Hoe herken ik een blindedarmontsteking?

Hoe herken ik een blindedarmontsteking?

Eén op de vijftien mensen krijgen in hun leven een blindedarmontsteking. Maar welke signalen geeft je lichaam, wanneer je waarschijnlijk een blindedarmontsteking hebt? Hoe herken je een blindedarmontsteking?

De blinde darm

De blinde darm zit op de plaats waar de dunne darm overgaat in de dikke darm en bevindt zich rechtsonder in de buik. De ligging kan van persoon tot persoon veranderen omdat de blinde darm een bewegelijk en klein orgaan is, ongeveer net zo groot als een vinger.

Lange tijd werd gedacht dat de blinde darm geen functie had, maar men gaat er nu vanuit dat de blinde darm een belangrijke rol speelt in het afweersysteem. Het dankt zijn naam aan het feit dat de blinde darm blind eindigt. Aan de blinde darm zit een wormvorming aanhangsel (appendix). Dit aanhangsel dient volgens een aantal chirurgen en immunologen als een reservoir van nuttige bacteriën.

Wat is een blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking, ook wel een appendicitis genoemd, is een ontsteking van het wormvormige aanhangsel de appendix vermiformis. Het is dus niet de blinde darm die ontstoken is, maar het aanhangsel. Meestal ontstaat een blindedarmontsteking heel plotseling (acuut) en wordt daarom dan ook een acute blindedarmontsteking genoemd.

Oorzaak van blindedarmontsteking

De oorzaak van een blindedarmontsteking is (nog) niet bekend. Men gaat ervan uit dat een storing in de darmfunctie de ontsteking kan veroorzaken. Wanneer een stukje harde ontlasting (fecoliet) de blinde darm afsluit, kunnen de overtollige vloeistoffen niet meer in- en uitvloeien, waardoor een ontsteking kan ontstaan.

Symptomen bij een blindedarmontsteking

Bij een blindedarmontsteking krijg je vaak net iets boven, of rond je navel pijnklachten. Vervolgens daalt deze pijn wat af naar de rechterkant van je buik. Maar aangezien de blinde darm lang, dun en bewegelijk is, is deze plek niet bij iedereen gelijk. Wanneer je op de pijnlijke plek drukt, dan worden de pijnklachten sterker net als bij het hoesten of lachen. Wanneer er over hobbels of kuilen wordt gereden, dan is het extra pijnlijk. Voorafgaand aan deze pijnklachten hebben veel mensen last van misselijkheid en/of braken. Ook is de eetlust vaak verdwenen en de lichaamstemperatuur verhoogd.

Een blindedarmontsteking kan soms zeer heftig verlopen en aanleiding geven tot buikvliesontsteking. In dat geval kan de pijn in de gehele buik pijnlijk zijn.

Diagnose van blindedarmontsteking

Een arts zal een diagnose stellen op basis van een aantal onderzoeken:

 • Anamnese
  Je arts zal bij verdenking van een blindedarmontsteking eerst de voorgeschiedenis en de ontstaanswijze van de pijnklachten proberen vast te stellen. Ook zal hij/zij andere oorzaken moeten uitgesloten zoals: een darminfectie, voedselvergiftiging, niet goed bereid eten of gynaecologische oorzaken (bijvoorbeeld zwangerschap, eierstokontsteking). Dit wordt allemaal nagevraagd en vastgelegd.
 • Lichamelijk onderzoek
  De arts zal aan de buik voelen en luisteren naar darmgeluiden en/of bewegingen. Dit kan aangevuld worden met een inwendig onderzoek, wat via de anus verloopt. Bij een vrouw kan ook een inwendig gynaecologisch onderzoek plaatsvinden.
 • Laboratorium onderzoek
  Het bloed en urine zal worden afgenomen om te worden onderzocht in het laboratorium. In het bloedonderzoek kijkt men naar een stijging van het aantal witte bloedcellen en ontstekingseiwit (CRP). Dit zijn aanwijzingen voor een ontsteking in het lichaam.
 • Echo en/of CT-scan
  Soms wordt er een echo van de buik gemaakt. Er kan namelijk aanleiding zijn om ook andere organen te bekijken. Dit is een pijnloos onderzoek. Wanneer de blinde darm op de echo niet duidelijk in beeld gebracht kon worden, kan er aanvullend voor een CT-scan gekozen worden.
 • Kijkoperatie
  Op het moment dat alle bovenstaande onderzoeken onvoldoende duidelijkheid geven, kan een kijkoperatie nodig zijn om een juiste diagnose te stellen.

Het kan bij een vrouw lastig zijn om de diagnose te stellen. Dit omdat de klachten erg lijken op de klachten die bij een ontsteking van de eierstokken horen. Ook op een echo is niet altijd duidelijk te zien of het gaat om een blindedarmontsteking of om een ontsteking van de eierstokken.

Behandeling van een blindedarmontsteking

Een ontstoken blinde darm moet operatief worden verwijderd. Wanneer deze niet wordt verwijderd, dan kan er een doorbraak van de ontsteking en een buikvliesontsteking ontstaan. Dat kan tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie.

Bij een kijkoperatie worden er een paar kleine gaatjes in de buikwand gemaakt. Via deze gaatjes zal de arts de blinde darm verwijderen. Doordat er bij een kijkoperatie een kleine wond ontstaat, verloopt het herstel sneller dan bij een klassieke operatie waarbij een snee in de onderbuik aangebracht wordt.
Wanneer er voor een klassieke operatie wordt gekozen, dan wordt de blinde darm via een snee van tussen de vijf en tien cm verwijderd.

De keuze voor een klassieke- of een kijkoperatie hangt af van een aantal factoren, waaronder de ernst van het ziektebeeld, de voorkeur en ervaring van de arts.

Op het moment dat er pus in de buik is ontstaan kan er later een abces in de buik ontstaan. De chirurg kan dan besluiten om de huidwond open te laten. Daarmee wordt de kans op een latere wondontsteking kleiner. Het herstel duurt dan wel iets langer, maar dat hoeft niet vanzelfsprekend een lelijker litteken op te leveren.
Een operatie is niet nodig wanneer de blindedarmontsteking reeds is afgedekt met ontstekingsweefsel en darmweefsel. Het is dan veiliger dat het lichaam dan de ontsteking zelf opruimt.

 

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Maxima Medisch Centrum en Leids Universitair Medisch Centrum

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief