Borstkanker en Tamoxifen

Online ZorgZus
  • #1

    Lieve lezers ik heb borstkanker en ben inmiddels al een eind op weg met de behandelingen. Mijn tumor was hormoongevoelig en daarom moet ik 5 jaar lang Tamoxifen gaan gebruiken. Dit is een middel dat ervoor zorgt, dat de oestrogenen in je lijf niet meer worden aangemaakt ofwel door het middel worden gedood en geen nieuwe tumorcellen meer aan kunnem laten maken. Ik ben erg huiverig om het te gaan slikken omdat het erg veel bijwerkingen heeft. Wie heeft ervaring met dit middel. Wie wil dit met mij delen? Ik ga denk ik deze week wel beginnen, want het zal wel moeten. De oncoloog zegt dat het net zo belangrijk is als de chemo dus...ik heb geen keus, maar wil zo graag weten of iemand er iets van weet uit eigen ervaring.
    Alvast bedankt
    Groetjes Puck

    Reageer
    #2

    hallo Puck,op de eeste plaats veel sterkte in deze tijd! Ik heb pas geleden ook een punctie ondergaan en het was bij mij goedaardig. Ik vroeg echter wel aan de specialist of mijn hormoonpillen kwaad konden. ( Ik ben 56) Hij vond het niet bevordelijk. Dus ook al wordt ik niet verder behandeld ik stopte direct hiermee! Dus ik geloof wel dat het verstandig is om je voorgeschreven medicijn te slikken.het allerbeste ,ik kan je alleen niks zeggen over bijwerkingen hiervan, misschien een lotgenoot! Het allerbeste, vr. gr, marion

    Reageer
    #3

    wens je heel veel sterkte.
    ik heb 2 schoonzussen die het slikken. Van bijwerkingen hiervan nog niet veel gehoord, wel genoeg andere klachten.
    misschien kun je je inderdaad het beste aanmelden bij een lotgenoten groep, weet dat mijn schoonzus veel contacten heeft via zo'n club.
    er zijn er verschillende, even Googlen.
    succes, Brenda

    Reageer
    #4

    Hallo Brenda en Marion dank voor jullie reactie. Ja ik hoop inderdaad dat er "lotgenoten" willen reageren en hun ervaring met mij willen delen.

    Ook ik gebruikte voorheen de pil en ben daar mee gestopt, wat volgens mijn gynaecoloog beter is als je rond de 40 bent ivm de hormonen.

    Tamoxifen is dus een antihormoom en Brenda welke andere klachten hebben jouw schoonzussen? Ben echt erg geinteresseerd hierin, het is niet niks om iets 5 jaar te moeten slikken.

    Als ik op deze topic geen reacties krijg, dan ga ik idd googelen om verder te komen met evt. lotgenoten.

    Lieve groeten Puck

    Reageer
    #5

    mijn schoonzussen zijn vooral moe, 's avonds helemaal op.
    ook erg veel last van zenuwpijn, 1 schoonzus laat voor de 2e keer een zenuwblokkade zetten in haar nek, om van die vreselijk pijn in haar arm af te komen, ze heeft een speciale armkous voor het vocht.
    succes met Googlen.
    Brenda

    Reageer
    #6

    Dank je wel Brenda voor het reageren. Ben zo benieuwd, nou ja benieuwd eigenlijk niet, want ik wil natuurlijk helemaal geen bijverschijnselen, maar hoe het bij mij zal gaan verlopen.

    Wel sneu voor je schoonzussen, wens ze maar van een lotgeoootje heel veel sterkte toe !!!

    Liefs
    Puck

    Reageer
    #7

    Ik heb ook tamoxifen twee jaargeslikt met bijna geen bij werking maar ga op hyves borstkanker kijken daar kom je heel veel te weten .Het is bij mij 5jaar geleden ik ben 61 jaar ik heb ook nog drie jaar femara geslikt ik had ook een hormoon gevoelige tumor anders klik je mij aan op hyves marian muyters en vandaar kun je linken op de borst kanker site anders stuur je mij maar een mail [email protected] ik hoop dat je hier verder mee komt gr marian

    Reageer
    #8

    Hoi Puck,
    Ik ben 39 jaar en slik ruim 1 jaar tamoxifen. Ik heb last van opvliegers en ben vaak moe. Of die vermoeidheid van de tamoxifen komt of van al de behandelingen die ik heb gehad weet ik dus niet.
    Verder doe ik aan onco fitniss 2 keer in de week en dat is lekker.
    Groetjes Lot

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoi Lot, ik wilde even zeggen dat ik jouw een goed voorbeeld vind van een patiënt die weliswaar een ernstige aandoening heeft maar zelf hard werkt aan een goede gezondheid om een bijdrage te leveren aan een gezond lichaam dat samen met de medicatie een stuk sterker staat tegenover de ziekte.
    je kunt als patiënt zoveel zelf doen! Veel mensen gaan bij de pakken neer zitten en laten alles over aan de pillen en de dokter en nemen zelf totaal geen verantwoordelijkheid. Dat is zo zonde want er zitten zoveel verborgen genezende krachten in een goede gezondheid. Echt, dat is bewezen en echt waar.
    Nou, dat was even mijn pleidooi voor een actief en gezond leven...

    Reageer
    #10

    Lieve allemaal, wat een reacties ineens fijn !!!!
    Ik ga zeker op hyves kijken bij borstkanker en anders wil ik je graag mailen Marian.
    En ja ik vind ook, dat je niet zomaar aan welke pillen dan ook moet beginnen tenzij bijvoorbeeld iets waarvan je weet, dit helpt en is dan over een bepaalde tijd echt over. Wel goed te lezen dat er tot nu toe nog niet zoveel bijwerkingen bij jullie te bespeuren zijn.
    Waar ben je moe van??? Tja ik ben ook zo moe als een puppie, maar ben nog midden in de behandelingen, nu nog een aantal bestralingen en ik ben vorige week begonnen aan de Tamoxifen. Ik merk er nu nog niets van.
    Ook ga ik als ik klaar ben met de behandelingen erg aan mijn conditie werken mbv een programma Herstel en Balans. Overigens probeer ik nu ook elke dag wel te wandelen of iets anders aan beweging te doen, daar krijg je echt energie van. We gaan proberen moedig verder te gaan en dat wil ik mijn lotgenoten ook meegeven HOU DE MOED ERIN, DAN KOM JE ER WEL !!!!
    Liefs Puck

    Reageer
    #11

    hallo Puck zomaar een mailtje van mij! Ik wilde even weten hoe het met je gaat? Een poosje terug vertelde ik je dat het bij mij goedaardig was. Ook las ik je mailtje bij de rubriek medicijnen ,waar ik het ook met je eens bent. Hoe gaat, het met het slikken van je nieuwe medicijn? Ik hoop dat je er allemaal weer snel boven op komt!
    Over een half jaar moet ik weer terug komen!Vr, groetjes Marion

    Reageer
    #12

    Hallo Marion en alle anderen,
    Sorry dat ik niet meer heb gekeken op deze topic, eigenlijk was ik 'm kwijt geraakt zeg maar. Ik ben vandaag bij de oncoloog geweest en slik nu ongeveer een week of 9 tamoxifen en........ik heb nagenoeg (nog) geen bijwerkingen. Zelfs opvliegers heb ik niet gehad. Ook ben ik nog bij de gynaecoloog geweest en die heeft het baarmoederslijmvlies (endometrium) opgemeten, omdat het kan zijn dat je baarmoederkanker kan ontwikkelen. Ik ben daar erg bang voor, maar hij houdt het goed in de gaten en weet er veel van en zegt dat het relatief weinig voorkomt. Maar omdat ik nogal wat afwijkingen heb op dat gebied was ik ook zo ontzettend huiverig om aan de Tamoxifen te beginnen. Maar goed ik ben aardig op weg om weer terug te komen in een normaal leven. Ik sport 2 keer per week en doe leuke en ontspannende dingen, waarvan je zegt JA daar word je beter van. Mijn streven is, dat ik in juni weer wil werken en daar werk ik nu heel hard aan.
    Alle lieve mensen bedankt voor jullie reacties en oppeppers het doet me goed.
    Alle goeds ook voor jullie !!
    HUG PUCK

    Reageer
    #14

    Hormoontherapie nadelig op de lange termijn

    Hormoongevoelige borstkanker (HR+) wordt behandeld met medicijnen die het vrouwelijk hormoon oestrogeen blokkeren. Tamoxifen is een vaak gebruikt middel bij hormoontherapie. Uit onderzoek is nu gebleken dat langdurig gebruik van tamoxifen ook nadelen met zich mee brengt.

    Het zou namelijk het risico op een tweede tumor in de andere borst verhogen, en deze tumor is dan van een ander type, namelijk HR-, en deze is slechter te behandelen.

    bron: http://www.borstkanker.nl/index.php?p=1625&page=0&iid=4485

    Reageer
    #15

    Hoi Marion,

    Ik slik nu een jaar tamoxifen in combinatie met lucrin depot en heb op en af last van de volgende bijwerkingen: heel af en toe een opvlieger, pijnlijke andere borst, in het begin gewrichtenpijn en hoofdpijn maar dat is nu veel minder, wat buik/maagklachten (mild) en visusproblemen. Het laatste is echt vervelend. Ik had moeite met focussen en was dan ook wat dol. Gelukkig worden de klachten nu minder erg. Ik lees nu echter dat je dus op moet passen met Tamoxifen langer dan 2 jaar ivm een kans op een agressieve tumor aan de andere borst terwijl ik deze eigenlijk 5 jaar moet slikken. Ga daar even informatie in het zhs over in winnen.
    Ik denk dat het heel persoonlijk is welke bijwerkingen je evt zult gaan krijgen. Ieder mens is anders. Wat ik zelf wel heel fijn vond is dat ik op het internet alles kon vinden mbt die bijwerkingen. Als ik iets voel wil ik weten wat de reden is ( je denkt toch gelijk van het zal toch niet...) en het stelt dan toch gerust als je hoort dat meer vrouwen daar last van hebben. Zeker als je dit dan ook bevestigd krijgt van de specialisten. Ik wens je veel succes met je behandelingen en go for it ook al valt dat af en toe niet mee.
    groetjes Ellen

    Reageer
Reageer op: Borstkanker en Tamoxifen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief