Pneumokokken longontsteking

  • #1

    Hallo
    Ik heb een bizarre situatie
    Ik ben een vrouw van 48 woon niet samen maar mijn partner had voor mij gezondheidsproblemen en tot 3 keer toe op het randje gelegen door Pneumokokken bacterie , nu is het zo dat hij een week geleden een griep leek te hebben en uiteindelijk vrijdag vernam hij een longontsteking heeft. En daar medicatie voor .antibiotica en puffers , ik werd 2 dagen nadien ook beroerd en ziek en dacht aan de griep ik heb overigens oa copd maar niets met bovengenoemde infectie /bacterie nu ben ik vanmorgen naar zijn huisarts gegaan omdat ik een kleine 2 uur van mijn eigen huisarts afzit en vernam ook dat mijn saturatie aan de lage kant was en ook ik een longontsteking heb , de arts zei er een dun lijntje zat of thuis hopen ik de paar uur de antibiotica en prednison iets zouden doen en om 16 uur overleg geen verandering is ziekenhuis ..einde van de middag doorgestuurd ik hoest mijn longen er voor mijn gevoel uit als nooit tevoren en sterker afgelopen zaterdag uit niets had ik ineens geen lucht gelukkig heel kort maar de paniek is er ingeslagen .. in het ziekenhuis zijn thoraxfoto s gemaakt die wel een ontsteking laten zien maar ze kunnen niet uitsluiten of het in de bronchiën zit of laag in de longen bloedwaarden geven duidelijk een ontsteking aan , ze kwamen al vragen. Of ik een lange vliegreis gemaakt had of met papagaaien in contact geweest ben op alles nee moeten antwoorden , maar nadat wij vanavond thuis waren en ik ben gaan Google ontdekte ik een stukje waarin staat dat chronische zieke en verzwakte mensen die met die bacterie besmet kunnen raken , kan dat zo zijn of is dat een fabeltje? En kan het dan idd zo zijn dat ik zieker ben dan mijn voorgaande longontstekingen waarbij het niet gewoon sputum groen of geel of maar wit schuim vooral en ineens vanavond een bloedneus door het hoesten ,ik kan amper nog normaal slapen ,mijn saturatie nn het ziekenhuis was kort even 89 daarna tussen de 92 en uiteindelijk 96 toen ik na huis mocht dit na mede een verneveling .
    Ik hoop u mij meer kan vertellen zodat ik morgen mogelijk verder hierachter aan kan gaan bij mijn eigen arts en of het ziekenhuis .
    Alvast bedankt

    Reageer
    #2

    Welke ziekte bedoel je?
    De zgn "papagaaien ziekte"? Dat is geen fabeltje in ieder geval,daarmee kunnen mensen besmet raken en mensen met een verminderde weerstand zijn er vatbaarder voor.
    Ik je vragen aan je behandelend arts in het ziekenhuis stellen, die heeft de meeste kennis om ze te kunnen beantwoorden.

    Reageer
    #3

    Overslaan en naar de inhoud gaanDirect naar de hoofdnavigatie
    Rijksoverheid logo | naar de homepagina van RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid
    en Milieu
    Ministerie van Volksgezondheid,
    Welzijn en Sport
    RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
    MenuuitklappenZoekformulier openen
    Home
    Papegaaienziekte
    Papegaaienziekte
    ×Menu "In dit onderwerp" sluiten
    In dit onderwerp
    Vragen en antwoorden papegaaienziekte
    Diagnostiek Chlamydia
    LCI-richtlijn Psittacose en andere chlamydia-infecties van dierlijke oorsprong(externe link)
    Onderzoek
    Surveillance
    Wijzigingsdatum 11-10-2023 | 10:01
    Papegaaienziekte (psittacose) is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia psittaci), die bij vogels kan voorkomen. Dieren die de bacterie bij zich dragen, kunnen deze overdragen op mensen (zoönose). Niet alleen papegaaien, maar ook parkieten, pluimvee, duiven, eenden, kalkoenen, kanaries en andere vogels kunnen met de bacterie besmet zijn. Ook vogels die geen zichtbare klachten hebben kunnen de bacterie uitscheiden.

    Wat is papegaaienziekte?
    Papegaaienziekte is een infectieziekte die onder andere kan leiden tot longontsteking en veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia psittaci.

    Wat zijn de klachten bij papegaaienziekte?
    De incubatieperiode is één à twee weken maar kan langer zijn. Papegaaienziekte is een infectieziekte met een zeer uiteenlopend ziektebeeld. De infectie kan (vrijwel) zonder symptomen verlopen, maar kan zich ook uiten als griepachtig ziektebeeld of ernstigere vormen waarvoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Ernstigere vormen zijn bijvoorbeeld longontsteking of bloedvergiftiging waarbij meerdere organen minder kunnen gaan functioneren of uitvallen. Heeft u bij papegaaienziekte passende ziekteverschijnselen en contact (gehad) met vogels? Meld dit dan bij uw huisarts/ behandelend arts.

    Besmetting en preventie papegaaienziekte
    De bacterie Chlamydia psittaci komt voor in oogvocht, snot en uitwerpselen van vogels die deze bacterie bij zich dragen. Mensen kunnen besmet raken door inademing van stofdeeltjes van ingedroogd oogvocht, snot of uitwerpselen van besmette vogels. Besmetting met deze stofdeeltjes kan ook plaatsvinden via contact met karkassen of veren van besmette vogels.

    Het risico op besmetting kan worden verminderd door het zoveel mogelijk voorkómen van contact tussen geïnfecteerde vogels (en besmette stofdeeltjes van vogels) en mensen. Dit kan door het dragen van handschoenen, beschermende kleding en een mond-neusmasker tijdens contact met mogelijk besmette vogels, door inademing van stofdeeltjes te voorkomen (nat schoonmaken van mogelijke besmette oppervlakten zoals vogelkooien om verstuiving te voorkomen, zorgen voor voldoende ventilatie in ruimtes met vogels e.d.) of door de vogels waarmee intensief contact bestaat C. psittaci (chlamydia psittaci)-vrij te maken.

    Als een vogel als huisdier gehouden gaat worden is het aan te raden om deze preventief door een dierenarts op C. psittaci-infectie of dragerschap te laten testen wanneer de vogelhandelaar dit niet heeft gedaan. Tevens is de dierenarts de aangewezen persoon om verdachte, zieke vogels te beoordelen en eventueel te behandelen.

    Hoe vaak komt papegaaienziekte voor bij mensen?
    Papegaaienziekte bij mensen is in Nederland meldingsplichtig. Het aantal meldingen varieert de laatste jaren van circa 50 tot 90 per jaar (figuur 1). Het werkelijk aantal patiënten met papegaaienziekte zal echter hoger zijn dan het aantal meldingen, omdat artsen bij een longontsteking vaak geen laboratoriumtest laten doen om de diagnose te bevestigen.

    Papegaaienziekte
    Figuur 1. Aantal meldingen van papegaaienziekte per jaar, 2018 t/m 2022 (Bron: Osiris). Jaar is hier gedefinieerd op basis van datum eerste ziektedag of, indien onbekend, datum labuitslag óf datum melding GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), afhankelijk van welke datum het vroegste is.

    Gedetailleerde jaarcijfers over het aantal Psittacose meldingen in Nederland kunt u vinden in de Staat van Zoonosen(externe link).

    LCI Richtlijnen
    LCI-richtlijn Psittacose en andere chlamydia-infecties van dierlijke oorsprong(externe link)
    Nieuws
    Pagina
    Publicaties
    Gerelateerde onderwerpen
    Grote toename legionellose in Nederland
    Via de GGD’en kwamen er afgelopen jaar 561 meldingen van legionellose binnen.

    03-09-2018 | 00:00

    Platform bundelt kennis om papegaaienziekte in Nederland te voorkomen
    Van 2014 tot 2019 liep het project Plat4m-2Bt-psittacose.

    01-10-2014 | 00:00
    alle nieuwsitems over Papegaaienziekte
    Deel deze pagina
    Facebook
    (externe link)
    Twitter
    (externe link)
    LinkedIn
    (externe link)
    WhatsApp
    E-mail
    Service
    Contact
    Persinformatie
    Werken bij het RIVM
    Klachten
    Woo-verzoeken bij het RIVM
    Zakendoen met het RIVM
    Over deze site
    Cookies
    Privacy
    Toegankelijkheid
    Copyright
    Responsible disclosure
    Website archief
    Talen
    English
    Nederlands
    Volg ons
    Abonneren nieuwsbrieven
    RSS feed
    X Twitter(externe link)
    Facebook(externe link)
    LinkedIn(externe link)
    Youtube(externe link)
    Instagram (externe link)
    Mastodon(externe link)

    Reageer
    #4

    Je hoeft geen verre vliegreis oid gemaakt te hebben om besmet te raken of bij vogels in de buurt geweest te zijn.
    Het is ook van mens op mens overdraagbaar.
    Een hobby duivenhouder kan het bijvoorbeeld bij zich dragen zonder klachten te ervaren,maar kan wel andere mensen besmetten.

    Reageer
    #5

    Hartelijk bedankt voor de informatie ,nu kon ik idd op 2 dingen zoeken de papagaaien ziekte bleek idd uitgesloten het zou nu mogelijk kunnen gaan om streptokokken bacterie overigens nooit geweten dit overdraagbaar was , maar wel bij lage weerstand en idd kussen niezen etc.
    Mijn huisarts zal vandaag contact opnemen met mijn normaal waarde van de saturatie ook bij longontstekingen zodat ook dit bij deze huisarts van mijn vriend en het ziekenhuis waar ik ben geweest overzichtelijk word.
    Maar nogmaals bedankt voor de informatie dankzij boven staande reacties kon ik wel in de juiste richting zoeken met de assistente en straks ook met eigen arts. Mijn dank is groot .

    Reageer
Reageer op: Pneumokokken longontsteking


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief