Slokdarmontsteking: wat moet je weten?

Slokdarmontsteking: wat moet je weten?

Brandend maagzuur kan vervelend zijn en wanneer je hier lange tijd last van hebt dan kan dit een slokdarmontsteking veroorzaken. Wat zijn oorzaken van brandend maagzuur en wat moet je nog meer weten over een slokdarmontsteking?

Wat is een slokdarmontsteking?

Je slokdarm is een buis van ongeveer 30 centimeter en loopt van je keelholte tot aan je maag. Onze slokdarm bestaat uit spieren, een laag bindweefsel en slijmvlies. Wanneer de binnenkant van de wand van je slokdarm ontstoken is, dan heb je last van een slokdarmontsteking. De medische term voor een ontsteking aan je slokdarm is candida oesofagitis.

Symptomen slokdarmontsteking

De meest voorkomende klachten bij een slokdarmontsteking zijn:

  • Pijn bij het slikken of moeite hebben met slikken
  • Brandend maagzuur wat een branderige pijn achter je borstbeen veroorzaakt
  • Misselijkheid en braken
  • Oprispingen
  • Keelpijn
  • Een schorre stem
  • Pijn op de borst (die vaak erger wordt tijdens het eten)
  • Pijn kan uitstralen naar je nek, rug en tussen de schouderbladen
  • Witte aanslag in de mond en op de tong
  • Slechte adem.

Oorzaken slokdarmontsteking

Een ontsteking van de slokdarm kan verschillende oorzaken hebben:

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur of zuurbranden is één van de meest voorkomende oorzaken van een slokdarmontsteking. Hierbij stroomt er een deel van de zure inhoud van je maag terug in de slokdarm. Wanneer dit incidenteel gebeurt, dan is dan niet erg. Echter, wanneer dit regelmatig gebeurt, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud kan je slokdarm beschadigen. Brandend maagzuur kan komen door een breuk in je middenrif, door overgewicht of verstopping. Hierdoor kan er te veel druk op de buik ontstaan. Ook een luie maag kan brandend maagzuur veroorzaken. Deze oorzaak van een slokdarmontsteking kennen we ook als reflux slokdarmontsteking.

Allergische reactie

Men gaat ervan uit dat een allergische reactie de oorzaak is van een chronische ontsteking van de slokdarm. De medische term hiervoor is eosinofiele oesofagitis. Van een bepaald soort afweercellen, de eosinofielen, zijn er bij eosinofiele oesofagitis namelijk veel aanwezig op de plek van de ontsteking. Deze allergische reactie kan worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen, maar ook door stoffen in de lucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pollen waar je allergisch voor kan zijn.

Schimmelinfectie

De Candida albicans is een schimmel die van nature in ons lichaam aanwezig is. Hij gedijt goed in een warme en vochtige omgeving. Wanneer iemand zijn afweersysteem goed werkt dan geeft deze schimmel geen of nauwelijks klachten. Echter, bij een verminderde weerstand kan deze schimmel zich gemakkelijk vermenigvuldigen en onder andere in de slokdarm een infectie veroorzaken.

Medicijnen

Verschillende medicijnen kunnen je weerstand verminderen, waardoor een schimmelinfectie gemakkelijker kan optreden in de slokdarm. Voorbeelden hiervan zijn antibiotica, corticosteroïden (zoals prednison) en cytostatica (chemotherapie).

Behandeling slokdarmontsteking

In de meeste gevallen zal een behandeling bestaan uit geneesmiddelen die de maagzuurproductie verminderen. Deze moeten ervoor zorgen dat de klachten verminderen of verdwijnen. Vaak moet je deze medicijnen voor een langere tijd slikken. Is de oorzaak van je ontsteking de candida oesofagitis, dan zal je arts je een antischimmel medicijn voorschrijven.

Wanneer de oorzaak een allergie is, dan kan je arts je een speciaal dieet voorschrijven om de allergische reactie op voedingsmiddelen te voorkomen.

Daarbij zijn er ook algemene tips om de klachten te verminderen. Denk hierbij aan het aanpassen van je voedingspatroon door het vermijden van pittig eten of zure voedingsmiddelen (denk aan tomaten, sinaasappelen en grapefruit). Ook is het verstandiger om koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol te vermijden. Om de klachten die met het slikken te maken hebben te verminderen kan het helpen om zachtere voeding te kiezen, zoals: gekookte of gepureerde aardappels, appelmoes en pudding.

Een operatie voor het tegengaan van de terugstroom van het maagzuur is ook een behandelingsmethode. Gelukkig is deze methode zelden nodig.

Kun je slokdarmontsteking voorkomen?

Er zijn een aantal risicofactoren die het risico verhogen. Door gezond te eten en voldoende te bewegen kun je in veel gevallen overgewicht tegen gaan. Overgewicht is een risicofactor, omdat het er voor kan zorgen dat er extra druk op je buik ontstaat en het maagzuur gemakkelijker in je slokdarm terugstroomt. Ook het voldoende drinken en vezelrijke voeding hoort bij een gezonde leefstijl. Deze laatste twee zorgen ervoor dat je ontlasting zacht blijft en je niet hoeft te persen. Stop met roken, wanneer je dat doet.

 

Bronnen: Maasstad Ziekenhuis, Thuisarts en Maag Lever Darm Stichting

 

Delen:  
5 reacties op “Slokdarmontsteking: wat moet je weten?
  1. Heb het zelf gekregen na verbranding van m’n slokdarm door te hete thee. Ben sowieso erg overgevoelig voor allerlei voedingsmiddelen maar tomaten een van de weinige groente die ik kan verdragen. Bij het drinken van thee wordt het erger.
    Wat maagzuur betreft is het vaak een kwestie van te weinig maagzuur, waardoor je spijsvertering slechter wordt en waardoor je zuurbranden kan krijgen. Medicijnen dus zeker niet de oplossing.

    Geschreven door C. op
  2. Wat de meeste mensen niet weten is als je juist last van maagzuur hebt dat je juist zuur moet gaan in nemen. Heb al jaren last van m’n maag. Elke keer op nieuw kreeg ik maagzuurremmers van de dokter. Maar achteraf is dat juist helemaal niet goed. Ik ben nu al een tijd elke ochtend 1 eetlepel appelazijn in een grote thee glas op een nuchtere maag aan het drinken en heb nergens geen last meer van. Als je gaat googlen op maagzuur en appelazijn zie je wel dat dat juist goed is. Je maag moet juist de goede maagzuur aan maken. In het begin is het ff wennen, althans dat vond ik. Maar het helpt wel. Maar uiteraard is oppassen met je voeding ook wel iets wat je aan moet passen. Maar ik drink gerust een wijntje of af en toe patat en zo, maar wel met mate. En wat mij ook opviel is dat die appelazijn mij ook houd op m’n streef gewicht na dat ik zoveel was afgevallen na Corona gehad te hebben. Weekje haast niet gegeten. En nu eet ik weer normaal en was toen ook begonnen met die appelazijn. Ik ben er in iedere geval heeeeel blij mee. Ik heb die stink tabletten niet meer nodig. 🤪

    Geschreven door Visje. op
  3. Bij maagzuur eetlepel baking soda in half glas water, eventueel met beetje citroensap voor de smaak.

    Geschreven door Anoniem op
    • Dat is nog al wat 1 eetlepel. 😱

      Geschreven door Visje op
  4. Neem maar een theelepel, das genoeg. Neem zelf een halve theelepel maar ben een lichtgewicht.

    Geschreven door El Es op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief