Veilig langer thuis wonen doe je zo

Veilig langer thuis wonen doe je zo

Ben je gehecht aan de plek waar je woont? Dan kan het lastig zijn om te verhuizen. Veel ouderen willen dan ook zo lang mogelijk thuis wonen. Bovendien wordt dit vanuit de overheid gestimuleerd. Voor thuis wonen zijn tegenwoordig voldoende mogelijkheden.

Toch wonen veel ouderen nog op een onveilige manier, waardoor zij onnodig risico lopen. Zo krijgen veel eerste hulp-afdelingen te maken met senioren die bijvoorbeeld van de trap zijn gevallen. Om dit te veilig te wonen moet je aanpassingen doen in jouw woning. En dat niet alleen. Er is meer nodig om het veilig en gezellig te houden. Wij geven je hieronder twee tips.

Hoger gelegen verdiepingen bereiken met een traplift

Veel woningen hebben geen badkamer en slaapkamer op de begane grond, maar op de eerste verdieping. Er moet dus een trap bedwongen worden om die ruimtes te bereiken. Een misstap is zo gemaakt en leidt niet zelden tot een pijnlijke valpartij. Met een traplift ben je in één keer van dit gevaar af. We zien dan ook dat steeds meer senioren een traplift kopen: je gaat op de stoel zitten, drukt op de knop en de traplift zet je boven- of onderaan de trap af. Het duurt misschien wat langer voordat je er bent, maar je weet wel zeker dat een pijnlijke valpartij van de trap jou bespaard blijft.

Veilig uit en thuis

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem in ons land. Doordat de mobiliteit vaak achteruit gaat met het vorderen van de jaren, zijn ouderen soms aan huis gekluisterd. Zij durven de deur niet meer uit omdat ze bijvoorbeeld gevallen zijn toen ze de laatste keer buiten kwamen. Om een bezoekje aan de dokter te besparen, blijven ze dan maar binnen. Dit is zonde, want zo worden de sociale contacten alleen maar minder. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om veilig de deur uit te gaan. Wil je een uitstapje maken? Dan kun je bijvoorbeeld een beroep doen op Valys. Deze taxidienst is bedoeld voor mensen met een mobiliteitsbeperking die graag uitstapjes buiten de regio maken. Ouderen worden veilig thuis opgehaald en na afloop van het uitstapje weer voor de deur afgezet. De kans op en doktersbezoekje wordt zodoende een heel stuk kleiner.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief