Nachtelijke kuitkrampen; wat kun je daar aan doen?

Nachtelijke kuitkrampen; wat kun je daar aan doen?

Er zijn veel mensen die ’s nachts last hebben van kramp in de kuiten. Echter, het blijkt dat naarmate de leeftijd toeneemt ook het aantal mensen die er last van hebben toeneemt. Wat zijn eigenlijk de oorzaken van deze nachtelijke kuitkrampen en wat kun je daar aan doen?

Wat zijn nachtelijke kuitkrampen?

Een nachtelijke kuitkramp is, in sommige gevallen een zeer pijnlijke spiercontracties die ’s nachts optreedt. Deze spiercontracties kunnen een aantal seconden tot minuten aanhouden. Regelmatig wordt deze aandoening ten onrechte aangezien voor restless legs. Echter, vooral de pijn is waarin nachtelijke kuitkrampen zich verschillen van restless legs en slaapschokken.

Een spierkramp ontstaat wanneer een spier zich onbewust aanspant. Deze spier kan dan hard en pijnlijk aanvoelen. Dit geldt ook voor een nachtelijke spierkramp die in de meeste gevallen in de benen voorkomt. Nachtelijke spierkrampen komen vaker voor bij vrouwen en nemen toe naarmate we ouder worden. Ongeveer 40% van alle ouderen heeft zo nu en dan last van dit soort spierkrampen.

Oorzaken nachtelijke kuitkrampen

De exacte oorzaak van spierkrampen is nog niet duidelijk. Wel weten we dat er op een gegeven moment iets in de aansturing van de zenuwen blokkeert, waardoor de spieren de opdracht krijgen zich aan te spannen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen de kans op spierkrampen verhogen. Voorbeelden hiervan zijn plaspillen, medicijnen die bij astma worden gebruikt, medicatie tegen hoge bloedruk, chemotherapie en bepaalde medicatie die gebruikt wordt bij maagklachten en maag- of darmzweren.

Slaaphouding

Een nachtelijke kramp in je kuiten kan ook te maken hebben met de houding waarin je slaapt. Onze voeten en tenen houden we namelijk in een positie die “plantaire flexie” heet: we strekken ze weg van het lichaam. Hierdoor verkort je de kuitspieren, en kunnen deze gemakkelijker in een kramp schieten.

Onderliggende aandoening

Ook komen spierkrampen voor bij diabetes, nierinsufficiëntie, het Raynaud-syndroom en in de tweede helft van de zwangerschap.

Er zijn daarnaast nog een aantal andere factoren waarvan men denkt dat ze nachtelijke spierkrampen kunnen uitlokken:

 • Zittende levensstijl
 • Langdurig staan
 • Overbelasting van de spieren
 • Verkeerde zithouding
 • Verkorting van de pezen, door op je tenen te lopen of laarzen aantrekken.

Wat kun je doen?

Er zijn heel wat tips die je kan toepassen bij nachtelijke spierkrampen. Enkele voorbeelden om nachtelijke spierkrampen te voorkomen zijn:

Drink voldoende

Ook voor je spieren is het van groot belang dat je voldoende drinkt. Een tekort aan vocht vergroot namelijk de kans op krampen in je kuit.

Andere slaaphouding

Probeer een slaaphouding te vermijden waarbij je voeten naar beneden wijzen. Ga eens op je zij liggen met je benen iets opgetrokken. Of leg je voeten hoger dan je hoofd. Je kan daarvoor gewoon een kussen onder je onderbenen leggen.

Vitamines/mineralen

Het effect hiervan is (nog) njet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat de inname van magnesium, calcium, vitamine B en vitamine E helpen tegen spierkrampen.

Warmte

Warmte stimuleert de bloedcirculatie en dus de doorbloeding in je kuiten. Neem een warm bad voor het slapen gaan of neem een kruik of kersenpit mee naar bed.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je regelmatig last hebt van kramp in je kuiten en bovenstaande tip helpen niet of als ze gepaard gaan met andere symptomen, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. De krampen kunnen ook een teken van een onderliggende aandoening zijn zoals een neurologische aandoening, een hart- en vaatziekte of een stofwisselingsziekte.

 

Bronnen: Huisarts en Wetenschap, Thuisarts en Arts en Zorg

 

 

Delen:  
16 reacties op “Nachtelijke kuitkrampen; wat kun je daar aan doen?
 1. Ik heb ’s nachts krampen bij het scheenbeen, mijn tenen staan krom en mijn benen voelen aan alsof er mieren in zitten. Waar komt dit vandaan?

  Geschreven door marga op
  • Advies neem voor het slapen altijd een magnesium tablet, dat is de hoofdoorzaak…te kort aan magnesium

   Geschreven door Ludo G op
  • Zenuwen die verstoord zijn heb het sinds mijn 45ste en ben nu 64. Al vele controles gedaan tot laatst in de pijnkliniek. Daar krijg ik medicijnen voor de zenuwen wat te verzachten. Het helpt maar is niet weg. Wees er vlug bij soms is het heftig en krijg daarbij nog klapvoeten bij die vallen gewoon naar beneden met gevolg dat je ergens hapert (boordsteen) en dan val je. Het is lastig maar ik moet er mee leren leven, want zenuwen zijn niet te genezen. Vele Grtjs wees er vlug bij en veel geluk.

   Geschreven door Erwin. P. op
  • Ik had veel last van kramp in kuit. Nu ik een paar jaar magnesium gebruik (2x per dag) heb ik het eigenlijk nooit meer.

   Geschreven door Henk op
 2. Ik had heel veel last van kuitkrampen in de nacht. Sinds ik magnesium slik ( je kunt ook magnesium olie op je kuiten smeren, dat helpt ook als je niets wil slikken) heb ik nergens last meer van!

  Geschreven door Becky op
  • Welk een soort magnesium?

   Geschreven door Borre. op
 3. Ik slik Magnesium citraat en de vreselijke krampen zijn totaal verdwenen.

  Geschreven door Loes op
 4. Ik heb vaak kuitkrampen als ik de avond ervoor alcohol gedronken heb

  Geschreven door Omatamtam op
 5. Als je medicatie neemt tegen cholesterol dan kun je rekenen op spierkrampen. Er schijnen matjes te koop te zijnd ie goed helpen, de naam weet ik niet. Beterschap, Ana

  Geschreven door Ana op
  • Beste Ana, ik zit al wel 20 jaar met krampen problemen, hoofdzakelijk door medicijnen voor gezondheidsproblemen die ik allemaal doormaak. Vanaf dat ik Statine in mijn medicatie heb verga ik van de krampen. Die moet ik van het ziekenhuis nemen tegen mijn COPD. 5 stents in mijn hart en nog heel veel meer. Gelukkig neem ik nu een Statinevrij medicijn en een aanrader (eerst aan dokter vragen) Rivotril en de krampen die ik overal ervaarde zijn voor 90 procent weg. Soms nog wel eens in mijn tenen bij koud weer. Hoop U wat te hebben geholpen Ana. Fijne avond en snelle beterschap, Frans.

   Geschreven door Anoniem op
   • rivotrol gebruik ik ook,maar is niet meer leverbaar

    Geschreven door jan op
 6. Ik heb regelmatig last van kramp in een van beide kuiten of zelfs beide. Ik probeer dan de kuit op spanning te brengen door met beide armen gestrekt tegen de muur te gaan staan. Meestal helpt dit en ontspant de kuit weer. Maar het doet verrekte pijn. Het gebeurt vaak op dagen dat ik onvoldoende heb gedronken, koffie helpt daarbij niet echt heb ik gemerkt. Mijn tip: let op de kleur van je urine, is die oranjegeel dan heb je onvoldoende gedronken, een lichtgele kleur en je zit meestal goed.

  Geschreven door Ronald op
 7. Dat zou ik ook willen weten, heb er ook altijd last van.

  Geschreven door Will op
 8. Ben 76 jaar en had zeer regelmatig krampen in mijn benen in bed. Ik gebruik nu extra magnesium en drink iedere dag een glas tomatensap.
  Het is niet helemaal weg, maar aanzienlijk minder dan voorheen.

  Geschreven door Ben op
 9. Heb van alles geprobeerd, maar niets hielp. Iemand adsviseerde mij het gebruik van Quinine Sulp 300, een middel bedoeld tegen malaria. Maar het werk fantastisch tegen krampen. Elke avond een pilletje. Als het niet werkt, helft het in elk geval tegnen malaria!
  Rob, Pretoria

  Geschreven door Rob van der Kooy op
 10. Bedankt om alles te kunnen lezen,, heb ook veel last ervan,,zelfs Voze tenen.
  Ik neem er rivotril voor en idd nimmer verkrijgbaar of een stop .. weet niet

  Geschreven door Ria op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief