maagontsteking

 • #1

  goedemiddag,

  na ongeveer 6 weken maagklachten te hebben rond gelopen, heb ik in het buitenland een endoscopie gehad. Ik heb overigens nog steeds maagklachten.

  - met name constant en veel boeren, na of voor het eten. Dus geen directe verklaarbare reden voor het overmatig boeren. (Boeren is bij mij echt over de hele dag en wel elk uur meerdere keren, soms te veel en soms iets minder).
  - minder eetlust, snel vol en pijn in de vorm van drukkende pijn op de maag.

  arts heeft aangegeven dat ik een maagontsteking hebt. Heeftme maagbeschermers gegeven. Ik kan daar niet opnieuw terecht voor mijn vragen, vandaar ik bij u ben voor mijn vragen/twijfels.

  1-Er is geen biopte afgenomen van mijn maag, is zonder een biopte mogelijk om 100% de diagnose te stellen en dus andere dingen uit te sluiten?

  2- ik heb nu 2 maanden last van deze klachten en maagbeschermers helpen niet. Dit lijkt dus een chronische vorm dan een acute. Ik heb gelezen dat je in de chronische vorm van een maag ontsteking geen ‘overmatig opboeren’ hebt als klacht, maar in de acute vorm van wel. klopt dit?

  3- arts had o.a. ‘ decetel’ voorgeschreven, maar dit medicijn is hier niet vergkrijgbaar. Is er een andere medicijn onder andere naam met dezelfde wekzame stof?

  Reageer
  #2

  Ter toevoeging bedoel ik met vraag 1. of je een gastirtis diagnose pas zeker stelt na een biopte of is dit niet nodig. In mijn geval is er dus geen biopte afgenomen maar wel aangeven dat ik gastiritis hebt.   En sluit je hiermee andere dingen (ernstige) dingen mee uit, desondanks geen biopte is afgenomen?

  Reageer
  #3

  Vraag 1: Ik weet niet waar het onderzoek is gedaan, maar ze hebben wel een steekje laten vallen. Er had gekeken moeten worden naar de oorzaak. Ee n bacterie bijvoorbeeld. En dat had met een biopt kunnen worden vastgesteld. Een maagontsteking is wel goed vast te stellen met een gastroscopie. Maar niet zo zinvol als er niet naar de oorzaak wordt gekeken. En dat is natuurlijk wel van belang voor de behandeling.

  Vraag 2: Het hoeft nog steeds geen chronische vorm te zijn

  Vraag 3: Het middel dat je hebt gekregen (Dicetel) lijkt mij minder geschikt. H2-receptorantegonisten zoals ranitidine en famotidine lijken mij meer geschikt. Behalve als de oorzaak een bacterie is (helicobacter pylori), dan wordt er een antibioticum voorgeschreven

  Reageer
  #4

  Een gastritis kan best wel worden vastgesteld met een gastroscopie, daar hoef je geen biopt voor te nemen. Maar andere ernstige dingen kun je zo niet uitsluiten

  Reageer
  #5

  Bedankt voor uw snelle en nuttige reactie. Dat stel ik zeer op prijs en zorgt voor meer helderheid. Ik ben dan 1 ding inderdaad vergeten om het aan te geven. Nu dat u het zegt, er is wel gekeken via dezelfde onderzoek naar de helico bacterie (met een snelle uitslag), maar dat was negatief. Inderdaad is de oorzaak niet vast gesteld verder, maar begrijp ik dan dat er tijdens de endoscopie naar nog meer oorzaken gekeken kon worden of enkel naar de helico bacter?

  ook ik wens u nog fijne dagen en de beste wensen. Goed en gezond 2021 toegewenst!

  Reageer
  #6

  Met een scopie kijk je in de maag. Maagzweren, tumoren en gastritis kun je zo vaststellen. Om helicobacter definitief te kunnen vaststellen zou er toch een biopt genomen moeten worden, of een ontlastingstest of een ademtest worden gedaan.

  Reageer
Reageer op: maagontsteking
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief