gastroscopie

  • #1

    Ik heb even een vraagje, ben voor maagklachten bij de huisarts geweest. Hierna bloed laten prikken: dit was allemaal goed. Mijn huisarts wil nu een gastroscopie laten doen (met een slang en camera in mn maag kijken), maar ik vraag mij af: kan dit ook onder narcose, want op internet lees ik wel dat je keel verdoofd kan worden of dat je een lichte roes krijgt, maar dit durf ik echt niet aan. Ik durf dit onderzoek alleen te ondergaan als ik een narcose krijg, weet iemand of dit kan?? Ik weet niet of het uitmaakt, maar ik ben een meisje van 19 jaar.

    Reageer
    #2

    Ik heb ook al een keer een gastroscopie gehad en ik was net zo angstig als jou. Ik wil je absoluut niet bang maken. Je moet echt proberen rustig te blijven tijdens het onderzoek. Je moet op je zij gaan liggen en dan concentreren op je ademhaling. Lastig, heel lastig, maar je misschien als je denkt: al tig mensen zijn mij voorgegaan, misschien lukt het jou dan ook. Het is mij tenslotte ook gelukt. Maar eerlijk gezegd ... ik zou het de volgende keer ook niet meer willen en zou tekenen voor een narcose. Ik heb gehoord dat het kan, maar geen idee hoe en of je het voor elkaar kunt krijgen. Het is altijd het proberen waard om het te vragen.
    Oja, neem tijdens het onderzoek iemand mee die je kan steunen. Dat vond ik tenminste heel fijn. Mijn vriend heeft mij echt door het onderzoek heen gepraat. Zonder hem was ik denk ik de kamer uitgelopen :(.
    Probeer niet al te zenuwachtig te zijn. Het is inderdaad een super vervelend onderzoek, maar niet pijnlijk en het duurt niet lang. Succes en sterkte!

    Reageer
    #3

    het is een onderzoek dat meevalt als je heel rustig kan blijven en meewerkt i.p.v. tegen, dus gewoon de slang inslikken en rustig door je neus blijven ademen. Er zijn zat mensen die dit kunnen.

    Maar als je een paniekhaas bent, jezelf niet onder controle houdt dan helpt zo'n slaapmiddeltje prima, je krijgt een prikje en merkt er verder bijna niets meer van, wel moet je nog even in de uitslaapkamer blijven en mag daarna niet zelf autorijden.

    dus geen echte narcose, maar een slaapmiddel is een prima keuze voor dit onderzoek en wordt dan ook meestal aangeboden, praat daar eerst over, zodat je zeker weet dat je het krijgt.

    Sterkte, Brenda

    Reageer
    #4
    Reageer
    #5

    Hoi

    Al een lange tijd heb ik last van pijnaanvallen in mijn maag en darmen. Het begon 6 jaar geleden en ik ben dan ook al vaak bij de arts geweest.
    Op een gegeven moment kon ik bijna niks meer eten en had ik steeds vaker een pijnaanval. Ik kreeg dan enorme krampen in mijn maag waardoor er een harde bol op de plek waar mijn maag zit ontstond. Ook kreeg ik dan moeite met ademhalen en werd mijn houd klam terwijl ik ijskoud was en dus ook een grijze huidskleur kreeg.
    De dokter heeft me na een tijdje doorverwezen naar een internist die alleen door even drukken op mijn buik de conclusie trok dat ik een maagbreuk had. Ik kreeg omeprazol 20mg toegeschreven en weer weggestuurd. Naderhand moest ik terugkomen voor een rontgenfoto, echoscan, bloed- en urineonderzoek. Daaruit bleek dat ik vieze "plas" had en mijn darmen vol zaten, ze hebben verder niks meer gedaan.
    De pijn hield alsnog niet op en ik sliep alsnog rechtop in bed (dat doe ik nu al vanaf mijn 13e, ben nu 19). Toen we weer naar de dokter gingen voelde hij in mijn darmen, er bleek nog ontlasting van weken oud in te zitten. Ik kreeg drie clysma's en moest 2 maanden lang laxeermiddelen slikken.
    De klachten bleven alsnog en na weer een aantal bezoeken aan de dokter en verhoging van mijn omeprazol dosis (40 mg ipv 20) werd ik doorverwezen naar een MDL-arts. Ik ben daar vorige week geweest en hij wilt graag dat ik een gastroscopie onderga. Hij heeft me uitgelegd wat er gaat gebeuren en ik heb ook een foldertje thuis gekregen, maar ik weet echt niet hoe het voelt en hoe ik me voor kan bereiden.
    Heeft een van jullie al ervaring met een gastroscopie want ik ben echt heel erg zenuwachtig en bang dat ik moet overgeven of stik... Ik wil sowieso geen roesje, ik ben niet zo van de pijnstillers etc...
    Ik hoop dat jullie me gerust kunnen stellen en me tips kunnen geven! Mijn onderzoek is namelijk aankomende vrijdag al 🙁

    Louca

    Reageer
    #7
    Reageer
    #8
    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9
    Reageer
    #10

    Het valt goed mee.
    Ik kwam binnen en kreeg meteen een verdovende spray in de keel (niet ademen of slikken twee secondjes), waarna ik mocht gaan liggen. Ik merkte meteen dat mijn keel verdoofder werd, slikken iets moeilijker maar het ging (ik ben nogal een slikker)

    Een uitvoerige uitleg werd er niet echt gegeven, waardoor het leek alsof het een routineonderzoek is, en dat is het ook. Men maakte mij meteen duidelijk dat het maar één minuut zou duren.

    Echt prettig was het niet. Men vertelde mij van de slang in twee keer door te slikken, en vervolgens proberen niet te slikken (wat mij absoluut niet lukte, en waardoor ik de slang meer voelde in mijn keel, maar dat viel nog mee uiteindelijk). Je hebt absoluut geen problemen om te ademen.
    Ik was ook bang om te gaan kokhalzen, aangezien ik dat nogal snel doe, en ik geen boeren kan laten. Nu, die boeren heb ik toch gelaten, en die luchten op. Kokhalzen heb ik niet gedaan. Tijdens het onderzoek merkte ik wel dat de slang in mijn keel zat, wat vervelend was, maar verder ging het vrij vlot.

    En toen was het voorbij.

    Reageer
    #11

    ik had vandaag een gastroscopie met een roesje. Dit viel mij erg mee! Ik ben normaal een superangsthaas. Ik herinner mij wel dat ik even ruzie had omdat ze voor mijn gevoel die slang ergens aan de zijkant van mn slokdarm aan het porren waren. maar de rest ben ik bijna vergeten. mn vriendin zei nog dat we foto's keken na afloop. Nu heb ik keelpijn en er was een beetje bloed in mn spuug. Maar ik kan tegen iedereen zeggen dat je niet nerveus hoeft te zijn voor een endoscopie met een roesje. Als je al wat vervelends meemaakt, vergeet je het toch wel. Ik heb er ook niet na geslapen, maar ben na 5 minuten weggegaan. Als mijn keel nu niet zo verrot voelde zou ik het vandaag zo weer doen

    Reageer
Reageer op: gastroscopie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief