Astigmatisme – Dubbel zien met rode randen

  • #1

    Hallo

    Ik zie dubbel (randen) door mijn astigmatisme. Maar wanneer ik in een geelachtige of witte ruimte zit, dan zie ik rond een voorwerp soms randen. Die randen zijn soms rood.

    Een voorbeeld is: wanneer ik een stukje wc-papier in mijn gele toilet aftrek, ziek ik soms een rode rand wanneer ik daarmee beweeg. Is dat omdat rood en geel die kleur aan de randen kunnen maken?

    En in mijn leefruimte, waar een zwart fotokader staat, zie ik buiten die zwartachtige 'rand' ook een roodachtige schijn op het einde van de rand. Komt dit dus door de witte achtergrond en het zwart in de voorgrond?

    Alvast bedankt.

    Reageer
    #2

    De rode kleur ontstaat omdat licht dat je oog binnenkomt in bepaalde mate wordt gebroken. In principe en vergelijkbaar effect wanneer je door een prisma kijkt of zoals het zonlicht wordt gebroken door waterdruppels waardoor een regenboog ontstaat.

    Reageer
    #3

    Het is dus normaal?

    Reageer
    #4

    Ik heb een verklaring gegeven voor die rode rand. Het kan inderdaad een gevolg zijn van het astigmatisme.
    Bij astigmatisme is het hoornvlies aan de voorkant van het oog ongelijk gekromd, zodat de lichtstralen in verschillende mate worden gebroken.

    Reageer
Reageer op: Astigmatisme – Dubbel zien met rode randen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief