Rabiës

  • #1

    Goedenavond,

    bij ons in de buurt wordt sporadisch een vleermuis gevonden met ziekteverschijnselen van rabiës. Nu is onze hond daar niet tegen ingeënt en afgelopen maanden heeft deze regelmatig last van zwerfverschijnselen gehad. Nu las ik dat dit één van de symptomen is van rabiës. Echter, onze hond was bang voor het gestamp van ons konijn en nu deze uit huis is en in de schuur staat, zwerft de hond niet meer. Toch maak ik me zorgen.

    Wanneer wij stoeien met de hond worden we regelmatig licht gekrabd of geschampt door de tanden, wat oppervlakkige schaafwondjes oplevert. Moeten wij hier ons ook zorgen over maken? Kan het zijn dat onze hond besmet is?

    Bij voorbaat dank,
    J v Loo

    Reageer
    #2

    Als je hond "hondsdolheid" zou hebben zou je dat wel hebben gemerkt. Zwerfverschijnselen zijn dan welk de lichtste symptomen. Hondsdolheid komt in Nederland al tientallen jaren niet meer voor.

    Je kunt je hond natuurlijk laten vaccineren.

    Reageer
    #3

    Toch nog even een vraagje, puur uit nieuwsgierigheid:

    U beweert dat hondsdolheid al tientallen jaren niet meer voorkomt, maar bij ons in de buurt zijn in de afgelopen jaren toch een aantal vleermuizen gevonden met de symptomen (schuimbekken, verdwaasd) en er zijn kinderen in de buurt die hiertegen ingeënt moesten worden omdat ze zo'n vleermuis hadden gevonden in de tuin.

    Van de gemeente mochten deze vleermuizen niet weggehaald worden om één of andere reden (beschermde diersoort?), maar de ziekte is er toch wel degelijk. Lopen de dieren in onze buurt dan vergroot risico?

    Reageer
    #4

    Mijn antwoord was niet helemaal volledig.
    Bedoeld was: Hondsdolheid komt in Nederland al tientallen jaren niet meer voor [b]bij huisdieren.[/b] Excuus......

    Het zou pas gevaarlijk zijn, als huisdieren of kinderen gebeten zouden worden door vleermuizen die met rabies geïnfecteerd zijn. De vaccinatie was dus puur uit voorzorg i.v.m. eventuele beten of bloedcontact als kinderen in contact komen met besmette vleermuizen.

    Er zou sprake kunnen zijn van een vergroot risico, als huisdieren verzwakte vleermuizen zouden eten of gebeten zouden worden. Maar zoals gezegd: rabies bij huisdieren komt al tientallen jaren niet meer voor in Nederland.

    Reageer
Reageer op: Rabiës


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief