Blindedarmontsteking; hoe weet je dat het mis is?

Blindedarmontsteking; hoe weet je dat het mis is?

Bij een gewone buikpijn kan een paracetamol of een kruik misschien helpen. Maar wanneer de pijn heftiger is, dan kan er meer aan de hand zijn. Hoe weet je dat het mis is? Wat zijn de signalen van je lichaam dat je een blindedarmontsteking hebt?

De blindedarm

Aan de blindedarm bevindt zich het wormvormig aanhangsel, wat we de appendix noemen. De blindedarm bevindt zich naast de overgang van de dunne darm naar de dikke darm en is een blind eindigende zak. Er wordt vaak gesproken over de appendix als dat het de blindedarm is. Dat is dus niet helemaal goed. De lengte en de positie van de appendix in de buikholte verschillen van persoon tot persoon. Het is ook zo dat de appendix in de loop van de tijd van plek kan veranderen.

Tot voor kort werd gedacht dat de blindedarm geen echte functie had. Echter, onderzoekers van de Midwestern University suggereren anders. Het door hen gedane onderzoek wijst volgens hen uit, dat soorten met een wormvormig aanhangsel, in veel gevallen grotere concentraties lymfatisch weefsel hadden in de blindedarm. Lymfatisch weefsel speelt een belangrijke rol in de afweer. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de groei van bepaalde soorten ‘goede’ bacteriën. De onderzoekers vermoeden dan ook dat het wormvormig aanhangsel een soort opslagplaats is voor deze bacteriën.

Wat is een blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking, ook wel een appendicitis genoemd, is een ontsteking van de appendix. Het is dus niet de blindedarm zelf die ontstoken is, maar het wormvormig aanhangsel is dan ontstoken. Een blindedarmontsteking ontstaat meestal heel acuut. Dat is dan ook de reden dat het vaak een acute blindedarmontsteking wordt genoemd. Bij een operatie wordt meestal alleen de appendix verwijderd, de rest van de blindedarm blijft intact.

Oorzaak van blindedarmontsteking

Hoe een blindedarmontsteking ontstaat is niet exact duidelijk. Men denkt dat een afsluiting van de blinde darm een ontsteking zou kunnen veroorzaken. Zo’n afsluiting kan ontstaan als gevolg van een stukje hard geworden ontlasting, ook wel fecoliet genoemd. Echter, een afsluiting kan ook ontstaan door worminfecties van de darm of ontstekingen in de darm. Achter deze afsluiting kan dan een ontsteking ontstaan. Deze ontwikkelt zich meestal in zeer korte tijd. Dit noemen we dan de acute blindedarmontsteking. Verder zou het kunnen dat erfelijkheid een rol speelt in het ontstaan van een blindedarmontsteking. Mogelijk is het voedingspatroon ook van invloed.

Mogelijke symptomen

Deze symptomen zijn kenmerkend voor een (acute) blindedarmontsteking:

  • Hevige, vaak plotselinge buikpijn die rondom je navel begint.
  • De pijn zakt meestal na een paar uur af naar rechts in je onderbuik. Doordat de ligging van de blindedarm wat kan variëren, kunnen de pijnklachten ook op een iets andere plaats voorkomen.
  • De pijn wordt meestal binnen enkele uren steeds erger.
  • De heftige klachten voelen als iets wat je nooit eerder hebt ervaren.
  • Het aanraken en weer loslaten van de plek waar de pijn zit doet pijn. Vaak doen hoesten, lachen en vervoer (bijvoorbeeld met de auto over een heuveltje rijden) ook pijn.
  • Je kunt een lichte verhoging hebben (38 graden Celsius).
  • Bovenstaande symptomen kunnen gepaard gaan met een verminderde eetlust, misselijkheid, en/of braken.
  • Ook kan obstipatie of juist diarree voorkomen.
  • Een gevoel van algehele malaise.
  • Je hebt de neiging om gebogen te willen lopen en/of zitten.
  • Bij een ontsteking van het buikvlies is de hele buik pijnlijk.

Soms begint de buikpijn ook een paar dagen van tevoren, dit voelt dan als vage buikklachten die geleidelijk steeds erger worden.

Diagnose blindedarmontsteking

De arts stelt de diagnose blindedarmontsteking op basis van de genoemde symptomen en op basis van een aantal onderzoeken:

  • Lichamelijk onderzoek
    Dit gebeurt door middel van een inwendig onderzoek via de anus. Bij vrouwen kan daar een inwendig gynaecologisch onderzoek aan toegevoegd worden.
  • Laboratoriumonderzoek
    Het bloed en de urine worden hierbij onderzocht.
  • Echografisch onderzoek
    Op een echo kan de blindedarm zichtbaar gemaakt worden. Eventueel kunnen ook andere organen bekeken worden.

Bij vrouwen is het soms lastig om een diagnose te stellen. Dit komt doordat de klachten van een blindedarmontsteking erg lijken op de klachten die vrouwen hebben bij een ontsteking van de eierstokken. Ook op een echo is niet altijd duidelijk te zien of het gaat om een blindedarmontsteking of om een ontsteking van de eierstokken.

Behandeling blindedarmontsteking

Een ontstoken blindedarm gaat niet vanzelf over en moet zo snel mogelijk operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose en vindt vandaag de dag bijna altijd plaats door middel van een kijkoperatie. Hierbij worden in de meeste gevallen 3 kleine gaatjes in de buikwand gemaakt. De chirurg brengt dan via deze gaatjes instrumenten en een camera in. Vervolgens wordt de appendix verwijderd. Het grote voordeel van een kijkoperatie is dat er maar een klein wondje ontstaat. Hierdoor is het herstel een stuk sneller dan bij een klassieke operatie, waarbij er een snee gemaakt wordt in de onderbuik. Soms lukt het niet met een kijkoperatie en moet er alsnog een kleine snee in de rechteronderbuik worden gemaakt. Mensen kunnen zonder enig probleem leven zonder appendix. Er zijn geen aanpassingen nodig met betrekking tot het voedingspatroon, lichamelijke inspanning of andere dingen in het dagelijks leven.

Mogelijke complicaties

Een grootte complicatie van een blindedarmontsteking is de perforatie van de blindedarm, waarbij ontlasting de vrije buikholte inloopt. In dat geval kan de infectie zich heel snel verspreiden en andere organen kunnen dan ook geïnfecteerd raken. Op dat moment is er sprake van een levensbedreigende situatie, waarbij acuut antibiotica en een operatie nodig is.

 

Bronnen: mlds.nl en scientias.nl

Delen:  
7 reacties op “Blindedarmontsteking; hoe weet je dat het mis is?
  1. Bij opname in het ziekenhuis was de diagnose: blinde darm. Na enig vooronderzoek werd bepaald dat mijn conditie dusdanig slecht was als gevolg van hart-en vaat problemen dat ik niet operabel was. Na overleg is besloten te proberben of mijn lichaam de ontstoken blindedarm in wilde kapselen. Dit is gelukt en na 12 dagen kon ik naar huis. Dit is nu een jaar geleden en heb er sindsdien geen last van. Volgens info kan hij dus ingekapseld zonder overlast gewoon blijven zitten.

    Geschreven door Siga op
    • Hoe gaat dat in zijn werk met inkapselen door het lichaam zelf? Gelukkig dat dat gebeurd is in uw geval!

      Geschreven door Bea op
  2. Ik ben vrijdag. Geopereerd
    Kijk operatie
    Ik heb drie gaatjes.
    Ik heb in het. Marthinie. Ziekehuis 4. Dagen gelegen. Met. Ablojotika.
    Ik ben nu thuis. Met pleisters. 3. Op me li haam

    Geschreven door Anoniem op
  3. Mijn man heeft in 2004 een blinde darm ontsteking gehad. Met een röntgen foto en echo zagen ze dat de blinde darm ingekapseld was door zijn darmen, hij kon toen niet eens geopereerd worden. Uiteindelijk is de ontsteking vanzelf weer weg gegaan en heeft hij zijn blindedarm nog steeds, zonder klachten.

    Geschreven door Sonja op
    • Hoelang heeft hij last gehad na die diagnose? Rustig aan gedaan?

      Geschreven door Emie op
  4. Volgen mij mis ik nog een mogelijk symptoom.
    Een klein half jaar voor de operatie (eind 2016) heb ik last gehad van stinkende winden.
    En deze veroorzaakten flinke irritatie rond de anus.
    Een dagelijkse wasbeurt was een must.
    Na de operatie was dit ongemak verdwenen.

    Geschreven door Wim op
    • Mijn dochter, 12, heeft een acute blinde darmontsteking gekregen. Zij had geen klassieke klachten, behalve een snelle toename in pijn.

      Naar de HAP gegaan waar ze om 22 uur werd gezien en flauwviel van de pijn. Omdat de ontstekingswaarde nog niet hoog genoeg waren zijn we met pijnstillers naar huis gestuurd.

      Volgende dag om 9:00 mochten we op de SEH melden, daar kreeg ze opnieuw testen, urine en bloedonderzoek. Om 14 uur een echo en om 18 uur geopereerd.

      Gelukkig is hij eruit en is het goed gegaan!

      Geschreven door Rustzelve op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief