijn vastgesteld.
  Je huisarts en je zorgverzekering zullen hetzelfde antwoord geven.

  De naam "pret mri" heb ik ook niet zelf bedacht, maar zo worden in de medische wereld scans genoemd die gemaakt worden zonder dat daar een reden voor is. Ik denk dat het is afgeleid van de "pret echo" die je tijdens de zwangerschap kunt laten doen: niet noodzakelijk, maar leuk om te doen.

  Jij zegt tegen ons eens te googlen op een aantal aandoeningen die je klachten zouden kunnen veroorzaken. Google jij dan eens op hyperventilatie klachten of lees eens de lange lijst hier op het forum door.
  Ik ben bang dat je ook één van de vele mensen gaat zijn die zn leven laat beheersen door het zoeken naar allerlei mogelijke oorzaken en daarmee zelf de klachten in stand houdt, door de stress die dat veroorzaakt.

  Naar een fysiotherapeut gaan en naar je manier van ademhalen laten kijken,is ook een vorm van diagnostiek. En een zeer simpele en daarbij heel makkelijk toegankelijke manier.

  Ik zou in jou geval blij zijn als er de diagnose "hyperventilatie " uit zou komen.
  Daar kun je tenminste iets aan doen en het is behalve erg vervelend, ongevaarlijk.
  Maar als jij je liever vasthoudt aan dat het MS of Cushing is, moet je dat uiteraard zelf weten......

  Reageer
  #6

  Suus, bedankt voor je reactie wederom.
  Wat een vreselijke benaming 'pret MRI'. Sorry, ik deed de aanname dat je die benaming had bedacht op basis van mijn verhaal.

  Ik heb de lijst van hyperventilatie symptomen al eerder doorgelezen en zoals ik al zei; ik herken veel. Ik ga a.s. maandag naar de fysiotherapeut en de 14e naar de ergotherapeut. Ook bij de paycholoog heb ik een eerste afspraak gehad en staat de tweede gepland.
  Dus, nee, ik hou mij niet alleen vast aan het idee dat het MS of cushing zou kunnen zijn maar wil het wel graag uitsluiten voordat ik er misschien wel jaren mee rondloop terwijl het voorkomen had kunnen worden.

  Wat je benoemd over zelf de stress in stand houden door al dat gegoogle; daar zit zeker een kern van waarheid in. Naar mijn idee kan ik hieruit stappen als ik zeker weet dat er ín mijn lichaam geen veroorzaker van dit alles zit. Naar mijn idee weet ik dit pas zeker nadat dit bevestigd is d.m.v. een MRI scan. Ik overweeg dan ook om die eventueel op particuliere basis te laten maken.

  Reageer
  #7

  En wat als er niks uit die scan komt?
  Dan ben jij een smak geld kwijt en nog steeds zoekende.
  Kijk maar eens naar al die andere mensen hier op het forum, die bang zijn voor een ernstige ziekte.
  Die allerlei onderzoeken hebben laten, sommige idd op eigen kosten.
  Die kunnen het ook niet loslaten en blijven malen.
  En door die stress in een kringetje ronddraaien.
  Heel goed dat je ook naar een psycholoog gaat, ik hoop voor je dat die je ook kan helpen bij dat stuk ziekte angst.
  Want alleen daardoor kun je dus al in een burn out terecht komen en heel lang blijven hangen!
  (Angst om ziek te zijn is ook een ziekte, ik zeg dus zeker niet dat je je aanstelt,even voor de duidelijkheid!).

  En wat jij schreef over een andere naam gebruiken om "dergelijke" reacties te voorkomen: je kunt juist beter wel hetzelfde topic en dezelfde naam gebruiken. Mensen reageren niet automatisch dat je klachten psychisch zijn als je vaak vragen stelt. Tenminste,ik reageer inhoudelijk op de vraag en mijn reactie was hetzelfde geweest als je onder een langlopen topic over dergelijke klachten had gereageerd.
  Wat ik echter wel probeer bij zulke topics,is mijn antwoorden wat extra toe te lichten en te beredeneren waarom ik een bepaalde reactie geef.
  Juist om te laten merken dat ook fysieke klachten die (zeer waarschijnlijk) door angst of hyperventilatie veroorzaakt worden, een serieus probleem zijn en serieus genomen worden.

  Reageer
  #8

  Dank je wel Suus.
  Als er niks uit de scan komt ben ik gerust gesteld en kan ik mij, voor mijn gevoel, volledig focussen op alle andere therapieën / diagnoses die van toepassing kunnen zijn. Naar mijn idee is daardoor mijn cirkeltje van stress + klachten doorbroken en kan ik berusten in het feit dat het hyperventilatie / stress / burn out / angst is.
  En zoals ik het nu zie is die geruststelling mij het geld wel waard. Maar wellicht denk ik daar binnenkort anders over, dat kan ook.

  Dank je wel voor je toelichting m.b.t. een andere naam en topic en fijn dat je benoemd dat jij vindt dat fysieke klachten veroorzaakt door mentale issues ook serieus genomen moeten worden.
  Ook een angst; dat mensen mij niet serieus nemen als ik vertel wat ik voel. Het is mij overigens duidelijk dat dit écht iets is voor een psycholoog 😉

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik zie hier op het forum,maar ook in mijn fysio fitness groep wat angst met mensen kan doen.
  Hoe dat je brein kan beinvloeden en daarmee je lichaam kan triggeren dingen te voelen.
  Dus ja, ik geloof zeker dat dat serieus genomen moet worden.

  Met een psycholoog ben je al op de goede weg. Daarnaast kan een psychosomatisch fysiotherapeut je helpen meer vertrouwen in je lichaam te krijgen en je leren herkennen wat echte alarm signalen zijn en wanneer je angst voor een aandoening de klachten veroorzaakt.

  Reageer
  #10

  Oké dank je wel voor je advies.
  Ik zal het maandag bespreken met de fysiotherapeut..

  Reageer
Reageer op: MRI ter geruststelling?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif