Hoe snel effect afvallen en medicatie

 • #1

  Hoi allemaal,

  2 november is bij mij DM2 geconstateerd.

  Ik had een hba1c van 79 nuchter glucose van 11,8 en toen ik rond 10 uur bij de huisarts was om te bespreken wat er uit het lab gekomen was prikte hij me na mijn ontbijt en zat ik op 21, 2.1

  Verder waren m'n bloeddruk 149/99 EC cholesterol ook te hoog dus al met al niet zo goed.

  Ik stelde zelf voor om zo'n diabetes ik er om programma te volgen maar de huisarts zei dat m'n waardes daarvoor echt te hoog zijn.

  Ik heb nu een gesprek met de diëtiste gehad en woog bij haar 94,8 en ben 1,67. Kennelijk gekrompen en iets zwaarder dan wat ik in de sportschool woog. Met een BMI van 34 moet er wat gebeuren.

  Nu vraag ik me alleen af, Wie heeft er ervaring met dit soort waardes en heeft er een idee hoe snel ik met die pillen kan stoppen?

   

  Het liefst wil ik zonder medicatie maar de huisarts zei dat het voor nu onverantwoord was en de vraag is of ik überhaupt ooit van de medicatie af kom.

  1. Wie heeft er hier wat positiviteit en wel de ervaring van de metformine afkomen?
  Reactie
  #2

  Ik zou me daar voorlopig maar niet mee bezig houden. Je waardes zijn zo hoog dat je voorlopig die medicatie nog zult moeten blijven gebruiken. Ik kan het helaas niet mooier maken.
  Belangrijk is dat je je aan de adviezen van de diëtiste houdt, gaat bewegen en gaat afvallen. Met de waarden die je nu hebt balanceer je op het randje van insuline te gaan gebruiken.
  Het zal wat rouw op je dak vallen, maar zo zit het wel.
  Maar dat wil niet zeggen dat je niet van de metformine af zou kunnen komen. Focus je op het onder controle krijgen van je bloedsuikers en gewichtsverlies. Dat is de komende maanden het allerbelangrijkste. Hoeveel metformine moet je nu gebruiken?

  Reactie
  #3

  Hoi Susan,

  Ik sluit me bij John aan. Zorg dat je veel beweegt, je dieet volgt en echt probeert af te vallen.
  ik heb in een eetstoorniskliniek in een obesitasgroep gezeten. bijna iedereen daar had al last van DM2 of zat er heel dicht tegenaan.
  Bij sommige mensen stopten de eetbuien snel of hadden hun eetpatroon snel op de rit. Bij die mensen daalde alles het snelst. De mensen die amper afvielen of juist aankwamen (zoals ik) hadden een stijgende glucose nuchter en hba1c.
  Wij leerden dat bewegen na een maaltijd belangrijk is omdat bewegen je suikerspiegel minder laat stijgen.
  Probeer dat stoppen met medicatie echt uit je hoofd te zetten hoe lastig dat ook is. Ik had ook nog zoiets van ik red het wel met nu afvallen en meer bewegen maar het gaat de andere kant gewoon op.
  Heel veel succes en houd je ons een beetje op de hoogte.
  Succes met alles

  Reactie
  #4

  Belangrijk is het omkeren van de insulineresistentie en dus de insulinegevoeligheid te verbeteren. Kan je zo googelen: insulineresistentie omkeren of: van suikerverbrander naar vetverbrander. In elk geval zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Matig met snelle suikers en de geraffineerde suikers beter laten staan. Beter dus pasta van peulvruchten dan witte macaroni en beter en zelfgemaakte maaltijdsalade met een beetje brood dan veel brood met dun beleg.

  Ook niet te vaak eten. Beste is ook om 's ochtends niet direct te ontbijten. Lichaamsbeweging vóór het ontbijt zet je vetverbranding aan. Je zou wat kunnen opzoeken over intermittent fasting maar wees daar wel voorzichtig mee.

  Allerlei voedingssupplementen kunnen meehelpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Denk aan D-chiro-inositol maar onder andere ook magnesium, zink, vitamine B en chroom. Eet zelf vaak edelgistvlokken, waar chroom, zink en vitamine B in zitten en wat helpt voor je bloedsuikerspiegel. Beter wel advies vragen, ook bij je voedingspatroon. Diëtisten hebben maar beperkte kennis.

  Reactie
  #5

  Bedankt weer voor jullie reactie.

  Ik doe m'n best en heb tot nu toe elke dag een uur gewandeld en gegeten wat de afspraak was. Alleen gister zat er 1 klein moment in dat het mis ging. Nu baal ik maar wat ik ook aan afleiding probeerde, na vier uur was de drang zo hoog of eigenlijk alleen maar hoger dat ik toch een pak marsen op heb. Daarna de tranen want ik wil zo graag m'n best doen. Maar goed, daarna gelijk de draad weer opgepakt en niet de dag als verloren beschouwd wat ik eerder zou doen

   

  @john, ik slik nu 3x 500 mg en deze week moet ik even snel nuchter laten prikken in de praktijk om te zien of er al enig effect is. Als ik geen bijwerkingen heb was het plan naar 1x 1000 en 2x 500 te gaan. Ik heb geen idee wat gebruikelijk is. De week daarna, dus na 2 wkn slikken moet ik bij het lab laten prikken en heb ik een afspraak bij de huisarts zelf. Geloof dat normaal de poh het regelt maar hij zei dat hij het fijn vind om me zelf even te zien omdat ik dus zo geschrokken was en hij weet dat ik het er erg moeilijk mee heb. De reden daarvan is voor hier even niet relevant

  Reactie
  #6

  Je moet ervoor zorgen dat je dit soort dingen beter niet in huis hebt. Dat kan moeilijk zijn als je een gezin hebt die dat dan wel eet. Maar het zou beter zijn de eerste tijd.
  De medicatie is zo volgens schema. Ga ook geen boodschappen doen als je honger hebt of nog niet gegeten. Dan is de verleiding namelijk het grootst dat je dingen koopt die je niet mag hebben. Zorg ook dat je op tijd eet en niet te lang wacht totdat de honger echt toeslaat.

  Reactie
  #7

  Bedankt weer voor de tips.

  we hebben met de kids ook afgesproken dat we het niet meer halen maar nog niet alles is op. Verder zei de diëtiste dat ik mezelf 1 tot 2 keer per week wel iets "slechts" moet gunnen omdat ze bang zijn dat ik anders eetbuien ga krijgen omdat ik het lekkere eten niet mag nemen.

  Reactie
  #8

  Ja, 1 marsje maar niet gelijk een hele zak....

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi Susan,

  Ik denk dat je ook bedoeld dat je van de dietiste iets mag hebben en er daarom een pak marsen ligt maar ipv 1 je een pak op hebt. Of heb ik dit verkeerd begrepen? dus dat je wel snapt dat het er maar 1 is maar het mis gaat en je dan alles neemt?

  Kan je partner hier in assisteren? dat hij dan 1 ding geeft ipv een hele verpakking?

  Reactie
  #10

  Dietiste bedoelde natuurlijk ook 1 ding en niet een hele pak of zak. Al bedoelde ze dat niet, dat kan ik zelf ook nog wel bedenken 😉

   

  Mn man helpt inderdaad goed want ik merk dat ik het er echt wel moeilijk mee heb terwijl het niet eens zo heel anders eten is. Het is vooral in mijn hoofd dat nu iets moet.

  Ik snap overigens niet veel van mn lichaam. Ik ben 1,8 kilo afgevallen deze week en heb keurig mn medicatie genomen. Op die marsen na ging het eten goed en elke dag een uur gewandeld. Toch zat ik vanmorgen bij de huisarts op 14,6 nuchter. Dat is dus zelfs hoger dan vorige week. De bedoeling was om naar 1000/500/500 te gaan maar omdat ik geen last van bijwerkingen heb wilde de poh overleggen of een andere stap handiger is. Ze belt me morgen op om te zeggen wat ze met de huisarts heeft overlegd. Ik kan niet zo goed tegen onzekerheid en deze stress. Heb liever gelijk duidelijkheid.

  Hopelijk hoor ik vanmiddag al meer.

   

  Iemand enig idee wat een andere opbouw of optie kan zijn? Dan kan ik er vast wat over lezen zodat ik gelijk vragen kan stellen als ik ze heb.

   

  Reactie
  #11

  Wat en hoe laat heb je gisterenavond gegeten en gedronken?

  Reactie
  #12

  Het blijft voor ons gissen. Als je gister normaal hebt gegeten en vanmorgen echt nuchter was dan is het vrij hoog maar je bent pas een week medicatie aan het slikken. Ik weet nog dat ik ook dacht dat het snel zou zakken maar ze zeiden dat het echt wel even de tijd nodig had. Ze gaan ook niet voor niets pas na 2 win kijken. Misschien dat ze omdat je Hba1c  zo hoog is sneller op willen hogen of een tweede middel er bij. Je komt als je 1000/500/500 gaat slikken al op 2000 mg uit en 3000 is max wat je mag hebben. Misschien sneller omhoog of dus extra middel? Zou me nog niet te druk maken. Makkelijker gezegd dan gedaan trouwens

  Reactie
  #13

  Ik heb om 17.30 een omelet van 150 gram chinese groentenmix en 3 eieren gemaakt

  om 20 uur een schaaltje met 6 tomaatjes en 1/4 komkommer gegeten.

  om 19.30 kopje thee zonder suiker en 21.00 een glas cola light. Om 23.00 een glas water en om 03.00 ook een glas water.

  leek me niet heel veel kwaad kunnen

  Reactie
  #14

  De cola light was niet zo'n goed idee. Light producten zijn namelijk niet zo goed als men doet vermoeden. Er zitten andere zoetstoffen die waarschijnlijk nog slechter zijn dan suiker
  3 eieren is ook wat veel... Maar geen ramp hoor
  Het zou kunnen dat je net iets te weinig eet, waardoor je lever in de nacht wordt aangesproken om suiker te leveren. Daardoor kan de nuchtere spiegel ook hoger zijn.
  Maar ik wel zien dat je je best doet. En dat is heel belangrijk. Je moet alleen nog evenwicht vinden in wat je hoe laat eet. Maar de diabetesverpleegkundige of de diëtiste zal je daarbij helpen. Houdt je wel een eet-dagboek bij?

  Reactie
  #15

  Hoi John,

  de diëtiste zei dag ik light moest/mag/kan drinken. Het omelet met 3 eieren is ook een recept uit een receptenboekje wat ik kreeg.

  ik hoefde niet elke dag een eetdagboek bij te houden en houd me aan de tijden en dingen die zij heeft opgeschreven.
  Afgelopen week 4 dagen bijhouden waarvan 1 weekenddag en komende week ook. Mocht er iets mis gaan zoals met die marsen dan kan ik die dag alsnog opschrijven als ik het nog weet.

   

  ik ben benieuwd naar morgen. Dit maakt me onzeker. Na de opmerkingen hier ben ik nu bang dat ze nu al over insuline gaan beginnen. Dat wil ik echt nog niet. Wil ook wel de kans krijgen om af te vallen, betere te eten en meer te bewegen. Dacht dat dat “behandeling” 1 was bij DM2.
  ik kan wel gissen en doe eigenlijk niet anders maar ik hoop. Toch niet dat ze daar nu al heen gaan

  Reactie
Reageer op: Hoe snel effect afvallen en medicatie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief