Heel laat moe, heel laat wakker

  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik ben nu achttien, en al zo lang als ik me kan herinneren word ik pas heel laat moe. Ik wilde als kind al nooit naar bed, want dan lag ik altijd urenlang te niksen in bed voordat ik eindelijk in slaap viel. Naarmate ik ouder werd werd de tijd dat ik moe werd steeds later, en tegenwoordig word ik pas rond een uur of drie/vier 's nachts echt moe. Dat is natuurlijk een probleem, want ik moet 's morgens om 8:00 of soms vroeger op, en dan word ik gewoon met geen mogelijkheid wakker. Mijn zusje maakt me nu altijd wakker. Ze schudt dan met me en laat me pas weer met rust als ik bij bewustzijn ben en keersommetjes goed kan beantwoorden. De eerste minuten dat ik wakker ben slaap ik ook nog half, want ik vertel dan altijd onsamenhangende verhalen, en alles wat er in die paar minuten gebeurt ben ik daarna weer vergeten. Als ik niet door iemand anders wakker wordt gemaakt, slaap ik meestal gewoon door mijn wekkers heen.
    Overdag functioneer ik over het algemeen goed, alhoewel ik op school vaak in slaap val in de les, zeker als het me niet interesseert. 's Avonds ben ik het energiekst, het productiefst en het creatiefst, ook als ik maar vier uur heb geslapen die dag, en je dus eigenlijk zou denken dat je 's avonds doormoe bent en vroeg in slaap valt.
    Door de jaren heen heb ik van alles geprobeerd (niet meer eten en geen cafeïne 's avonds, geen telefoon/computer etc. voor het slapen gaan, melatoninepilletjes en -sprays) maar niks maakt een wezenlijk verschil. Inmiddels heb ik het een beetje opgegeven, en eet ik dus gewoon wanneer ik honger heb (wat heel vaak midden in de nacht voorkomt) en wacht ik met m'n telefoon en laptop in bed totdat ik moe wordt, want ik heb geen zin om urenlang naar het plafond te staren.
    Ik heb eens op internet gezocht, en ik denk dat het misschien Delayed Sleep Phase Syndrome is, maar weet iemand of je je daarvoor kan laten testen? Dan heb ik tenminste de bevestiging dat het dat is, en dan kunnen mensen me niet meer "gewoon lui" noemen en mij de schuld ervan geven dat ik me vaak verslaap. En dan kan ik er eventueel wat aan doen, alhoewel de meeste mensen met DSPS er maar gewoon mee moeten leven.

    Alvast bedankt,

    Jordy

    Reageer
    #2

    Heel herkenbaar. Maar van Delayed Sleep Phase Syndrome had ik niet eerder gehoord.

    Reageer
    #3
    Reageer
    #4

    DSPS wordt meestal vastgesteld tijdens een klinisch vraaggesprek, actigrafische observatie (het meten van de hoeveelheid beweging tijdens de slaap) en/of een slaaplogboek dat de patiënt voor minstens 3 weken dient bij te houden. Het syndroom wordt echter vaak verkeerd geïnterpreteerd of als onzin van tafel geschoven. Het is vastgesteld dat het een van de slaapstoornissen is die het meest foutief wordt geïnterpreteerd als een psychiatrische stoornis. DSPS wordt vaak verward met psychologische insomnia, depressie, psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, ADHD of ADD, andere slaapstoornissen of bewust gedrag om school/werk te vermijden.

    Er wordt in de medische wereld veel geklaagd over het lage aantal artsen dat de juiste diagnose weet vast te stellen. Naast de enkele artikelen die indertijd zijn verschenen in de vakbladen is er vaak gepleit voor betere voorlichting en onderwijzing over de diverse slaapstoornissen.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Delayed_sleep_phase_syndrome#Diagnose

    Reageer
    #5

    Ik denk dat je je hiervoor het beste kunt aanmelden bij een slaapcentrum. Die zijn daarin gespecialiseerd.
    Laat je doorverwijzen door je huisarts.
    Succes

    Reageer
    #6

    Hoi Jordy,

    Ik ben 24, en vorig jaar is ADD bij mij vastgesteld. Had problemen op school om nog op te letten en er iets voor te doen. Ben er maar mee gestopt, is absoluut niet de beste oplossing ( 0 geld als je gaat werken).
    Toen tijdens het werken ik mij overdag nog niet lekker voelde en het wakker worden/ op tijd komen steeds lastig werd ben ik in actie gekomen.

    Bij mij is DSPD pas geleden vast gesteld. (en lichte OSAS) Problemen altijd al gehad (zag het niet echt als probleem), maar de laatste tijd steeds later op het werk, vergaderingen missen etc.

    Ik ben naar de huisarts gegaan en die heeft mij doorverwezen naar slaapcentrum kempenhaege te Heeze.
    Daar een intake gehad, nachtje blijven slapen, 2 weken lang een actometer (registreet bewegingen) om gehad en nu is het vast gesteld en begint de behandeling.

    Wachttijden zijn ongeveer 3 maanden daarna 1,5 maand diagnose en vervolgens behandeling.

    Laat het absoluut onderzoeken, als het erger wordt dan wordt het pas echt vervelend.

    Reageer
Reageer op: Heel laat moe, heel laat wakker


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief