Overbeharing

  • #1

    Dag allemaal,

    Ik kamp met overbeharing op mijn hele lichaam. Ik heb een lichte huidskleur en donkere haartjes. Ik heb het als sinds jong af aan. Mijn hele lichaam zit onder (dus ook echt alles, van nek naar hele rug, billen, onder - en bovenbenen, armen, buik etc.), en bij de plekken waar donsharen zich bevinden (zoals bijvoorbeeld buik of bovenarmen), heb ik enorm veel donsharen die vrij lang en goed zichtbaar zijn.

    Ik ben ermee naar de huisarts geweest, maar ze doet er niet veel aan merk ik. Ze heeft mijn bloed laten testen op een eventuele afwijking in mijn schildklier (TSH), maar die bleek normaal te functioneren (3.2).

    Het komt erop neer dat ze me doorverwijst naar een laserkliniek. Dat is ook waar ik mee bezig ben, maar het frustreert me nog steeds enorm hoe het komt dat ik hier zo'n last van heb. Het lijkt geen erfelijke aandoening, niemand in de familie heeft hier last van. Ik zit er behoorlijk mee, al laat ik dat niet zien. Ik ben me continue aan het verstoppen en ben ONTZETTEND onzeker. Het is erg moeilijk leven voor mij dus....

    Wat zou een eventuele andere oorzaak kunnen zijn?

    Reageer
    #2

    Dat wordt hirsutisme genoemd:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hirsutisme

    Reageer
    #4

    Het is oneerlijk verdeeld... Jij hebt teveel. Ik heb niets. Alopecia Universalis.

    Reageer
    #5

    Beste Ik
    Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.
    Overbeharing of hirsutisme is een afwijking waarbij te veel en te dikke haren groeien op plaatsen waar normaal geen of slechts dunne haren zitten. Vrouwen hebben ongeveer evenveel huidharen als mannen. Bij mannen wordt het haar vanaf de puberteit dikker, donkerder, langer en stugger, doordat ze meer mannelijke hormonen (testosteron en dihydrotestosteron) gaan maken.
    Hoewel overbeharing zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, laten vooral vrouwen zich ervoor behandelen. Er zijn twee soorten behandelingen: medische en niet-medische behandelingen.

    Medische behandeling
    Medische behandelingen worden altijd onder verantwoordelijkheid van een arts uitgevoerd. Als de overbeharing wordt veroorzaakt door een te veel aan mannelijk hormoon dan kunnen bepaalde medicijnen de concentratie van deze stof verminderen. Behalve effect op de overbeharing zullen ook andere mannelijke trekjes milder worden. Als een vrouw in verwachting is van een jongetje kan dit kind vrouwelijke trekjes krijgen. Daarom worden dergelijke medicijnen bij vruchtbare vrouwen alleen in combinatie met een anticonceptiepil voorgeschreven. Echter, zodra de medicijnen niet meer gebruikt worden komt de overbeharing weer terug.

    Niet medische behandeling.
    Onder deze behandelingen vallen scheren, epileren, harsen, laser behandelingen enz.

    Laat de huisarts een bloedonderzoek doen naar de genoemde hormonen testosteron en dihydrotestosteron.

    Reageer
    #6

    Bedankt voor het reageren allemaal. Ik heb de Diane pil al geprobeerd via de huisarts, maar daar ben ik snel mee gestopt want ik werd er elke dag misselijk van. Ik heb besloten om het maar te gaan laseren waar nodig is. Maar goed, dan blijft het psychische nog enorm aan me vreten.

    Hoe meer ik de oplossing vind, hoe meer ik ermee word geconfronteerd, hoe meer ik eraan denk en hoe meer ik ermee zit. Ik zit er enorm erg mee en het schaadt me psychisch behoorlijk. Ik weet echt niet hoe ik ermee om moet gaan. Het doet zo enorm veel pijn, want het heeft invloed op elke dag dat ik leef.

    Ik ben vanmiddag langs een laserspecialist geweest en daar blijkt dat ik voor de afgesproken plekken waar gelaserd wordt 300 euro per keer kwijt ben. Dat is natuurlijk behoorlijk veel, althans, voor mij wel, aangezien ik natuurlijk ook nog allerlei andere kosten heb. Ze heeft gezegd dat ik wellicht een coulance kan krijgen van m'n zorgverzekeraar, maar dat garandeert ze me niet omdat het niet om mijn gelaat gaat.

    Ik heb best veel over om er vanaf te komen, alleen wordt het me financieel niet echt toegestaan. En verder weet ik eigenlijk niet of ik het ook echt moet doen, want dat zal de pijn die ik er al die jaren aan heb geleden en overgehouden heb niet verminderen....

    Reageer
    #7

    Lieve ik,

    Als je het niet betalen kunt, laat het dan toch lekker zitten. Het is niet verboden om lichaamshaar te hebben. Verstop je nou niet. Je mag er zijn. Je hoeft voor niemand te veranderen. Je bent mooi zoals je bent. Echt waar.

    Reageer
Reageer op: Overbeharing


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief