Is het nog om te keren

 • #1

  Mijn moeder heeft al jaren DM2 en spuit nu sinds 3 jaar insuline. Ernstig overgewicht is bij haar de reden van de DM2. Ook mijn zus heeft DM2 en slikt de hoogst mogelijke dosering metformine maar moet waarschijnlijk over na een ander middel want dit helpt niet meer afdoende.

  Ik heb ook best wat overgewicht (118 kilo en ben ongeveer 1,73m lang) ben 36 jaar dus nog niet zo oud en maakte me nog niet zo'n zorgen. Ik wil wel graag afvallen en wilde na de corona maatregelen een afspraak bij de huisarts maken om een verwijzing te krijgen voor een diëtiste. Ik had al de diëtist gebeld Mar die wil dat ik via de huisarts ga en gelijk bloed laat prikken. Dat zou standaard zijn.

  Nou maakt mijn moeder zich wel zorgen om mij en toen ik daar de afgelopen 2 dagen sliep om even in huis te helpen heb ik 2x in de ochtend even gekeken. Ik ben toen best wel van mijn waardes geschrokken en vraag me af of dit nog om te keren is door af te vallen, meer te bewegen en gezonder te eten. Ik wil nu liever niet naar de huisarts maar het eerst zelf naar beneden krijgen. Denken jullie dat dat nog mogelijk is?

  Ik had gister nuchter 10,2 en 3 uur na ontbijt 19,7 (ik vind de 10 best hoog en dacht straks was het een foute strip)

  Vandaag nuchter 9,6 en 2 uur na het ontbijt 19,4

  2 dagen zulke waardes moet dus wel kloppen.

  Zijn er meer mensen die dit nog goed hebben gekregen?

   

  Alvast bedankt voor de reactie

   

   

   

  Reactie
  #2

  Ik raad je toch dringend aan om naar de huisarts te gaan. Je hebt ernstige obesitas. Dit komt niet zo maar even
  weer goed. Je bloedsuikerwaarden zijn veel te hoog. Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Diabetes is er al.

  Reactie
  #3

  Belangrijk is altijd om te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, door te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Regelmatig eten maar niet te vaak dus geen vijf of zes eetmomenten. Beter 's ochtends niet direct te eten. Lichaamsbeweging, niet intensief, voor het ontbijt zet de vetverbranding aan.

  Bepaalde voedingssupplementen kunnen meehelpen de insulinegevoeligheid te verbeteren; allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Onder andere D chiro inositol. Vraag advies voor voedingssupplementen. bijvoorbeeld orthomoleculair therapeut.

  Reactie
  #4

  Verder kunnen edelgistvlokken helpen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Er zitten onder andere vitamine B, zink en chroom i, die gunstig werken.

  Reactie
  #5

  Hoi Carmen,

  Dat zal inderdaad even schrikken zijn geweest.

  Ik kan je alleen wat meegeven over mijn ervaring want bij mij is pasgeleden DM2 geconstateerd.

  Ik prikte een aantal keer nuchter met als hoogste waarde 7,9 en uit m'n hoofd 2 uur n een maaltijd 16. Ik ben zelf ook aardig wat te zwaar, bij het stellen van de diagnose was mijn BMI 31,6. Mijn waardes bleken ook nog vrij snel omhoog te gaan met nuchter maximaal 8,6. Nog steeds een stuk lager dan bij jou.

  Bij mij werd gezegd dat het echt al een DM2 was en ik medicatie moest slikken.

   

  Bij jou zie ik nuchtere waardes van 10 en na de maaltijd rond de 20. Je BMI is 39,4 dus echt veel te hoog (maar dat schreef je zelf al)

  Ik ben geen arts maar als ik de cijfers vergelijk met mijn cijfers zijn ze allemaal hoger en tegen mij zeiden ze dat het al te hoog was om om te keren. Wel zou ik nog forse winst!!! Kunnen halen door af te vallen en koolhydraat vrij te eten.

  Ik hoop dat je toch de huisarts opbelt en snel de juiste hulp krijgt

   

  @cor weet jij tot welke waardes Je DM2 nog wel om kunt keten?

  Reactie
  #6

  Ik ben inmiddels bij de huisarts geweest. Die heeft bloedonderzoek gedaan en daar kwam inderdaad uit dat ik al DM2 heb en waarschijnlijk al wel een tijdje. Nuchter zat ik op 9,8 en mijn hba1c zit op 81. Ik moet nu wel met medicatie beginnen en de huisarts denkt dat ik niet op de laagste dosering blijf zitten. Ik  wordt ook aangemeld  bije obesitas team om te kijken of ik voor een maagverkleining of zo'n soort operatie in aanmerking kom zei de huisarts. Toen ik bij de dokter gewogen werd zat ik op haar weegschaal op 121 kilo terwijl ik thuis op 117 of 118 zit. Daarom zit ik qua BMI boven de 40 en kom ik daarvoor in aanmerking.

  Ze denkt wel dat als ik afval en helemaal als ik een operatie krijg en gezonder ga leven ik wel veel lager met de medicatie uit kan komen maar dat ik niet zonder medicatie zal kunnen.

   

  Reactie
  #7

  Ga ervoor!!
  Ik wens je sterkte en heel veel succes met de weg naar beterschap.

  Reactie
  #8

  He Carmen,

  Het was wel een beetje te verwachten he.

  Ben je er nog erg van geschrokken of had je het toch ergens wel verwacht?
  Doet het echt onder ogen zien van je gewicht nog wat met je ? Extra motivatie of juist lastiger?
  ik hoop dat je snel een plekje in het ziekenhuis hebt. Ik weet nooit zo goed wat ik van de operaties vind of ik dat iemand moet gunnen of juist moet hopen dat iemand het niet hoeft te doen.
  In elk geval succes met het veranderen van je leefstijl

   

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Heel veel sterkte Carmen. Na de operatie kun je gebruik maken van de hulpmiddelen op Diabetescentrale.nl.

  Reactie
Reageer op: Is het nog om te keren
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief