Relatieproblemen door antidepressiva?

  • #1

    Mijn vriendin slikt antidepressiva. Ze was een aantal maand geleden depressief geworden en had suïcidale neigingen. Eenmaal aan de antidepressiva ging het beter met haar, maar ging ze erg vervelend tegen mij om. Ik zal de details achterwege laten, maar ik vraag me af.

    In hoeverre kan antidepressiva sociaal (en in dit geval in een relatie) contact veranderen? Ze is erg veranderd in karakter en gedrag, en uit vooral haar frustratie op mij af. Daarom dus ook mijn vraag: Zijn deze veranderingen verwant aan antidepressiva, of niet?

    Tevens slikt ze een redelijk hoge dosis antidepressiva per dag (ik kan me niet herinneren hoeveel mg) en heeft een sterk aanwezige vorm van ADHD.

    Zijn deze verandering in karakter, gedrag en omgang (met mij) verwant aan antidepressiva?

    Alvast bedankt.

    Reageer
    #2

    Zo een vraag is nogal moeilijk te antwoorden en ik kan alleen maar spreken uit eigen ervaringen en kennis.

    Eerst en vooral is het wel vrij belangrijk te weten welk antidepressivum ze neemt en hoeveel per dag. Ook voorbeelden van het vervelende gedrag helpen om een goed antwoord te geven.

    Ikzelf zit ook al hele tijd in depressie, of zat, 'k weet het niet goed. Ik was dan heel erg wisselvallig, huilde super vaak, ook suïcidale neigingen en reageerde me nogal af op m'n vriend. Eerst nam ik Sint-Janskruid, hielp niet, dan ben ik overgeschakeld naar antidepressivum, ik vermoed dat dat begint te werken. Maar ik merk er geen zwart-wit verschil van. Wel laat ik de dingen nu juist veel meer gaan, ik laat de dingen soms wat meer van me afglijden terwijl ik even geleden bij het minste ongelukkig kon worden.

    Volgens mij kunnen gedragsveranderingen best voordoen door medicatie, zeker als je zegt dat ze ook een vorm van ADHD heeft (neemt ze daar ook medicatie voor?) Alleen zijn die gedragsveranderingen bij iedereen anders, omdat dat ook afhangt van je normale karakter.

    Soms is het in een depressie ook belangrijk om aan jezelf te denken. Je kunt bvb. niet zomaar zeggen tegen je vriendin dat ze moet stoppen met antidepressivum te nemen omdat het jullie relatie kapot maakt, als blijkt dat zij zich blijkbaar toch ergens beter voelt met deze medicatie. Zij moet eerst zorgen dat ze zelf stabiel genoeg wordt en dan kun je van de medicatie afstappen.

    Reageer
    #3

    Anoniem,
    De vraag is of haar gedrag wel door de antidepressiva komt of door de depressie. Ik denk dat het goed dat ze terug gaat naar de arts en dit bespreekt.

    Reageer
Reageer op: Relatieproblemen door antidepressiva?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief