Acetylsalicylzuur maakt mij gek!

 • #1

  Mijn vader heeft een openhartoperatie gehad, en is gisteren na 7 dagen ziekenhuis thuisgekomen. We hebben in het ziekenhuis een lijst met medicatie meegekregen. Er stond medicatie zoals Vitamine D3 op die mijn vader al gebruikt, en omdat mijn vader een nieuwe hartklep heeft: Acetylsalicylzuur Cardio 80 MG, dispergeerbare tabletten. Een oplosbare bloedverdunner dus! Ook dit zou mijn vader volgens het ziekenhuis al hebben, en er stond geen recept voor hem klaar voor dat medicijn. Volgens mijn vader echter had hij inderdaad Acetylsalicylzuur gekregen van de huisarts toen hij voor het eerst hartklachten merkte, maar waren dat tabletten die geheel doorgeslikt moeten worden. Apotheker van het ziekenhuis: Dat maakt niet uit, oplosbare vorm of normale vorm zijn beide goed. Nou ja, we gaan dus maar naar de apotheek om andere medicijnen die mijn vader nog niet had op te halen zoals Metoprolol en Movilcon etc.

  Volgens mijn vader kreeg hij ook maagbeschermers in het ziekenhuis, dus ik ging terug naar de ziekenhuis apotheek om te vragen of dit klopt. Ziekenhuis apotheker: Nee, hij kreeg geen maagbescherming. Dat is ook niet nodig. Pas als hij 70 is. Naar huis dus, maar ben er niet gerust op en ga weer terug naar het ziekenhuis. Andere apotheker die zegt weer dat een maagbeschermer wel sterk aan te raden is als je bloedverdunners slikt. Laat maar een recept door de huisarts uitschrijven! (ik vergat te vragen waarom de Cardioloog van het ziekenhuis dat niet als recept heeft meegegeven). Omdat het al bijna 17:00 uur is ga ik maar naar onze eigen apotheek, deze is tot 17:30 nodig. Maar hier wordt weer gezegd: Maagbeschermer vanaf 70+. Als uw vader echter zelf nu aal een maagbeschermer wil moet hij dit bij de huisarts aangeven.

  Ik berust. Ziekenhuis heeft het niet voorgeschreven. Huisarts ook niet. Zal wel goed zijn. Geen maagbeschermer dus,

  Rond 19:00 besloot ik nog eens alle medicijnen die mijn vader de volgende dag moet slikken door te nemen. Ook keek ik even naar de Aceylsalicylzuur die hij heeft gekregen: NEE! Dispergeerbare tabletten, 80 MG. Dus toch oplosbaar! Mijn vader zegt echter dat hij de tabletten de maanden voor de operatie gewoon geheel heeft geslikt!

  Nou ja, vanaf morgen moet het goed gaan, denk ik maar. Alleen had mijn vader nooit gedacht Acetylsalicylzuur nog nodig te hebben, dus hij had de tablet strips gewoon los in een doorzichtig bakje gezet, en de lege verpakking ernaast. Het lijkt mij dat de tabletten nu onbruikbaar zijn, aangezien er licht op is gekomen en mogelijk zelfs vocht en al? Dus het is 19:00 uur en PANIEK PANIEK PANIEK! Want mijn vader heeft morgen geen bloedverdunner. We zitten morgen 8 dagen post-operatie. Angstaanjagende gedachten over bloedstolsels vliegen door mijn hoofd.

  Mijn vader heeft zijn laatste bloedverdunner vandaag om 08:00 in het ziekenhuis gehad. Volgens ziekenhuis mag je best een paar uur schuiven, dus mijn vader had dit morgen rond 09:00 willen innemen en dat voortaan aanhouden. Dus morgenochtend 08:00 sta ik bij de huisartsenpraktijk en ga ik ze smeken en hopen dat ze direct een recept kunnen uitschrijven die ik direct bij de apotheek kan halen.

  Ik begrijp alleen iets niet: Bloedverdunners zijn hoe dan ook de eerste 3 maanden na een hartoperatie van GROOT belang. Nu heeft mijn vader dus oplosbare bloedverdunners van 80 MG per stuk. Maar als je een tablet oplost in water, zullen er toch altijd wat deeltjes achterblijven? Sterker nog volgens de instructie: "Tabletten in een ruime hoeveelheid water uiteen laten vallen, goed omroeren en opdrinken" Nu weet ik niet wat uiteen vallen is....wanneer is het voldoende uiteengevallen/? Maar er blijven dus altijd restanten en delen kleven in glas en lepel om te roeren? Is dit niet levensgevaarlijk?

  Reageer
  #2

  Een kort antwoord op een lang verhaal:
  Dit is een vraag voor de huisarts of apotheek

  Reageer
Reageer op: Acetylsalicylzuur maakt mij gek!


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief