Redenen waarom je niet kunt afvallen

Redenen waarom je niet afvalt

Herken je dit? Je hebt een strak sportschema en je eet gezond, maar je verliest geen kilo. Wij hebben een aantal mogelijke redenen op en rij gezet, waardoor je niet kunt afvallen.

Redenen waarom je niet afvalt

Stress

Wanneer je veel stress in je leven hebt, dan kan dit de reden zijn waarom het niet lukt om af te vallen. Er gebeurt van alles met je lichaam wanneer je stress hebt. Eén daarvan is dat je lichaam het hormoon cortisol gaat aanmaken. Cortisol zorgt onder andere voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Het lichaam breekt hiervoor eiwitten uit het spierweefsel af. De afbraak van spierweefsel zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagt. Niet kunnen afvallen kan dus te maken hebben met stress.

Slaap

Mensen die minder dan 4 uur per nacht slapen, hebben bijna driekwart meer kans om aan te komen. Dit komt omdat te weinig nachtrust kan leiden tot de behoefte om meer eten. Dit kan een gewichtstoename betekenen. De reden hiervoor is, dat het als een soort van een stoorzender werkt op je hormonenbalans, die je honger en je eetlust controleert. Wanneer je onvoldoende hebt geslapen bevat het bloed minder leptine en meer ghreline. Leptine zorgt voor een verzadigingsgevoel en ghreline bevordert de eetlust. Dit zou ook gelden voor te veel slapen, ook dat zou voor een gewichtstoename kunnen leiden. Natuurlijk is een slaapbehoefte voor iedereen weer anders en afhankelijk van de leeftijd, maar een gemiddelde nachtrust in harmonie met de biologische klok, zou tussen de 6,5 tot 7,5 uren liggen.

Hormonen

Hormonen spelen een grote rol bij het afvallen. Als gevolg van een teveel aan oestrogeen zal er bij vrouwen meer vet ontstaan bij de benen en billen, en bij mannen bij de borsten. Dit teveel kan komen door het slikken van de anticonceptiepil, of door het eten van sommige vleeswaren. Ook in soja en peulvruchten kunnen hormonen zitten. Door aan krachttraining te doen, kun je proberen om deze vetvorming tegen te gaan. Ook insuline is een hormoon. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suikers) in het bloed de lichaamscellen binnen kunnen. Insuline hebben we nodig voor onze dagelijkse energie, maar zowel een overschot als te kort aan insuline is slecht voor je lichaam. Een teveel aan insuline gaat vaak gepaard met overgewicht.

Water

Omdat water geen calorieën bevat is het van nature de ideale dorstlesser. Wanneer je voldoende water drinkt, heb je automatisch minder behoefte aan suikerrijke drankjes zoals frisdrank of fruitsap. Dit heeft dan weer als effect dat je minder calorieën binnenkrijgt. Er bestaan diëten waarbij het advies is om dagelijks 1 ½ liter koud water te drinken voor een betere stofwisseling en vetverbranding. Hier bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor. ’s Morgens beginnen met het drinken van een glas lauw water kan wel voor een vlottere stoelgang zorgen.

Sportdrankjes

Door voldoende te bewegen of intensief te sporten, bouw je spiermassa op en verbrand je calorieën. Maar wanneer je iedere keer na het sporten een suikerrijk sportdrankje drinkt of calorierijk gaat snacken, is alle moeite voor niets geweest. Dus wees zuinig met proteïnerepen, sportdrankjes en snacks. Wanneer je na het sporten trek hebt in een snack, snack dan gezond.

Te weinig eten

Vaak valt de keuze op minder tussendoortjes en minder eten, wanneer iemand wil afvallen. Echter, het blijkt soms effectiever om meer te eten. Door 6 kleine maaltijden per dag te eten val je sneller af. Het eerste voordeel is, dat je veel minder honger hebt dan wanneer je bijvoorbeeld 2 grotere maaltijden per dag eet. Daarnaast is het zo dat wanneer je 2 of 3 eetmomenten op een dag hebt, je lichaam energie gaat sparen. Dat wil zeggen, dat je vetverbranding tussen die maaltijden op een lager pitje staat. Wanneer je om de 3 uur eet, weet je lichaam dat veel calorieën opslaan niet nodig is. Regelmatig eten zorgt ook voor een stabiel bloedsuikergehalte. Wanneer je te lang niet eet, zakt je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel onstabiel is, dan sla je meer vet op dan wanneer je een stabiel bloedsuikergehalte hebt. Vaker eten op een dag resulteert uiteindelijk in minder vetopslag en een hogere vetverbranding.

Medicijnen

Sommige geneesmiddelen tegen depressiviteit, migraine, diabetes, stemmingsstoornissen en hoge bloeddruk, hebben als bijwerking dat je ervan aankomt. Van deze medicijnen kun je soms in korte tijd tot wel 5 kilo aankomen. Van het ene medicijn kan je trek krijgen, het andere verandert iets aan de stofwisseling en een ander kan ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt. Wanneer je merkt dat je na het starten met een medicijn snel aankomt, bespreek dan met je arts of je over kan stappen op een ander medicijn.

Alcohol

Je wordt van alcohol dik omdat de calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt. Hierdoor worden de overige calorieën opgeslagen als vet wanneer deze boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet in de buik zitten. Bij vrouwen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten. Daar komt nog eens bij dat alcohol de afbraak van vet uit de voeding vertraagt.

Te trage schildklier

Bij sommige mensen werkt de schildklier te langzaam. Dat kan ertoe leiden dat ze bijkomen. De schildklier maakt hormonen aan, die het energiepeil en de voedselafbraak door het lichaam controleren. Wanneer je schildklier onvoldoende van die hormonen vrijgeeft, dan kan dat het afvallen bemoeilijken. Het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel omdat het lichaam te veel vocht en zout ophoudt. Vaak kan medicatie helpen, praat erover met je arts wanneer je denkt dat je schildklier te traag werkt.

Overig

De overgang is een periode waarin heel veel vrouwen dikker worden, deze extra centimeters situeren zich vooral rond de buik. De spiermassa vermindert, de hormonenspiegel wijzigt en de slaap wordt vaak wat korter en minder. Tenslotte kunnen ook je genen de reden zijn van hoeveel je weegt of hoe je lichaam vet opslaat.

 

Bronnen: wibnet.nl en health.com

Delen:  
15 reacties op “Redenen waarom je niet kunt afvallen
 1. Wanneer ik veel water drink kom ik aan , hoe komt dat.

  Geschreven door Anoniem op
 2. Kwats

  Geschreven door Lenny 123 op
 3. Van water kom je niet aan! Dan is er iets mis met je voeding!

  Geschreven door Beau op
 4. De grap van de dag?

  Geschreven door Anoniem op
 5. Dat kan inderdaad heel goed,dit komt dan om dat je het water (vocht) vasthoudt

  Geschreven door vlinder op
 6. Dus is water meer drinken niet altijd de waarheid!!!

  Geschreven door alias op
 7. Ik gebruik veel medicijnen kom er niet van aan wou dat het waar was dus denk dat het verschillend ligt bij mensen de een komt aan van een glas water de ander eet veel of genoeg en komt niet aan

  Geschreven door Angela op
 8. Ik heb al zoveel diee”ten gevolgd ,maar altijd dat jojo effect.Ik heb ook een trage schiltklier en daarvoor krijg ik medicijn.Ik slik z,n 14 pillen per dag .Het zijn veel pijnstillers ,zenuwpijn pillen . slaaptabletten schildklier tab. plas tabl.tabl voor vantoompijn nee ik mis geen lichaamsdelen ,maar wel zenuwen die 12 jaar bekneld hebben gezeten en zodoende afgestorven zijn .Mijn leven bestaat uit pijn pijn en nog eens pijn ,ook nog verschilende ontsteekingsremmers Ik heb een lieve man ,maar is ook een en al elende ,we helpen elkaar waar nodig is .Waarom wij nog graag leven is onze dochter en schoonzoon en 2 hele lieve kleinkinderen een meisje 22 jaar 1 jongen 15 jaar .dat houd ons op de been

  Geschreven door dien op
  • je moet wel willen knokken.

   Geschreven door annonie op
 9. Belangrijke reden waarom mensen in gewicht aan komen is voeding. Om verzadig te voelen moeten ze veel eiwitten en gezonde vetten eten zo dat lang geen honger voelen. Als het niet gebeurt dan grijpen ze alle voeding wat aan de handen komt en dan begint het – hormonen komen uit balans gevolg gewicht toe name….

  Geschreven door Anoniem op
 10. Heb veel stress en val daarom af, dus de stelling dat je aankomt van stress is niet altijd waar!

  Geschreven door Josje op
 11. En de overgang …. een oplossing voor het vele bijkomen?

  Geschreven door Marijke op
 12. Ik hoor vaak zeggen dat ze het overgewicht komt door een zwangerschap. Ik ken vrouwen met kinderen die heel slank blijven, en die zelfs geen buikje hebben. Gewoon de goeie genen hebben… Weight watchers volgen geeft ook goede resultaten, de eerste weken zijn de moeilijkste. Het is een gezonde evenwichtige voeding. Maar een pak vettige frieten met stoofvlees is wel lekkerder. Eens op het ideale gewicht mogen frieten ook wel eens.

  Geschreven door Belly op
  • Helemaal waar.

   Geschreven door Anoniem op
 13. Hallo,

  Op het moment probeer ik af te vallen (zonder crashdieet). Ik eet 1500 kCal per dag en sport 4x per week (deed ik al, maar ik sport nu bewuster).
  Als ontbijt eet ik 200 ml lactosevrije melk (lactose-intolerantie) en 25-30 havermout met een appel en een stukje roomboter.
  Als lunch eet ik een mok zelfgemaakte linzen- of pompoensoep of twee sneetjes roggebrood met een rolletje geitenkaas.

  Bij mijn avondeten eet ik vleesvervangers, op de dagen dat ik sport vaak zilvervliesrijst, volkorenpasta of couscous en als ik niet sport vaak koolhydraatvervangers zoals spruiten of doperwten.

  Ik drink elke dag ten minste 2 liter, maar vaak ongeveer 3 liter water of groene thee.

  Als tussendoortjes neem ik groente of fruit, of bij de grote trek of als mijn volgende maaltijd later wordt neem ik 20 gram amandelen met een half handje rozijnen. Ik eet alleen koekjes als ik thuis ben, wel neem ik soms een stukje pure chocolade met hazelnoten (lees ongeveer 1-2 keer in 2 dagen).

  De sporten die ik doe zijn: 1x per week full body workout (krachttraining) en 3x per week zwemmen of hardlopen (afwisselend)( , 1x in de twee weken ga ik naar huis en dan rij ik ook paard, maar dit tel ik even niet mee hier).

  Ik ben 1,68 m en weeg nu 61,5 kg, ik wil graag naar de 58,5 toe, maar mijn gewichtsafname (was 65,5) is ineens gestopt. Weet iemand waardoor dit komt?

  Geschreven door Ciske op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief