Paniek, hyperventilatie, globusgevoel

  • #1

    Hallo,

    Ik heb sinds de zomer last van paniekaanvallen. Ben toen naar de huisarts geweest en die zei dat ik hyperventilatie had. Ik was daar niet zeker van omdat ik altijd dscht dst hyperventilatie alleen heel snel ademenen was (wat ik op dat moment niet deed, ik ademde alleen moeilijk). Ik kreeg last van hartkloppingen en dacht daardoor dat er iets met mijn hart was of zou gebeuren. Heb hart- en longfoto laten maken en dat was allebei helemaal mooi. Heb ook daarvoor nog een keer een bloedtest gehad en daar was ook niks mis mee. Toen heb ik psychomatrische fysiotherapie gehad. Ik ben ook nog bij het ziekenhuis geweest voor een bepaalde afspraak met een arts en een psycholoog. De arts heeft wat testjes gedaan, gewicht en lengte gemeten enz. Ook dat was allemaal goed. En ook daar zeiden ze dat het paniek en hyperventilatie was. Ik sport nu 2x per week bij de fysio in het ziekenhuis bij mij in de buurt om weer meer vertrouwen in mijn lichaam te krijgen (zit op voetbal en heb dat door mijn klachten een tijdje niet gedaan). Dat gaat echt steeds beter en ik maak daar hele grote sprongen. Alleen heb ik nu ongeveer 3 weken last van mijn keel. Een heel drukkend gevoel alsof er iets zit, mijn nekspieren staan hele dag gespannen, en sinds kort ook een soort van brandend gevoel in mijn keel. Ik ben 2 weken geleden al naar de huisarts geweest daarvoor en hij zei dat het globusgevoel is en dat het komt door stress en angst. Alsnog heb ik nog niet het geloof dat het zo is. Ik heb wel momenten gehad dat ik het niet heb, maar de momenten dat ik het wel heb denk ik nog steeds dat er iets is. Ik heb nog steeds last van hyperventilatie. Soms een hele dag zelfs en laatste tijd ook wel veel goede momenten. Beetje lang verhaal, maar herkend iemand dit en kan iemand me helpen of tips geven?

    Groetjes,

    Lars (15 jaar)

    Reageer
    #2

    Ik heb overigens ook last dat ik steeds hele kleine boertjes moet laten waardoor ik een heel opgepropt gevoel en benauwd krijg soms.

    Reageer
    #3

    Hallo Lars,
    Toch zijn dat typische verschijnselen van hyperventilatie.
    omdat je dat globusgevoel hebt, ga je anders slikken en krijg je iets meer lucht in je maag waardoor je weer meer gaat boeren.
    Ademhalingsoefeningen zijn toch de beste manier om van die klachten af te komen. als je dat globusgevoel hebt, ga je dus (ben je) hyperventileren. Er is een simpele oefening die je kunt doen waardoor dat gevoel zou moeten weggaan.
    Adem via je buik, 5 tellen rustig door je neus in en 8 tellen rustig door getuite mond uit.

    Reageer
    #4

    Ik heb trouwens ook SOMS met eten dat het niet zegmaar blijft hangen, maar moeilijk door mn keel gaat. Komt bekend voor?

    Reageer
    #5

    Dat is een logisch gevolg van dat globus gevoel...

    Reageer
    #6

    Bedankt voor de uitleg, ik had al van alles op internet gelezen, maar omdat het echt van iemand te horen is ook wel ff fijn. Kan het ook dat als ik bijv. een droge keel heb, ik een raar geluid (een soort gekraak ofz) hoor vanuit mijn keel?
    Ik ga dinsdag overigens weer naar het ziekenhuis voor een gesprek over, hoe veel beter het is gegaan ten opzichte van de eerste keer dat ik daar was (zit een kinderarts, psycholoog en mijn fysio bij). Dan zal ik het alsnog even melden van mijn keel en kijk ik wel wat ze er verder mee gaan doen.

    Reageer
    #7

    Kan het ook dat als ik bijv. een droge keel heb, ik een raar geluid (een soort gekraak ofz) hoor vanuit mijn keel? Ook dat is een gevolg van het globus gevoel

    Reageer
    #8

    Vandaag weer naar ziekenhuis geweest goor controle van hoe het met me ging, en ze hebben nog even naar mn keel gekeken. Niks mis mee. Geeft wel beetje vertrouwen, maar wel nog steeds last. Hopen dat het snel over gaat.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Is het ook mogelijk dat ik soms hele dagen last heb? Het is dan niet de hele dag het toppunt, maar de hele dag last in een minder erge vorm.

    Reageer
    #10

    Dat zou inderdaad heel goed kunnen.

    Reageer
    #11

    Zou het ook kunnen, dat mn keel strak staat en dat ik soms het gevoel heb dat mn keel met een duim zegmaar dicht wordt gedrukt?

    Reageer
    #12

    Dat is dus dat globusgvoel Lars. Er is niks met je keel maar het voelt alleen maar zo aan.

    Reageer
    #13

    `Ik heb de hele dag buiten gewerkt en toen ik naar huis ging kreeg ik.koud van binnen bij.me longen wat kan dat zijn en voel me ook niet lekker

    Reageer
    #14

    Waarschijnlijk heb je een kou gevat

    Reageer
    #15

    Ik zie overal op internet bij symptomen van hyperventilatie gevoel van verstikking bij staan. Klinkt misschien een beetje raar, maar zou iemand kunnen omschrijven hoe dat voelt?

    Reageer
Reageer op: Paniek, hyperventilatie, globusgevoel


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief