Hiatus hernia – kunnen mijn klachten hierdoor komen?

 • #1

  Hoi,

  vandaag heb ik een gastroscopie gehad. Alles zag er goed uit, alleen een plek gevonden waar een stukje maag door het middenrif komt. Hiatus hernia. Daar kan mijn maagzuur van komen zo lijkt het - ik kreeg geen officiele uitslag, dit komt later via de huisarts.

  Naast maagzuur, waar Omeprazol voor werkt, heb ik last van veel boeren, pijn/steken in bovenbuik, lucht/druk in bovenbuik en rommelende maag en darmen.

  Kan die hernia de oorzaak zijn van dit alles of moet ik echt verder gaan zoeken?

   

   

   

  Reageer
  #2

  Dat kan dan inderdaad de oorzaak zijn

  Reageer
  #3

  Paar dingen:

  hoe kom ik erachter hoe groot/klein die hernia is? Kan de ha dit afleiden uit het verslag dat het ziekenhuis hem haat sturen?

  op basis daarvan: ik neem aan dat die hernia er al jaren of altijd al zit. Waarom verergeren mijn klachten dan?

  ik zit nog wel met de klachten. Inclusief ontlastingsklachten. Vaak dun, 2-3x per dag en slap en drijvend. Dat zal losstaan van die hiatus hernia toch? Dan blijven als oorzaken de omeprazol of stress over. Of iets ernstigs aan alvleesklier of lever. Heb vooral tijdens sporten vaak steken/druk midden en rechtsboven in buik. Dat zou wellicht de hiatus hernia kunnen zijn maar ook iets ergers. Hoever kan ik gaan bij de huisarts? Hij zal na goed bloedbeeld en deze gastroscopie niet verder willen kijken maar ik zit nog wel met de spanning en onzekerheid.

  Reageer
  #4

  Doorgaans is dat in het verslag terug te vinden. Zo'n hernia(middenrifbreuk)kan er idd al lang zitten. Een middenrifbreuk geeft zelf geen klachten. Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. De maag hoort normaal gesproken in de buikholte te liggen. Bij mensen met een middenrifbreuk kan een deel van de maag omhoog komen. De overgang van de slokdarm naar de maag komt dan in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte.
  Dus als de hernia groter wordt en de maag dus door de opening naar bovenkomt zullen er klachten gaan ontstaan. De maag kan dan ook geïrriteerd raken

  Reageer
  #5

  Weet iemand hoe ik dit moet lezen, zie onder? Ik weet inmiddels wat een sliding hernia is maar wat betekenen die cm's? Zegt dat iets over links/rechts? Over de grootte van de hernia?

   

  Er wordt een sliding hernia diafragmatica gezien. De diafragma impressie bevindt zich op 45 cm van de tandenrij. De slijmvliesovergang bevindt zich op 42 cm van de tandenrij.

  Reageer
  #6

  Nee niet de grootte maar wel de positie

  Reageer
  #7

  Weet je ook wat dir betekent qua positie?

  Reageer
  #8

  Als je gegoogled hebt op sliding hernia heb je dat dus kunnen lezen. De overgang van de slokdarm naar de maag komt dan in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte.
  De officiële naam hiervoor is een sliding hernia. Het gevolg daarvan kan zijn dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag (de onderste slokdarmkringspier) minder goed sluit. Dit kan zogenaamde refluxklachten (onder andere brandend maagzuur) veroorzaken.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  ah die positie is verticaal, ok. En die bult op het plaatje is dus een stukje maag.

  Die zou zowel links als rechts kunnen zitten die bult?

   

  Maagbreuk | AZ Maria Middelares

  Reageer
  #10

  Omdat de maag toch meer links zit, zal de hernia ook links van de slokdarm zitten

  Reageer
Reageer op: Hiatus hernia – kunnen mijn klachten hierdoor komen?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief