Electronische sigaret

 • #1

  Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Schippers (VVD) over de elektronische sigaret.

  Vraag 1
  Is de berichtgeving waar dat u van plan bent de elektronische sigaret te verbieden omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van mening is dat de elektronische sigaret als geneesmiddel dient te worden aangemerkt?

  Antwoord 1
  Ik wil in Europees verband overleg op gang brengen over de elektronische sigaret, zodat afstemming wordt bereikt over de status van de elektronische sigaret in de verschillende landen. Ik wil hiervoor aandacht vragen bij de Europese Commissie en erop aandringen dat de Commissie actie onderneemt om de gewenste afstemming tot stand te brengen. Tot die tijd mag, voorlopig uitgaande van de veronderstelling dat het om een geneesmiddel gaat, voor de elektronische sigaret geen reclame meer worden gemaakt. Ook zal de IGZ met een publiekswaarschuwing komen, waarbij gewezen wordt op de mogelijke gezondheidsrisico’s van het product. Bij overtreding van dit verbod kan een bestuurlijke boete van 150.000 Euro worden opgelegd. De elektronische sigaret wordt voorlopig echter niet van de markt gehaald.

  Vraag 2
  Wanneer bent u van plan hierover een definitief besluit te nemen?

  Antwoord 2
  Als ik voldoende informatie over de Europese contekst heb zal ik een definitieve reactie geven.

  Vraag 3
  Bent u bekend met het feit dat de elektronische sigaret niet is ontwikkeld om de roker van de rook(nicotine)verslaving af te helpen maar vooral om de hinderlijke en schadelijke overlast voor derden weg te nemen?

  Antwoord 3
  Ja ik ben hiermee bekend. Overigens worden ook merken elektronische sigaret aangeboden die wél (mede) zijn gericht op het afbouwen van de nicotineverslaving, bijvoorbeeld door het aanbieden van verschillende nicotine-ampullen in aflopende sterktes. De door u benoemde specifieke eigenschappen van deze sigaret is precies één van de redenen waarom ik over de difinitieve statusbepaling in Europees verband wil overleggen en voorlopig proportioneel handhaaf.

  Vraag 4
  Deelt u de mening dat de elektronische sigaret daarnaast minder schadelijk is voor de gebruiker dan de reguliere sigaret? Zo ja, waarom kiest u er dan voor deze sigaret aan te merken als geneesmiddel, in plaats van als alternatief voor de reguliere sigaret? Wat zijn de redenen om dat niet te doen? Wat is uw reden om de reguliere sigaret niet te verbieden, maar de elektronische sigaret wel? Kan dat zomaar en met welke argumentatie?

  Antwoord 4
  Omdat geen van de fabrikanten van elektronische sigaretten een dossier heeft ingediend, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zich tot op heden geen oordeel kunnen vormen over deze producten. Overigens ben ik niet van plan om de elektronische sigaret als zodanig te verbieden. Ik wil wel dat als een dergelijk product op de markt komt dit zo veilig mogelijk is, dat wil zeggen conform de daarvoor geldende regels wordt geproduceerd, en dat de burger geen onnodige risico’s loopt op gezondheidsschade. Of de elektronische sigaret volgens de Geneesmiddelwet al dan niet voor algemene verkoop (AV) in aanmerking komt, is aan het CBG. De verkoop van de reguliere sigaret is geregeld via de Tabakswet en wordt gecontroleerd via de Voedsel- en Warenautoriteit.

  Vraag 5
  Hoeveel rokers maken op dit moment gebruik van de elektronische sigaret, hoeveel aanbieders zijn er van de elektronische sigaret en op hoeveel verkooppunten is de elektronische sigaret verkrijgbaar?

  Antwoord 5
  Exacte cijfers zijn mij niet bekend. Ik heb via de media vernomen dat er ca. 150.000 producten van één grote aanbieder op de markt zijn afgezet. Dat wil overigens nog niet zeggen dat de consument deze producten ook daadwerkelijk aangeschaft heeft. Ook het aantal aanbieders is mij niet exact bekend, omdat veel producten ook via het internet aangeboden en besteld worden en vanuit het buitenland komen. Maar voor zover ik nu weet zijn er zeker drie grote aanbieders die naar mijn schatting het merendeel van de Nederlandse markt in handen hebben. Het aantal verkooppunten van e-sigaretten is mij onbekend. Wel is mij bekend dat de producten momenteel via webshops, tabaksspeciaalzaken en gezondheidswinkels te koop worden aangeboden.

  Reageer
  #2

  Het bedrijf E-smoking mag van de rechter in elk geval voorlopig geen reclame maken voor de elektronische sigaret.

  De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat E-Smoking had aangespannen. De voorzieningenrechter heeft de vordering van het bedrijf afgewezen. Dat houdt in dat het reclameverbod voor de elektronische sigaret, voorlopig uitgaande van de veronderstelling dat het om een geneesmiddel gaat, onverkort door de Inspectie van de Gezondheidszorg kan worden gehandhaafd.

  De voorzieningenrechter heeft overwogen dat geenszins valt uit te sluiten dat de elektronische sigaret zal worden aangemerkt als geneesmiddel. E-smoking kan een registratieprocedure starten bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, aldus de rechtbank.

  Minister Klink besloot eerder dat de e-sigaret voorlopig echter niet van de markt wordt gehaald. Hij wil over de definitieve status van de sigaret (genotsmiddel of medicijn) met zijn collega's in Europa spreken.

  De rechter vindt dit handhavingsbeleid niet onredelijk, zolang in Europees verband nog geen definitief uitsluitsel is gegeven over de vraag of de lidstaten dit product als geneesmiddel beschouwen.

  Het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn tevreden over de uitspraak.

  Reageer
  #3

  Is er iemand die de Supersmoker al gebruikt? Ben benieuwd naar ervaringen.
  Ben van plan om hem te kopen en niet omdat ik van plan ben om te stoppen met roken (beken ik eerlijk), maar om hem te gebruiken in gelegenheden waar het rookverbod al geldt.
  Hoop op reacties.

  Gr. Nicole.

  Reageer
  #4

  Het RIVM zou op korte termijn onderzoek moeten uitvoeren naar de veiligheid van de elektronische sigaret. Dit stelt het Partnership Stop met Roken, waaraan onder meer huisartsen, cardiologen en oncologen zijn verbonden, in een brief aan minister Ab Klink van VWS.

  Het samenwerkingsverband wil dat het RIVM het onderzoek met name richt op de samenstelling en dosering van de ingrediënten, de samenstelling van de ingeademde en vrijkomende gassen en de potentiële schadelijkheid en veiligheid voor de roker en de meeroker.
  Irene Hellemans, voorzitter van de commissie Cardiovasculaire preventie en Hartrevalidatie van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), heeft deelgenomen aan het Partnership Stop met Roken en is betrokken geweest bij het opstellen van de richtlijn Tabaksverslaving. Omdat de elektronische sigaret (grote hoeveelheden) nicotine zou bevatten, is Hellemans verontrust over het feit dat het product vrij verkrijgbaar is. “We weten dat nicotine direct van invloed is op de bloeddruk, vaatvernauwing veroorzaakt en een verslavende werking heeft. Wat dat betreft zou de elektronische sigaret dus schadelijk zijn. En we missen goed wetenschappelijk onderzoek.” Hellemans wijst erop dat er op dit moment voldoende middelen en interventies zijn die wel bewezen effectief zijn.
  Hellemans vraagt zich af waarom de overheid mensen niet beter beschermd tegen de schadelijke werking van nicotine. “Op het gebied van asbest gebeurt dit ook en we hebben een minister die heel erg gericht is op preventie. Ik vind het onbegrijpelijk dat het beleid ten opzichte van nicotine niet veel actiever is.”

  Reageer
  #5

  Hallo, ik gebruik de elektronische sigaret (Cigartex) 10mg en ben er zeer over te spreken. Echt een uitkomst!

  Reageer
  #7

  hier een belangrijk onderzoek over de elektronische sigaret:

  http://www.esigaret.com/frans-onderzoek-bevestigd-veiligheid-esigaret.php

  Reageer
  #8

  Hallo, Ik ben al enige tijd een fervent en tevreden gebruiker van de e-sigaret. Ik heb minder last van korte adem en ik voel mij gewoon beter. Bovendien is het ook voor mijn omgeving en de mensen erin een positief iets, zonder rook moeten zij immers ook niet meer passief meeroken. Mijn auto begint na die 8 maand dat ik nu elektronisch ben gaan roken terug naar nieuw te ruiken, geen overvolle asbak meer of niets. Er zijn ook zoveel smaakjes te krijgen om in je e-sigaret te doen dat het gewoon nooit kan gaan vervelen.

  Er inderdaad wat discussie en/of onduidelijkheid met betrekking tot de bewezen gezondheidsvoordelen of -nadelen. Wat ik in ieder geval wil opmerken is dat de elektronische sigaret in elk geval niet slechter kan zijn dan een gewone sigaret. Waar is iemand die dagelijks 1 of 2 pakjes sigaretten rookt mee bezig als die zich vragen gaat stellen met het gezondheidsaspect van een alternatief. Als je een beetje op internet gaat rondkijken vind je vast wel enkele artikels als het volgende : http://electronischesigaretten.be/studie-e-sigaret-voordelen-overtreffen-negatieven/ Op die website staan er trouwens nog een aantal die een antwoord bieden op een aantal vragen.

  Zijn wat het zijn mag, ik ben fan en ik kan iedere roker aanraden het minstens eens te bekijken of zelfs te proberen. Neem het van mij aan, het zal je goed doen.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Electronische sigaret


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief