Zo herken je een galblaasontsteking

Zo herken je een galblaasontsteking

Bij een galblaasontsteking denken de meeste mensen aan een heftige pijn boven in de buik. Maar er zijn meer symptomen. Hoe herken je een galblaasontsteking?

Wat is galblaasontsteking?

Bij een galblaasontsteking is de galblaas ontstoken. Een regelmatig terugkerende galblaasontsteking wordt een chronische galblaasontsteking genoemd. Wanneer de ontsteking plotseling optreedt en eenmalig is, dan spreken we van een acute galblaasontsteking.

Werking van de galblaas

Onze lever maakt galvloeistof aan. Deze vloeistof komt via galkanaaltjes in de galblaas. Hier wordt de galvloeistof opgeslagen. Op het moment dat je iets vets eet, dan ontvangt de galblaas een teken waardoor deze samentrekt. Als gevolg van dat samentrekken wordt er galvloeistof aan de galwegen afgegeven. De vloeistof gaat dan naar de dunne darm, waar de vloeistof nodig is voor de vertering van het vet. Daarnaast worden via de gal afvalstoffen afgevoerd (bijvoorbeeld een stof bilirubine, welke vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen en de ontlasting zijn bruine kleur geeft).

Oorzaak van galblaasontsteking

in verreweg de meeste gevallen is de oorzaak van een galblaasontsteking één of meerdere galstenen die de afvoer van galvloeistof naar de galwegen afsluit. Op het moment dat galvloeistof te lang stilstaat in de galblaas, dan dikt het in. Hieruit kunnen galstenen ontstaan. Soms zijn galstenen heel klein, soms hebben ze het formaat van een knikker. Er bestaan verschillende soorten galstenen, maar cholesterolstenen komen het meest voor.

Bij een klein deel van de mensen zijn andere oorzaken de reden. Denk hierbij aan:

 • Tumor.
 • Littekenweefsel (na bijvoorbeeld een infectie of verwonding).

Risicogroepen van een galblaasontsteking

In principe kan iedereen een galblaasontsteking krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen de 35 en 55 jaar oud hebben een groter risico. Daarnaast is het zo dat het vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt.

Symptomen

Een galblaasontsteking kan acuut zijn of chronisch.

Symptomen van een acute galblaasontsteking

Een acute ontsteking gaat gepaard met de volgende klachten:

 • Misselijkheid en/of braken.
 • Scherpe pijn bovenin de buik. Deze pijn kan uitstralen naar de rechterschouder.
 • Wanneer er op de rechter bovenbuik gedrukt wordt, dan voelt iemand een scherpe pijn.
 • Koliekpijnen; pijnen die in aanvallen komen en gaan. Dit is vaak het geval bij galstenen.
 • Bewegingsdrang.
 • De pijn neemt meestal toe na het eten, omdat dan meer gal wordt gevormd.
 • Koorts of verhoging.

Symptomen van een chronische galblaasontsteking

Bij een chronische galblaasontsteking kun je last hebben van de volgende verschijnselen:

 • Zeurende pijn in de buik.
 • Misselijkheid en/of braken.
 • Een gele huid en het oogwit kan geel worden.
 • Ontkleurde ontlasting. De ontlasting heeft dan de kleur van stopverf.
 • Donkere urine.
 • Koorts of verhoging.

Behandeling van galblaasontsteking

Soms hebben mensen met galblaaslijden weinig of helemaal geen symptomen. Een behandeling is dan niet nodig. Wanneer iemand wel klachten heeft, dan kan er gekozen worden voor:

 • Verwijderen van de galblaas
  Tijdens de operatie worden zowel de galblaas als de stenen verwijderd. In sommige gevallen is bij een acute galblaasontsteking een operatie niet mogelijk. Wanneer dat het geval is, dan wordt iemand in het ziekenhuis opgenomen. Hier krijgt iemand antibiotica en pijnstillers en wacht men totdat de aanval afneemt. Dan kan de operatie alsnog plaatsvinden. Het verwijderen van de galblaas kan via een kijkoperatie gedaan worden of via een openbuikoperatie.
 • Galstenen verwijderen tijdens ERCP
  Wanneer galstenen in de galwegen vastzitten, dan kunnen deze soms verwijderd worden door middel van een ERCP. Hierbij zal de arts met een slang via de mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm in de galwegen komen. Daar aangekomen worden de vastzittende steen/steentjes met een grijpertje verwijdert.
 • Drainage van de galblaas
  Wanneer er een galsteen de galafvloed belemmert én ERCP kan niet, of iemand kan om een bepaalde reden niet geopereerd worden, dan kan er gekozen worden om een drain in de galblaas te brengen. Deze drain wordt door de zij in de galblaas geprikt, zodat de galvloeistof af kan lopen. Deze drain blijft zitten tot aan de operatie, waarbij de galblaas alsnog verwijderd wordt.

Is een galblaasontsteking te voorkomen?

Om te voorkomen dat galstenen ontstaan worden de volgende leefstijladviezen gegeven:

 • Voorzichtig met vet
  Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met vet eten. Het is bekend dat erg vetrijke voedingsmiddelen of gerechten zoals slagroomgebak, vet vlees, patat en andere gefrituurde gerechten zoals kroketten en frikadellen klachten kunnen geven.
 • Zorg voor voldoende vezels
  Zorg dat je voeding voldoende voedingsvezels bevat. Voedingsvezels zijn nodig zijn voor een goede darmwerking. Voeding die rijk is aan voedingsvezels zijn onder andere: bruin- of volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit.
 • Vermijd overgewicht
  Zorg voor een gezond lichaamsgewicht, want overgewicht verhoogt de kans op galstenen. Heb je last van overgewicht, dan kan een diëtist je misschien helpen om geleidelijk af te vallen. Te snel afvallen vergroot namelijk de kans op galstenen.
 • Drink voldoende
  Zorg ervoor dat je minimaal 1½ liter per dag drinkt. Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang en dan is het belangrijk om nog wat méér te drinken: 1½ tot 2 liter per dag.
 • Zorg voor voldoende beweging
  Zorg voor geregelde lichaamsbeweging, bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen of fietsen.

 

Bronnen: mlds.nl, isala.nl en mmc.nl

Delen:  
2 reacties op “Zo herken je een galblaasontsteking
 1. in januari 2017 had ik zat er een galsteen in de galwegen, veel pijn gehad,huisartsepost gebeld met de medeling dat ik naar ziekenhuis moet, toch maar niet kreeg een pilletje om de pijn te stillen voor de nacht,volgende dag naar de huisarts en naar ziekenhuis, toen bleek dat mijn bloedwaarde en leverwaarde te laag was en had geelzucht zag er niet uit,volgende dag twee galstenen verwijderd,galblaas ontstoken die kon er niet uitgehaald worden omdat deze ontstoken was.na vierdagen in het ziekenuis gelegen te hebben mochtk naar huis,zou een oproep krijgen voor de gal operarie,na drie maanden nog geen bericht zelf het heft in handen genomen en gebeld wanneer ik opgenomen zou worden vor een operatie,twee weken later een berichtje met de mededeling dat ik danendan opgenomen kan worden,na de operatie heb ik heel veel pijn gehad,heb toen zes dagen in het ziekenhuis gelegen,met elkaar 10 dagen,maar kan mijn gal niet meer spugen,

  Geschreven door mirakel op
 2. Wat een irritante content komt er over deze tekst heen.

  Geschreven door Snoepje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief