Leesbril

  • #1

    Als het zicht bij het lezen iets minder wordt moet je dan zo snel mogelijk een leesbril, of kun je wachten tot je bijna niet meer kan lezen zonder bril.

    Reageer
    #2

    je kunt gewoon wat brilletjes bij de hema ofzo uitproberen

    Reageer
    #3

    Uitstel vanhet gebruik van ondersteunende middelen, zoals een bril of een loep heeft géén invloed op het achteruitgaan van uw ogen. Wel zullen de oogspeieren door het oevrmatig aanspannen eerder vermoeid raken en zal het tijdstip waarop u dus last krijgt steeds vroeger op de dag liggen.
    Indien u uit ijdelheid besluit voorlopig van een leesbril af te zien, zijn er gelukkig andere mogelijkheden uw visus op niveau te houden.
    Informeer eens bij uw opticien naar de mogelijkheden.

    Reageer
    #4

    Vanaf ongeveer het 40e levensjaar gaat de flexibiliteit van de ooglens verminderen. Als gevolg daarvan kan de lens zich steeds moeilijker scherpstellen voor dichtbij. Het verklaart waarom iedereen vroeg of laat een leesbril nodig heeft. Het verhelpen van dit probleem is lastig.

    Lichte onder- of overcorrectie aan beide ogen
    Monovisie
    Conductieve Keratoplastiek (CK)
    Multifocale technieken

    In veel gevallen zal een leesbril echter nodig blijven.

    Reageer
    #5

    Zachte lenzen voor monovisie corrigeert uw ogen doormiddel van gewone zachte contactlenzen zowel voor veraf als dichtbij zonder de poespas van een dubbelfocusbril, een extra leesbril of dubbelfocus contactlenzen.

    Bij het ouder worden wordt de lens binnen in het oog minder soepel en vermindert de spierbeheersing in het oog. Hierdoor wordt het moeilijk om voorwerpen dichtbij scherp te zien. Dit heet presbyopie en overkomt de meeste mensen als ze de veertig passeren. Monovisie is een contactlenssysteem dat presbyopie corrigeert. Eén contactlens corrigeert voornamelijk het kijken voor veraf en de andere lens corrigeert het kijken dichtbij. Wanneer u uw ogen scherp stelt op een bepaalde afstand, ziet u scherper met het ene oog en wordt wat u ziet met het andere oog ietwat onscherp. Uw hersenen interpreteren wat uw ogen zien en leren de beelden die niet scherp zijn te negeren. Na een bepaalde gewenningsperiode zult u duidelijk en scherp kunnen zien, zonder dat u het gevoel hebt dat er iets mis met uw ogen.

    Ook met een dubbelfocusbril kunt u tegelijkertijd dichtbij en in de verte zien. Maar u moet er telkens bij nadenken dat u uw ogen richt op het juiste verte- of leesdeel van de dubbelfocusbril. Bij Monovisie heeft elke lens maar één sterkte, dus hoeft u zich niet te concentreren op het kijken door het juiste lensgedeelte en u hoeft de stand van uw hoofd niet aan te passen. Het goed zien gaat hier vanzelf. Wat nog belangrijker is, uw gezichtsveld wordt niet aangetast. Want er is geen montuur aanwezig dat uw zicht naar opzij belemmerd. Monovisie maakt het u ook makkelijker. U hoeft geen bril meer op of af te zetten. Een ander voordeel van Monovisie is dat anderen niet zien dat u een leesbril nodig hebt. Of u nou nooit een bril hebt gedragen of al lange tijd contactlenzen draagt, u gaat er niet anders uitzien.

    Sommige mensen passen zich sneller aan dan andere. Over het algemeen zult u onmiddellijk voldoende kunnen zien en binnen ongeveer vijf dagen zult u zich meestal volkomen op uw gemak voelen met de nieuwe lenzen. Sommige mensen hebben maar de helft van deze tijd nodig om zich volledig aan te passen, anderen doen er wellicht langer over. Monovisie is niet geschikt voor iedereen. Alleen u en uw lensspecialist kunnen beslissen of Monovisie voor u de juiste soort oog correctie is.

    Voor de meeste mensen voldoet Monovisie even goed als een bril, of zelfs beter. In feite kunnen contactlenzen uw zicht naar opzij verbeteren. Niettemin gaat verziendheid gepaard met compromissen, want er gaat natuurlijk niet boven de scherpe blik van jongere ogen. Maar als uw voorkeur uitgaat naar contactlenzen,kan Monovisie voor u een betere manier zijn om uw ogen te corrigeren.

    De meest voorkomende klacht bij mensen die dubbelfocuslenzen hebben geprobeerd, is dat ze minder goed zien. Bij dubbelfocuslenzen is het blikveld van elk oog beperkt omdat iedere lens twee soorten correctie biedt. Met Monovisie corrigeert één lens voor veraf en de andere lens voor dichtbij . Dit betekent een volkomen onbelemmerd zicht voor elk oog.

    Betekent dit dat je met het ene oog alleen in de verte kunt zien en met het andere alleen dichtbij? Eigenlijk niet. Met Monovisie worden beide ogen voortdurend gebruikt. Het ene oog ziet voorwerpen die dichtbij of veraf zijn scherper dan het andere, maar beide ogen werken voortdurend samen bij het scherp stellen op voorwerpen.

    Monovisie wordt al geruime tijd met succes toegepast, Het is evenwel van belang te bedenken dat een contactlens een hulpmiddel is. Indien u Monovisie gebruikt op de wijze die is voorgeschreven door uw contactlensspecialist, zult u merken dat het een betrouwbaar alternatief vormt voor dubbelfocuslenzen.

    Monovisie werkt prima bij de meeste mensen, maar bepaalde personen kunnen aanpassingsproblemen ondervinden. Daarom dient u tijdens de gewenningsperiode situaties te vermijden die hoge eisen stellen aan uw gezichtsvermogen, zoals het ‘s nachts besturen van een auto. De beste manier om succes te boeken met de Monovisielenzen is natuurlijk nauw met uw lensspecialist samen te werken tijdens de gewenningsperiode en zijn of haar instructies voor het dragen en verzorgen van de lenzen zorgvuldig op te volgen.

    Reageer
    #6

    Conductieve Keratoplastie

    Deze methode gebruikt radiogolven en warmte om de kromming van het hoornvlies te veranderen en te versterken zodat het brekend vermogen van het oog toeneemt.
    Op deze wijze kan een matige vorm van verziendheid en vooral beginnende leeslast of presbyopie worden behandeld.
    De behandeling gebeurt onder druppelverdoving en duurt enkele minuten. De behandeling kan worden herhaald indien noodzakelijk.
    Patiënten met beginnende last bij het lezen of verziendheid kunnen op deze wijze perfect worden geholpen. Het is belangrijk te onderstrepen dat het effect een drietal jaren zal aanhouden alvorens te verminderen. Een bijkomende behandeling is dan wel nog mogelijk.

    Reageer
    #7

    Nee hoor, je ogen gaan niet sneller achteruit als je voorlopig zonder bril blijft. Je ogen worden wel eerder moe, dus accomoderen, het aanpassen van je ogen naar dichtbij of veraf gaat dan minder snel als je moe bent.

    Reageer
Reageer op: Leesbril


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief