Dit moet je weten als je bloed moet prikken

Dit moet je weten als je bloed moet prikken

Om te onderzoeken wat je mankeert, wil een arts in veel gevallen je bloed onderzoeken. Moet jij een bloedonderzoek, ook wel bloedprikken genoemd, dan is het niet alleen fijn maar ook heel belangrijk om te weten of je vooraf wel of niet mag eten. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor je bloedsuikerwaarden en dus op de uitslag. Maar ook andere zaken zoals roken kan invloed hebben. En mag je je medicijnen dan wel of niet slikken?

Wat is nuchter blijven?

Bloedprikken wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Elk mens wil eigenlijk graag een ziektevrijleven. Toch is het soms nodig om je bloed te laten onderzoeken. In een aantal gevallen, zoals bij Diabetes type 2, moet je nuchter bloedprikken. Je arts zal dit altijd aangeven of op het formulier schrijven. Nuchter zijn betekent meer dan alleen geen alcohol nuttigen. Het houdt in dat je minimaal 8 uur lang niets gegeten of gedronken mag hebben. Meteen ook de reden waarom de meeste mensen in de ochtend bloed laten prikken.

Het nut

Als je eet en drinkt wordt er suiker uit je voeding opgenomen in je bloed. Hierdoor krijg je een onzuiver beeld van je bloedsuikerwaarde. Door 8 uur of langer geen eten of drinken te nuttigen, weet je zeker dat je op dat moment een stabiele bloedsuikerspiegel hebt. Overigens valt onder niet drinken ook thee en koffie. Dat komt niet alleen omdat cafeïne in thee en koffie het lichaam stimuleert en daardoor je bloeddruk en hartfrequentie hoger worden, cafeïne verhoogd ook nog eens kortdurend bloedsuiker- en insulinespiegel. Daardoor kan je bloedsuikerwaarde dus hoger uitvallen dan het daadwerkelijk is. Water drinken mag wel maar soms zorgt dat wel voor honger. Na het bloedprikken mag je wel weer eten dus wat eten meenemen is wel verstandig.

Koffie, thee en roken

Ook roken is niet verstandig. Dat komt omdat tabak, in tegenstelling tot wat je waarschijnlijk denkt, suiker bevat. Fabrikanten mengen door de tabak suiker om roken extra verslavend te maken. Hoewel het effect van de suiker waarschijnlijk te verwaarlozen is, werkt de nicotine wel stimulerend op je lichaam. Net zoals bij koffie en thee dus.

Medicijnen vormen een uitzondering

Laat nooit zomaar je medicijnen staan. Ook niet als je moet gaan bloedprikken. Medicijnen slik je namelijk niet zomaar. Zelf stoppen is daarom nooit verstandig. Overleg zomaar stoppen altijd eerst met je behandelend arts.

Zo verminder je de kans op blauwe plekken

Heb jij altijd een grote blauwe plek na het bloedprikken? Vraag dan om een watje. Wacht tot het laatste buisje gevuld is en houd je arm volkomen gestrekt. Druk gedurende 5 minuten met het watje op de prikplek. Slik je bloedverdunners? Dan is de kans op blauwe plekken groter en kunnen ze niet altijd voorkomen worden.

Heb je diabetes 2 en moet je daardoor regelmatig prikken? Dan is er goed nieuws. Door gezond te eten (meer goede koolhydraten en minder slechte), af te vallen en voldoende te bewegen, kun je je bloedwaarden weer terug naar normale brengen. Hierdoor kun je diabetes type 2 weer omdraaien.
Tip: Maak na elke maaltijd een ommetje en eet voedsel waar je lang op moet kauwen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief