Colonscopie

  • #1

    Goedemiddag,

    Ik ben vandaag in het ziekenhuis geweest voor een onderzoek van mijn darmen, hieruit is voort gekomen dat ze een dagbehandeling bij mij willen doen, dus een ''Colonscopie onderzoek''. Ik las in het bijbehorende boekje dat ik een roesje krijgt, dit lijkt mij eerlijk gezegt de prettigste manier. Nou is mijn vraag aan mensen die hier ervaring mee hebben: Is dit pijnlijk?! Groetjes Jan.

    Reageer
    #2

    als ze zo'n roesje aanbieden: Meteen doen! je merkt er helemaal niets van, echt geweldig!
    niet bang zijn, dit gaat echt goed! Succes. Brenda

    Reageer
    #3

    Harstikke bedankt Brenda! Ik heb een boekje mee gekregen, daarin staat dat ze het onder een roesje doen! Gelukkig maar, ik ben weer opgelucht :D.

    Reageer
    #4

    Er staat hier voldoende informatie over de coloscopie "het in de kont kijken" zogezegd.
    http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=40051

    Reageer
    #5

    Dankje voor de link. Ik heb ook op verschillende fora's gelezen dan de meeste het laxeren het ergst/viest vonden. Ik ben ook bezig met laxeren en ik vind dit totaal niet vies, het proeft naar citroen en wat zoutig, het kan er dus goed mee door!:D

    Reageer
    #6

    Ik heb een vraagje waar ik zelf niet echt uitkom. Ik ben nu al een aantal keer naar de wc gegaan en er komt vrijwel geen ontlasting meer mee. Enkelt doorzichtig geel/waterachtig spul. Nou is mijn vraag: Hoe kan het dat al dat vocht er via de achterkant uitkomt en niet via mijn blaas?

    Als ik straks heldere drankjes drinkt, wilt dit zeggen dat dit ook via ''de achterkant'' eruit komt, of komt dit er gewoon via mijn blaas uit? Ik zie het namelijk niet zitten om heel de avond 100x naar de wc te gaan 🙁

    Reageer
    #7

    Heb je morgen dan al die coloscopie en heb je Klean-Prep gehad? Zo te lezen zijn je darmen nu leeg en alles wat je nu nog drinkt, komt er als urine weer uit.

    Sterkte!

    Reageer
    #8

    Even ter info nog (want het onderzoek en de laxatie is toch al achter de rug).

    Normaal wordt in je dikke darm zo veel mogelijk water opgeslorpt en dat komt dan in je lichaam en via je nieren en je blaas als urine weer uit je lichaam.

    Als je diarree hebt, neemt je lichaam gewoon te weinig water op (omdat je dikke darm even wat minder werkt bvb).

    Wat gebeurt er bij laxeren? Een laxeermiddel (je hebt trouwens Moviprep gekregen, wat nog maar een paar maanden bestaat, en de beste smaak zou hebben doordat het een citroensmaak heeft, maar er zijn zeker viezere middeltjes) zorgt ervoor dat al de stoelgang in je darmen (wat aanwezig is, maar ook enorme hoeveelheden die gewoon aan de darmwand kleven) ontbonden worden en vloeibaar/water worden. Dit is gewoon te veel voor je dikke darm om op te nemen dus gaat het weg via de achteruitgang (sowieso kan de stoelgang aan het einde van de dikke darm amper opgenomen worden, normaal is daar anderhalve meter dikke darm om water op te nemen en wat gelaxeerd wordt heeft een veel korter traject nog maar om water te kunnen opnemen).

    Vergelijk het gewoon met dat je diarree hebt, en is compleet normaal dat dat gebeurd is.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #11
    Reageer
    #12

    [b]Anoniem schrijft:[/b]
    [quote]als ze zo'n roesje aanbieden: Meteen doen! je merkt er helemaal niets van, echt geweldig!
    niet bang zijn, dit gaat echt goed! Succes. Brenda[/quote]

    Zonder iets zou ik het niet doen. Maar met roesje ook geen goede ervaringen. Ik reageerde zelf averechts op het roesje en ging schreeuwen, schelden, spartelen en kreeg ademhalingsproblemen. Ze moesten mij midden in het onderzoek weer bijbrengen en zijn toen verder gegaan terwijl ze mij een soort morfine toediende. Dat werkte prima en toen heb ik het verder dus bij bewustzijn (maar wel wat licht in mijn hoofd) uitgezeten en dat deel was een stuk prettiger. Van het eerste weet ik niet zoveel maar het was niet leuk wakker worden als 6 zusters je vasthouden. Sindsdien ben ik ook van mening dat mensen veel te licht denken over een roesje.

    Reageer
    #13

    Scopie van de darmen vraag waarom werken ze met een roesje en niet met een pijnstiller en darmontspanner (buscopan)?
    Denk idd dat mensen ook te licht denken over een roesje wat zijn de andere opties bijv zoals genoemd morfine , lachgas tegen de pijn?

    Reageer
    #14

    Is een roesje écht nodig of kan het ook zonder?
    Ik kan namelijk best wel een beetje pijn verdragen en als ik dan weet dat het dan meteen voorbij is na het onderzoek en dat ik ook niet lang van tevoren en na het onderzoek aanwezig hoef te zijn stelt mij dat meer gerust.
    Ik heb begin dit jaar een gastroscopie (maagonderzoek) gehad zonder roesje en dat vond ik ook ontzettend meevallen.
    Van een gastroscopie weet ik dat ze het standaard zonder roesje doen, tenzij je er specifiek om vraagt.
    Is dat bij een colonoscopie ook zo?

    Reageer
    #15

    Dat vraag ik mij ook af volgens mij mag het ook zonder roesje ik zie daar ook tegen op en zou eerder de voorkeur geven aan een pijnstiller bijv morfine maar weet niet of die keuze er is. Wanneer moet jij een scopie ondergaan ?

    Reageer
Reageer op: Colonscopie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief