Interpretatie waardes

 • #1

  Hoi, ik ben studentje. Een vrouw van tussen de 35 en 40 die zich laat omscholen naar een medisch beroep.

  ik heb altijd op hoog niveau gesport en in mijn sportcarrière een eetstoornis opgelopen. Eerst anorexia en later werd dat boulimia. Na het sporten had ik dat redelijk goed onder controle.

  2 jaar geleden Verloor ik mijn baan en door alle onzekerheid kwam de eetstoornis keihard terug. Het lukte me alleen niet  meer om De eetbuien te compenseren en in een half jaar tijd kwam ik 30 kilo aan en woog ik 95 ipv 65 kilo. Ik ben maar 1,64 dus je kunt je wel voorstellen hoe Ongezond dat geweest is.

  ik heb toen een BED deeltijd behandeling gekregen en alles weer redelijk onder controle gekregen. Alleen in tijden van stress komen de eetbuien nog wel eens terug. Ik weeg inmiddels 81 kolossus ben al weer aardig op de goede weg terug.

  nu alleen het probleem.

   

  voor mijn opleiding zijn we bij het thema diabetes aangekomen. We hebben veel uitleg gehad over de werking van je systeem, klachten die bij een hyper en hypo horen enz.

  als practicum opdracht kregen we een meter, prikpen  en strips mee naar huis en was de opdracht om minimaal 2x een dagcurve bij jezelf te prikken en een aantal losse metingen Bijvoorbeeld na een etentje of juist sporten. Je moet/Navo-verband 2 weken een presentatie over je eigen waardes geven en welke conclusie te trekken is.

   

  nou kom ik niet uit mijn eigen waards. Ik schrok van hoe hoog ze in mijn ogen soms zijn maar aan de andere kant ook weer niet.

  wat zou jullie conclusie zijn?

   

  normale schommeling of toch voorstadium DM2?

  bij de dag die helemaal links in het plaatje staat gebeurde tijdens het ontbijt maken iets waardoor ik een vrij grote eetbuien kreeg. Omdat ik toch nog m’n spiegel na een maaltijd moest bekijken had ik dat nu maar gedaan.

   

  wat moet ik met die wisselende cijfers?zoren maken of niet?

  Attachments:
  Reageer
  #2

  Ze zijn wat hoog, maar vooral de nuchtere waarden zijn te hoog., Dat zit je toch in het risicogebied voor Diabetes. Ga hiermee naar de huisarts

  Reageer
  #3

  Bedankt voor uw reactie.

  Ik was juist bang dat die waardes overdag te hoog waren. Dat ik dat niet goed uit kom leggen.

  Is het nuchtere belangrijker dan overdag? Of maakt dat niet uit?

  Ik schrok juist dat er een aantal boven de 8 en zelfs boven de 10 en 11 waren.

  Reageer
  #4

  Ook overdag zijn ze aan de hoge kant hoor. Vooral 's avonds laat. En inderdaad, de nuchtere waarde geeft de beste indicatie over diabetes

  Reageer
  #5

  Hoi Studentje,

  Ik heb er geen verstand van als deskundige maar herken wel je verhaal over BED en BN. Ik heb zelf net een klinische opname voor BED gehad en dat is doorgeslagen naar BN nu waarvoor ik nog deeltijdbehandeling volg. Ik heb zelf nog korter dan een jaar de diagnose DM2.

  Waar ik vooral in het begin (en ook nu nog wel) last van had was de enorme pieken na een eetbui. Ik heb uit mijn meter ook even een screenshotje gehaald. Ik kon echt op 25 zitten en enorm veel last hebben van veel plassen en dorst hebben. Dingen die ik jou ook hoor zeggen. Als je bij jou kijkt op een dag dat je een eetbui hebt gehad zie je dat je ook relatief hoog uit komt. Ze zeggen altijd boven de 11 is diabetes. Het is gelukkig nog lang geen 25 bij je en ik hoop voor je dat het ook nooit gaat gebeuren.
  Bij mij is het wel in 1x enorm snel achteruit gegaan. In eerste instantie waren m'n waardes nog niet zo hoog maar al snel kwam ik kilo's aan ipv dat ik ze afviel en schoot alles ook omhoog.
  Als je meer wil weten over wat er gebeurd als je nog in zo'n voorfase van DM zit (als het nog geen DM2 is)  moet je even kijken bij glucose intolerantie of insuline resistentie.
  Wellicht is het net als wat John zegt een goed idee om naar de huisarts te gaan en je bloed te laten prikken, dan kunnen ze ook naar je waarde van de afgelopen maanden kijken. als die namelijk ook relatief hoog is weet je dat de kans groot is dat dit een groter probleem is en niet alleen af en toe te hoog is

  Succes ermee.

   

  Reageer
  #6

  Ik wil even laten weten dat ik vrijdag bij de huisarts ben gewest. De assistente had gevraagd of ik nuchter wilde komen en een kwartier eerder zodat zij alvast wat dingen kon doen.  Zij controleerde met een vingerprik Mijn suiker en toen zat ik op 6.9, m’n bloeddruk was aan de hoge kant zei ze 150/95 en mijn buikomvamg 98 centimeter. Dat was ook teveel.

  omdat ik toch nuchter was En de huisarts de waardes ook nog vind moest ik gelijk door bloedprikken. Vanmorgen belde de huisarts dat de uitslag van het lab binnen was en dat ik Nuchter op 7,4 zat en mijn hba1c op 44 en dat ook mijn cholesterol te hoog was met 5,6 en de vetten 3,2

  omdat de rest ook te hoog was zegt de huisarts dat ik metabool syndroom heb en dat ik zo goed als zeker DM2 ontwikkeld heb. Ik heb morgen een afspraak met de assistente en een diëtiste en dan gaan we over 2 maanden nog een keer kijken

  bedankt voor jullie advies toch langs de huisarts te gaan

  jullie

  Reageer
  #7

  Goed dat je bent geweest.

  Reageer
  #8

  Balen deze uitslag, niet waar je op gehoopt had. Maar verstandig dat je gegaan bent. Moet je al wel met medicatie beginnen of wachten ze daar ook mee?

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi Sylvia,

  ik heb een afspraak met de diabetes verpleegkundige in de praktijk gehad. ze zei dat ik volgens het protocol met metformine moest beginnen en wilde daar dingen over uit gaan leggen. Ook wilde ze dat ik een cholesterolverlager en bloeddruk verladers ging slikken.

  ik heb gezegd dat ik hier op tegen ben en nu heb ik vrijdag weer een afspraak. Donderdag moet ik opnieuw nuchter bloed laten prikken En dan kijken we Donderdag of er door de voedingsadviezen al wat verander is en of ik nog iets ben Afgevallen. Als er al duidelijk verschil komt dan mag ik het zonder medicatie weer 2 weken proberen en dan evalueren we opnieuw.
  gaat het goed dan voorlopig zonder medicatie. Als het nog steeds te hoog is, is het dringende advies met medicatie te beginnen

   

  dus we zien wel verder

   

  Reageer
  #10

  Hoi Studentje,

  Tegen mij zeiden ze dat ik altijd kon starten met medicatie en later weer afbouwen omdat elke dag dat je suiker te hoog is er schade ontstaat.je kunt ook altijd vragen of dat voor jou een optie is

  Reageer
  #11

  Hé studentje,

  Hoe is het gegaan bij de verpleegkundige?

  Was je nog wat afgevallen?

  Reageer
Reageer op: Interpretatie waardes
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief