Vaginale afscheiding: wanneer is het abnormaal?

Vaginale afscheiding wanneer is het abnormaal

Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding. Wanneer er iets verandert aan de hoeveelheid, kleur of geur van deze afscheiding, dan zorgt dat vaak voor ongerustheid door angst voor een SOA of kanker. Dus wanneer is je afscheiding abnormaal?

Wanneer is je vaginale afscheiding normaal?

Het is normaal wanneer je regelmatig een klein beetje vaginaal vocht verliest. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm aan, en daar kan wat van naar buiten komen. Wanneer je afscheiding mooi vloeibaar, doorzichtig en witachtig is, dan is je afscheiding normaal. Wanneer het opdroogt kan de kleur wat veranderen, het kan dan geel worden. Het is normaal dat de geur wat zuur is, maar vaak is het geurloos.

Wat kan je afscheiding beïnvloeden?

 • De menstruatiecyclus, zwangerschap, levensfase (bijvoorbeeld de overgang) maar ook het gebruik van hormoonpreparaten, kunnen de hoeveelheid, maar ook de geur van de afscheiding beïnvloeden.
 • Door stress en emoties (bijvoorbeeld seksuele opwinding), kan je afscheiding tijdelijk veranderen.
 • Bepaalde medicatie zoals antibiotica, corticosteroïden en de anticonceptiepil, kunnen de vaginale flora verstoren, wat je afscheiding kan beïnvloeden.
 • Vaginale infecties zorgen vaak ook voor meer afscheiding, soms ook met een aparte kleur of geur.

Symptomen van abnormale afscheiding

 • De afscheiding is meer dan normaal.
 • De afscheiding is niet vloeibaar maar brokkelig.
 • De kleur kan veranderen in groengeel of sneeuwwit.
 • De geur kan zeer sterk zijn (vaak een visachtige geur).
 • De afscheiding kan zorgen voor jeuk, irritatie, roodheid of wellicht een branderig gevoel in en rond je vagina. Je kunt ook pijn ervaren bij het plassen en vrijen.

Oorzaken van abnormale afscheiding

In 30% van alle gevallen, wordt er bij onderzoek door de arts geen specifieke oorzaak gevonden. Men spreekt dan van fysiologische fluor, waarbij er wel abnormale afscheiding en jeuk is maar geen rood ontstoken vaginawand. Wel aantoonbare oorzaken zijn:

Schimmelinfectie

Candida is de meest voorkomende oorzaak van abnormale afscheiding. Van alle premenopauzale vrouwen, krijgt 70 tot 75% minstens één keer in haar leven een candida-infectie. Hierbij is de afscheiding wit en brokkelig, ruikt onaangenaam en is de vaginawand ontstoken. Een vaginale schimmelinfectie is vaak een vrij onschuldige aandoening die na één tot enkele weken vanzelf geneest, maar wel vaker terug kan komen. Een behandeling met een schimmelwerend product is alleen nodig bij hinderlijke klachten.

Infectie door bacteriën

Een infectie zoals Bacteriële Vaginose, is de tweede meest voorkomende oorzaak. Het wordt meestal veroorzaakt door wildgroei van de bacterie gardnerella vaginalis. Opvallend is, dat de wand van de vagina meestal niet rood ontstoken is. Ook deze infectie geneest meestal spontaan, en een behandeling is alleen nodig wanneer de klachten storend zijn. Wanneer je zwanger bent, ga dan naar je huisarts.

Mogelijke oorzaken van zo’n wildgroei van bacteriën of schimmels zijn:

 • Door je vagina te wassen met zeep, kan het aantal schimmels en bacteriën toenemen en een ontsteking ontstaan.
 • Door een gebrekkige hygiëne kan de groei van schimmels of bacteriën gestimuleerd worden.
 • Door een verminderde weerstand kunnen schimmels zich extra vermenigvuldigen.
 • Door het gebruik van antibiotica kunnen schimmels zich ook extra vermenigvuldigen.
 • Diabetes verhoogt de kans op een schimmelinfectie.
 • Tijdens zwangerschap is er meer kans op een schimmelinfectie door de hormoonveranderingen in het lichaam.
 • Door het gebruik van een spiraaltje.

Ontsteking van de vagina

Atrofische vaginitis (of vaginale atrofie) is een ontsteking van de vaginawand. De oorzaak is een verdunning van de vaginawand en een verminderde vochtafscheiding in de vagina. Dit wordt weer veroorzaakt door een gebrek aan oestrogeen. Deze aandoening treedt vooral op bij vrouwen in de overgang, maar kan ook na de zwangerschap optreden bij vrouwen die borstvoeding geven.

Andere oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening kunnen zijn: bestraling, chemotherapie, storingen in het immuunsysteem en gebruik van bepaalde medicatie zoals Tamoxifen en Provera.

De klachten en symptomen van zo’n ontsteking zijn: droogheid van de vagina, jeuk, brandend gevoel, witte afscheiding die kan ruiken en pijn bij het vrijen.

Andere oorzaken

 • Een seksueel overdraagbare aandoening ofwel SOA zoals o.a. Chlamydia.
 • Sommige huidaandoeningen, waaronder psoriasis, kunnen vaginale afscheiding veroorzaken.
 • Als gevolg van een irritatie door bepaalde stoffen die in wasmiddelen, bleekmiddelen, wasverzachters, synthetische weefsels, badschuim, zeep, intiemspray, parfum, maandverband, textielverf, toiletpapier, vaginale crèmes of spoelingen en zaaddodend schuim voorkomen.
 • Sommige kankers kunnen gepaard gaan met vaginale afscheiding.

Wanneer naar de huisarts?

Ondanks het feit dat abnormale vaginale afscheiding meestal vrij onschuldig is, en na één tot enkele weken spontaan verdwijnt, is het beter om naar je huisarts te gaan wanneer:

 • Je klachten blijven of erger worden.
 • Je een branderig gevoel bij het plassen hebt.
 • De kleur en geur verandert (wit of geelgroen, onaangenaam ruikend).
 • Er bloed bij de afscheiding zit(buiten de menstruatie).
 • De klachten geregeld terugkomen.
 • Je zwanger bent.
 • Het mogelijk is dat je een seksueel overdraagbare aandoening zou kunnen hebben.
 • Je ook pijn in je onderbuik hebt.

Hoe wordt vaginale afscheiding behandeld?

Over vaginale afscheiding hoeft iemand zich meestal geen zorgen te maken. Het gaat bijna altijd in één tot drie weken vanzelf over. Of een behandeling nodig is en welke behandeling, hangt af van de oorzaak en de ernst en frequentie van de klachten.

 

Bronnen: vaginale-afscheiding.nl

Delen:  
20 reacties op “Vaginale afscheiding: wanneer is het abnormaal?
 1. Nu heb ik weleens gel achtige klodders gehad die heel glibberig voelen tussen de afscheiding. Nu is mij verteld dat dit geen kwaad kan toch vraag ik mij af wat het is want het staat hier niet tussen. Weet iemand waar ik het over heb?

  Geschreven door Anoniem op
  • Ja, je moet meer tollie voelen. Anders droogd het uit, je weet wel. Tollie is lekker!

   Geschreven door Scooby op
   • Niet alles is op te lossen met een “tollie” (vreselijk woord). Mannen moeten eens stoppen te denken dat het een soort toverstafje is en zij wel weten wat goed voor je is (zolang zij maar aan hun trekken komen).

    Geschreven door TW op
   • P pwat is.dementen
    .vergeetachating.enpjin

    Geschreven door Mo oij op
  • Een bezoekje bij de huisarts kan nooit kwaad!
   We kunnen hier van alles roepen maar zou het wérkelijk juist zijn . Gewoon gaan je zult andwoord op u vraag wel vinden.

   Geschreven door Roosje op
  • klopt, oftewel meer sex!!! Dat zou het best eens kunnen zijn want dat houdt alles soepel en door die “tollie” glijdt de gel gewoon weg! En heb je geen partner…. zelfservice is dan ook een oplossing! Mee eens? En mocht je niet weten wat een tollie is…. kijk maar op internet. Dit bericht is serieus en geschreven door een man! Reageer maar als je meer wilt weten!

   Geschreven door Hadewee op
   • jij weet veel erover

    Geschreven door Anoniem op
 2. Overdrijven is ook een vak. De reactie van “Dr.” Franken kun je dan ook niet serieus nemen.
  Maar dat er meer sexualiteit aan ten grondslag ligt is wel duidelijk en meen ik wel serieus.

  Geschreven door Hadewee op
 3. Ik krijg altijd spontaan hevige jeuk op vacina , niet in vacina, ben al vaker mee bij de dokter geweest.
  Vooral als ik slaap , komt de jeuk . Dan maar weer een koel element erop leggen .
  Heb dat gekregen na mijn laatste menstruatie .ben 59 jaar.
  Groet .

  Geschreven door Maria op
  • Jeuk op (of in) de vagina is erg irritant, zeg ik als man zijnde en ben een zestiger. Heb dit vaak van mijn ex gehoord die dit ook heeft meegemaakt. En of het nu op of in de vagina is, heeft toch vaak met wel of geen sex te maken. Ik weet dit uit ervaring. We hadden (helaas) geen sex meer waarna de jeuk bij haar heftiger werd.
   Maar eigenlijk kan het van alles zijn: bv een (schimmel)infectie. Veel vrouwen krijgen dit één of meerdere keren in hun leven en is niets om je er voor te schamen.
   Het kan ook zijn dat je badschuim en/of speciale douchegel/zeep gebruikt voor intiem wassen. Niet meer gebruiken en gewoon wassen met lauw water.
   Tegen de jeuk kan je vrij “daktarin creme” bij de apotheek kopen of gewoon talkpoeder!
   Welk soort ondergoed draag je? Niet te strak he, want dan kan eea gaan irriteren en niet “uitwasemen”. Het geneest dan ook niet zo snel.

   Ik hoor wel weer….

   Geschreven door Hadewee op
   • Schimmel infectie is het niet. Ben ook bij een dermatoloog , en genealoog geweest. Weten het niet., Kan ook stres zijn. Maar het is echt vervelend.

    Geschreven door Maria op
 4. Nog een tip: Is er ooit al eens getest op suikerziekte? Ook dit kan een oorzaak zijn!

  Geschreven door Hadewee op
  • Ja ook gedaan.

   Geschreven door Maria op
 5. Nog een tip en wat ook nog wel eens wil helpen….of soms ook al gedaan? Smeer wat lijnzaadolie in en op de vagina. Ongeveer 10 minuten in laten trekken. Pak daarna een douche en spoel de vagina lijnzaadvrij. Met (magere) yoghurt kan het trouwens ook. Klinkt raar maar is wel effectief! Probeer maar eens en laat maar weten of het helpt. Als man zijnde heb ik ook af en toe jeuk aan de penis en balzak. Maar waarschijnlijk veroorzaakt door “droogte” en …. het scheren!

  Geschreven door Hadewee op
 6. Ik heb al 3 maanden last van onaangename ruikende vaginale afscheiding eerst was het geelgroen achtig na 5 weken werd het goudbruin en dat bleef maar door nu de laatste tijd is het nog steeds het zelfde maar komt er heeeeel veel bloedverlies soms zelfs klonters soms zodanig veel dat mijn bloeddruk te laag staat heb ook mega veel hevige steken in mijn onderbuik richting mijn baarmoeder heb een spiraaltje ben al paar keer naar de gynaecoloog geweest en blijft het zelfde telkens zegt ze dat het een bacteriële vaginose is en schrijf dan medicatie of wasproducten voor maar dat helpt allemaal niet ik krijg iedere keer andere klachten bij Bv haaruitval .te veel afvallen zonder ik er iets voor doe . Nergens nog zin in .Walen onder mijn ogen.spierpijn.en slechte nachtrust enz… Is er iemand die het zelfde heeft of zou weten wat het zou zijn laat me iets weten grtjs

  Geschreven door Blijf.liever.anoniem😏 op
 7. Ik heb al 3 weken last van gele afscheiding en jeuk. Bij de huisarts geweest. Eerst gyno daktarin gekregen. Hielp niet en nu fluconazol gekregen maar na 4 dagen nog niet over. Iemand enig idee wat dit kan zijn?

  Geschreven door Anoniem op
  • Heb ooit een antibiotica zalfje op de buitenkant en tussen sommige stukken van de schaamlippen gesmeerd. Vooral op de plekken waar het jeukte. Klinkt niet goed voor de vagina, maar hielp bij mij wel. Goed afspoelen na max een uurtje!

   Geschreven door Zalfje erop op
 8. Ik heb een zeer brokkelige afscheiding. Vaak heel veel, het is een slijmerige afscheiding met geharde witte stukjes in. Soms mindert deze en dan heb ik alleen nog de droge stukjes als afscheiding. Ziet er heel raar uit. Het heeft altijd een sneeuwwitte kleur. Iemand die mij kan helpen? Heb dit een maand of 3. Geen last van irritaties, maar ziet er niet normaal uit. (Na seks is het vooral zeer genant.)

  Geschreven door Anogenantniem op
 9. Heb ooit een antibiotica zalfje op de buitenkant en tussen sommige stukken van de schaamlippen gesmeerd. Vooral op de plekken waar het jeukte. Klinkt niet goed voor de vagina, maar hielp bij mij wel. Goed afspoelen na max een uurtje!

  Geschreven door Zalfje erop op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief