Dit moet je weten over torische lenzen

Dit moet je weten over torische lenzen

Misschien heb je weleens gehoord dat torische lenzen contactlenzen zijn voor astigmatisme, een veel voorkomende aandoening. Bijna veertig procent van alle mensen met een gezichtsveldcorrectie zijn astigmatisch. Afhankelijk van de mate van astigmatisme is het zicht vertroebeld of vervormd, zowel dichtbij als veraf.

Wat zijn torische lenzen?

Torische lenzen zijn zachte contactlenzen met een cilinder. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor ogen met een cilinderafwijking, beter bekend als astigmatisme. Sferische (standaard) contactlenzen corrigeren slechts één sterkte, bijziendheid of verziendheid. Torische lenzen corrigeren daarbij ook nog een astigmatisme, die meestal met bijziendheid of verziendheid samengaan.

Torische contactlenzen hebben horizontaal en verticaal twee verschillende brandpunten in de lens, sferische contactlenzen slechts een. Vandaar dat er torische lenzen bestaan die verzwaard worden met een gewichtje aan de onderkant. Zo wordt een teveel aan beweging of rotatie tegengegaan.

Torische lenzen kiezen

Torische lenzen moeten, net als alle andere contactlenzen, worden voorgeschreven door een oogarts. Hij of zijn kan precies die lenzen kiezen, die geschikt zijn voor jouw zicht en passen bij jouw ogen. Waar moet je rekening mee houden als je torische lenzen nodig hebt?

De pasvorm is van cruciaal belang. Aangezien torische lenzen een bepaalde richting hebben, moeten ze op de juiste manier op de ogen blijven zitten. Dit kan door dunne en dikke vlakken in de lens, door een afgevlakte lens, waarbij een stukje aan de onderkant van de lens is weggehaald of door ballast, waarbij de lens iets dikker of zwaarder is.

Verschillende soorten

Torische lenzen zijn verkrijgbaar met verschillende draagschema’s. Je hebt de keuze uit torische daglenzen of torische wegwerplenzen. Er zijn ook weeklenzen en zelfs torische kleurlenzen verkrijgbaar.

Daarnaast zijn er zachte en harde torische lenzen, waarbij de harde variant beter op de plek blijft, maar is er ook een langere aanpassingstijd nodig. Bovendien kan de harde variant droger en kwetsbaarder zijn. Zachte torische lenzen zijn prettiger en gemakkelijker, maar moeten zorgvuldiger worden aangemeten zodat ze op hun plek blijven zitten.

Welke lenzen je ook nodig hebt, vraag altijd eerst advies bij een oogzorgspecialist. Hij of zij kan je helpen aan de juiste lenzen met de juiste sterkte en pasvorm, die bij jouw ogen en manier van leven passen.

 

– Partnercontent –

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief