Het kaartspel poker is in 2006 bij het grote publiek populair geworden. Televisieprogramma’s als Veronica Poker en uitzendingen van pokertoernooien op Eurosport hebben bijgedragen aan de bekendheid van poker. De Stichting Nederlandse Pokerbond schat het aantal spelers, dat regelmatig om geld pokert, op 150.000 mensen in Nederland. Het aantal mensen dat op recreatieve wijze en/of op internet poker speelt is niet bekend. Deze groep is bij de schatting buiten beschouwing gelaten. De verwachting is dan ook dat het totale aantal pokerspelers in Nederland aanzienlijk groter is dan 150.000.
Behendigheid speelt, in vergelijking met andere kansspelen, een grotere rol bij het spelen van poker. Een pokerspeler kan zelf bepalen of hij met een bepaalde kaartencombinatie mee wil doen aan een spelronde. Dit gegeven leidt ertoe dat poker niet helemaal vergelijkbaar is met kansspelen zoals bv. roulette. Bij het spelen van roulette heeft de speler, in tegenstelling tot poker, geen invloed op de uitkomst van het spel. Het element behendigheid speelt bij poker dus een grotere rol. Echter, kans blijft eveneens een belangrijke factor: een pokeraar blijft afhankelijk van welke kaarten hij en de andere spelers toebedeeld krijgen.
De Nederlandse overheid is wat haar opvatting over poker betreft duidelijk. Zij ziet poker als een kansspel. Uit deze opvatting vloeit voort dat Holland Casin0 de enige partij is die pokerspelen om geld mag aanbieden en pokertoernooien mag organiseren. Echter, de werkelijkheid is dat poker vooral op andere plaatsen dan Holland Casin0 gespeeld wordt. Mensen spelen het spel in huiselijke kring en op het internet.
Poker en de mogelijk verslavende werking ervan zijn tot op heden niet of nauwelijks onderzocht. In de media zijn recentelijk een aantal bevindingen gepubliceerd die duiden op mogelijk problematisch pokergedrag.
Pathologisch gokken is opgenomen in de DSM-IV onder de stoornissen in impulsbeheersing. Er is sprake van pathologisch gokken indien het gokgedrag niet toe te schrijven is aan een manische episode, én er minstens vijf van de volgende kenmerken op een persoon van toepassing zijn:
1. is gepreoccupeerd door gokken (bijvoorbeeld preoccupatie met het herbeleven van eerdere gokervaringen, de bij het gokken horende handicaps of het plannen van de volgende gok, of denken over manieren om aan geld te komen om te gokken)
2. heeft steeds meer geld nodig om te gokken om de gewenste opwinding te bereiken
3. deed herhaaldelijk weinig succesvolle pogingen het gokken in de hand te houden, te verminderen of te stoppen
4. is rusteloos of prikkelbaar bij pogingen om het gokken te verminderen of te stoppen
5. gokt als een middel om te ontsnappen aan problemen of om een sombere stemming te verlichten (bijvoorbeeld gevoel van hulpeloosheid, schuld, angst, depressie)
6. keert vaak de volgende dag terug om het geld dat eerder verspeeld werd terug te winnen (‘quitte’ te spelen)
7. liegt tegen gezinsleden, behandelaar of anderen om de mate van betrokkenheid bij het gokken te verhullen
8. heeft onwettige handelingen begaan om het gokken te kunnen betalen, zoals vervalsing, oplichting, diefstal of verduistering
9. heeft vanwege het gokken belangrijke relaties, werk of onderwijs- of carrièremogelijkheden op het spel gezet of is deze kwijtgeraakt
10. rekent op anderen om voor geld te zorgen om een uitzichtloze financiële situatie, die door het gokken ontstaan is, te verlichten.
Als er sprake is van verlies van controle of van een [url=http://www.pokerondercontrole.nl/378/Pokerverslaving.html]pokerverslaving[/url], dan kan online hulp een uitkomst zijn.
[b]Hoe werkt het?[/b]
Je doorloopt het programma vanaf je computer en wordt daarbij begeleid door een ervaren coach. Je maakt opdrachten. Er wordt gewerkt aan bewustwording: hoeveel speel ik, waarom doe ik dat en wat wil ik veranderen? Daarna wordt gewerkt aan vaardigheden om de controle terug te krijgen. Wat zijn jouw valkuilen of risicosituaties? Hoe ga je daarmee om? Wat doe je als je in de verleiding komt om te pokeren?
[b]Voor wie?[/b]
De online behandeling is voor pokeraars vanaf 18 jaar die problemen ondervinden door pokeren. Ze spelen te veel en te lang, nemen zich voor om dat minder te doen maar zonder succes. Ze doen bijna niets anders meer dan pokeren. Vaak maken mensen in hun omgeving zich zorgen. Spelers kunnen door online poker geïsoleerd raken. Vaak zijn ruzies en soms zelfs schulden het gevolg. De site [url]www.pokerondercontrole.nl[/url] is ook voor partners van pokeraars. De site geeft informatie over de signalen, het pokeren zelf en de eventuele negatieve gevolgen. Je kunt ook de [url=http://www.pokerondercontrole.nl/1046/Poker-Test.html]Zelftest Poker[/url] doen om te zien of je risico loopt om pokerverslaafd te raken.