Ouder dan 40 jaar? Meet regelmatig je bloeddruk

Ouder dan 40 jaar? Meet regelmatig je bloeddruk

Meer dan één miljoen Nederlanders lopen rond met een hoge bloeddruk, maar weten dat niet. Want van een hoge bloeddruk voel je meestal niets. Daarom wordt het ook wel een stille aandoening genoemd. De gevolgen van een hoge bloeddruk kunnen groot zijn, het kan namelijk leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting iedereen die ouder dan 40 jaar is op om regelmatig zijn of haar bloeddruk te meten.

Wat is bloeddruk?

Door het samentrekken van de kamers van ons hart, wordt het bloed met kracht door de slagaders naar de rest van het lichaam gepompt. Tijdens dat samentrekken komt er druk op de wanden van bloedvaten te staan. Deze druk noemen we de bloeddruk.

Onze bloeddruk bestaat uit twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk (systolische bloeddruk) is de druk die ontstaat, wanneer het hart samentrekt en bloed door de slagaders pompt. De druk is dan het hoogst. Vervolgens ontspant het hart en neemt de druk af. De druk die er dan nog in de vaatwand is, heet de onderdruk of diastolische druk.

Een normale bloeddruk is rond de 120/80 mmHg, waarbij 120 de bovendruk is en 80 de onderdruk is. Je hebt een hoge bloeddruk als die na regelmatig meten op verschillende momenten boven de 140/90 mmHg is. Is je bovendruk boven de 180, dan spreken we van een ernstig verhoogde bloeddruk.

Bij het meten kan de bloeddruk schommelen en dat is heel normaal, aldus de Hartstichting. Zo kan deze stijgen na het sporten, tijdens het praten of als je gespannen bent. Daarom is het belangrijk om vaker te meten.

Wat merk je van een hoge bloeddruk?

De meeste mensen merken eigenlijk niets van een hoge bloeddruk. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt, maar wel met alle gevolgen van dien. Daarom roept de Hartstichting op wanneer je ouder bent dan 40 jaar om regelmatig je bloeddruk te meten.

Risico’s van een hoge bloeddruk

Bij iemand met een hoge bloeddruk staan de wanden van de bloedvaten continu onder een te hoge druk. Wanneer de bloedvaten beschadigd zijn en als gevolg van aderverkalking vernauwen, neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe. Bij een hoge bloeddruk moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Hierdoor kan de hartspier dikker en stijver worden, waardoor de pompkracht afneemt. Hierdoor kan hartfalen ontstaan.

Bij 9 van de 10 mensen met een hoge bloeddruk is er geen duidelijk aanwijsbare reden, maar gaat het om een combinatie van factoren. Wat we wel weten is dat de kans op een hoge bloeddruk toeneemt naarmate je ouder wordt, dit is al vanaf je 40e. Dit komt onder andere doordat met de leeftijd de bloedvaten minder elastisch worden.

Onderneem zelf actie

Door op tijd een hoge bloeddruk te herkennen en maatregelen te nemen kunnen hart- en vaatziekten worden voorkomen. Het is dus belangrijk om regelmatig je bloeddruk te meten. Het meten van je bloeddruk en het weten van je waarden, zou net zo gewoon moeten worden als op de weegschaal staan.

Hoe kan ik mijn bloeddruk meten?

Voor het meten van je bloeddruk thuis heb je een goedgekeurde bloeddrukmeter met een band om je bovenarm nodig. De Hartstichting adviseert om een bloeddrukmeter te kopen die goedgekeurd is door het Dabl-instituut. Het instituut beoordeelt volgens internationaal protocol de betrouwbaarheid van bloeddrukmeters.

Het is eenvoudiger dan je denkt om thuis je bloeddruk te meten, binnen een paar minuten ben je al klaar. De Hartstichting omschrijft in 4 eenvoudige stappen hoe je thuis je bloeddruk kunt meten.

Als je thuis je bloeddruk meet, en je bovendruk bij meerdere metingen boven de 135mmHg is, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisartspraktijk. Bij een bovendruk boven de 180mmHg, spreken we van een ernstig verhoogde bloeddruk. Het is dan belangrijk om dezelfde dag contact op te nemen met je huisartspraktijk.

Pas je leefstijl aan

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, dan kun je er zelf veel aan doen om deze te verlagen. Vaak helpt het aanpassen van je leefstijl al om je bloeddruk te verlagen. Een gezonde leefstijl is natuurlijk ook goed voor mensen met een normale bloeddruk: het helpt je om deze ook normaal te houden. Maar wat valt er onder een gezonde leefstijl?

  • Stoppen met roken.
  • Gezond en gevarieerd eten met zo min mogelijk zout.
  • Dagelijks bewegen.
  • Afvallen.
  • Stress vermijden of verminderen.
  • Minder alcohol drinken: maximaal 1 glas per dag en niet dagelijks.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Hartstichting.

Delen:  
12 reacties op “Ouder dan 40 jaar? Meet regelmatig je bloeddruk
  1. Geachte.
    Wat is een ( goede ) bloeddruk voor man van 75 jr.?
    m.v.g.

    Geschreven door mahmut op
    • Hallo Mahmut. Ik ben 71 jaar en meet 3 a 4 keer per week. Boven tussen de 120 en 130 en onder tussen de 75 en 85. Volgens de kliniek is dat perfect.

      Geschreven door Fred Bos op
    • Geen 140 zoals de farmacie wilt, ik slik geen medicijnen en bloeddruk onder de 150. Vroeger was 160 voor ouderen normaal het moet steeds lager zodat men aan de pillen gaat.
      sofie

      Geschreven door ‘sofie op
      • was nog niet klaar, kan je de trap op lopen ,snel, zonder druk op je borst, kan je je inspannen?
        dat zijn voor mij indicaties, ik ren trappen op , anderen met lage bloeddruk door pillen kunnen dit niet. luister naar je lichaam!!!!!!!!!!!!

        Geschreven door ‘sofie op
    • Moet dagelijks 2 x gemeten worden,is goed voor iedereen,maar toch had ik iets voor,was 27 graden en 10 km gewandeld en 1,5 liter water gedronken en bloed stond op 8nnaar hospitaal daar 2 dagen verbleven,was er door maar wisten niet hoe dit kwamte, ik denk achterna misschien een zonneslag gehad.

      Geschreven door patrick op
  2. Goedemorgen, ik ben 66 gen al met heel veel stress al 12 jaar mantelzorger. Zit thuis 24/7 met een hartpatiënt thuis die binnen 18 maanden 3 herseninfarcten kreeg, dus mijn bloeddruk is echt nooit 120 hoor wat bijna niemand heeft. Mijn arts zei dat mijne 140-145-70 top is hoger dan heb ik helaas weer veel re voortduren gehad. Onderdruk is altijd perfect. Loop hier dagelijks 25 -30 x trap op trap af.

    Geschreven door Rosa op
  3. Geachte,
    Soms kan het voorkomen dat ik drie keer de bloeddruk meet in een uur, maar meestal
    is de eerste meting hoog n.l. 165/90. daarna wacht ik zo’n 10 minuten om een tweede
    meting te doen, dan zie ik 135/74 en na een vijf minuten is meting 140/80.
    Dat gebeurt eens per week.
    Maar afgelopen vrijdag zat ik in OLVG ziekenhuis -Oost, had een afspraak met polikliniek Urologie
    en voelde me niet lekker en wou ik naar huis.Er werd aanbevolen om mijn bloeddruk te doen meten
    wel zelf van geschrokken n.l. 200/110 dat het apparaat op til sloeg, rood lampje ging aan en uit.
    en moest ik contact opnemen met mijn huisarts. Wat zegt u ervan ?

    Geschreven door Abdurrahman op
    • Ze hadden u gelijk op moeten nemen ter observatie. U was in het ziekenhuis een kwalijke zaak.
      Dat is mij overkomen, maar adequaat ingegrepen. Herseninfarct, linkerkant viel uit
      Wees alert op je zelf.

      Geschreven door Johanna 17 op
  4. Er wordt wel beweerd dat na het sporten de bloeddruk stijgt. Bij mij is het net andersom. Normaal is mijn bloeddruk 130/75: na 5 tot 10 km srevig wandelen is de druk bijna altijd ongeveer 110/60. Ben daar blij mee, want mijn bloeddruk moet onder de 120/80 blijven i.v.m een licht aneurisma, wat ontdekt werd na het dotteren na een licht hartinfarct. Ben nu 76 en hoop door regelmatig stevig te wandelen een eventuele operate te voorkomen. Tot nu lukt dat aardig.

    Geschreven door Niek op
  5. werd naar de cardioloog gestuurd de reden bl dr 110–220

    5 minuten later stond ik buiten met de mededeling

    NIET METEN IS NIET WETEN

    Geschreven door JOHAN op
  6. Op Johan, wat een domme actie van die cardioloog, die had meteen actie moeten ondernemen, die meting is echt veel te hoog, dus gelijk bloedonderzoek, ECG en desnoods je een halve dag opnemen, en gelijk medicatie. Ik had een paar jaar geleden ook 2 hoge metingen, werd gelijk doorgestuurd om een ECG te laten maken. Ik zou nogmaals contact opnemen met een cardioloog voor een second opinion en daar niet mee wachten.

    Geschreven door Michael op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief