Is sorbitol nu schadelijk of niet?

Hevige discussies kunnen ontstaan, wanneer er gesproken wordt over bepaalde suikervervangers. Zoetstoffen die niet veel fans hebben zijn aspartaam en sacharine. Deze worden vaak gezien als ongezonde of zelfs als kankerverwekkende gifstoffen. Maar hoe zit het met sorbitol? Is sorbitol schadelijk of niet?

Er zijn veel mensen die minder suiker willen eten en daarom voor de light variant van een product gaan. Suikervervangers brengen inderdaad geen extra kilogrammen met zich mee en ze zijn ook niet slecht voor je gebit. Maar ook hier geldt; overdaad schaadt.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er zijn twee soorten zoetstoffen, te weten intensieve en extensieve zoetstoffen. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker en extensieve zoetstoffen zijn minder zoet. De intensieve zoetstoffen vormen dan ook de basis voor zoetjes.

Van deze groep kunstmatige zoetstoffen zijn aspartaam en sacharine waarschijnlijk de bekendste soorten. Van de extensieve zoetstoffen zijn de bekendste de zogenaamde suikeralcoholen zoals xylitol en sorbitol. Ze worden vooral gebruikt in kauwgom, drop, snoep en producten voor diabetici.

Wat is sorbitol?

Sorbitol is een natuurlijke suiker die in allerlei verschillende vruchten voorkomt, zoals appels, pruimen en druiven. Sinds het ook op commerciële schaal als zoetstof gebruikt wordt, wordt het voornamelijk uit druivensuiker gewonnen. Het is een zogenaamde extensieve zoetstof, wat betekent dat het dus iets minder zoet is dan suiker zelf. Voor de duidelijkheid; de zoetkracht is ongeveer de helft van suiker zelf. Het levert daarnaast minder calorieën op. Iedere gram sorbitol bevat ongeveer 2,4 kcal en bij suiker is dat iets meer dan 4. In Europa is sorbitol ook wel bekend als E420.

Sorbitol wordt langzaam gemetaboliseerd in het lichaam, op dezelfde manier als glucose, maar levert minder calorieën. In veel voedingsproducten vinden we sorbitol terug in de vorm van siroop. Sorbitol werd ontdekt in 1872 en komt dus van nature voor in fruit. De naam is afgeleid van de lijsterbes (Sorbus). Sorbitol werd in 1963 door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA) goedgekeurd.

Waarin wordt sorbitol gebruikt?

Sorbitol wordt in veel verschillende producten gebruikt. Vooral in veel producten die onder de noemer light of suikervrij in de winkels liggen. Zo wordt het verwerkt in producten waar vruchten in verwerkt zijn, en dan kun je denken aan suikervrije jam, ijs of gebak van alle soorten en maten. Verder zit het ook veel in snoep en chocolade. Een andere groep producten waar sorbitol vaak in verwerkt is zijn producten waar je een frisse adem van krijgt. Denk hierbij dan aan kauwgom of mondwater. Daarin wordt het niet alleen gebruikt om de smaak zoeter en aangenamer te maken, maar ook omdat het de uitdroging van het product tegengaat, waardoor de houdbaarheid beter wordt.

Voordelen van sorbitol

Eén van de grootste voordelen van sorbitol is dat het veel minder calorieën bevat dan suiker. Een tweede voordeel is dat het langzamer in het bloed opgenomen wordt dan suiker. Met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel minder explosief stijgt, waardoor sorbitol ook voor mensen met diabetes geschikt kan zijn. Het derde voordeel is dat sorbitol geen tandbederf veroorzaakt, in tegenstelling tot veel andere zoetstoffen. Dat is wellicht ook de reden dat sorbitol een populair ingrediënt is voor diverse mondwaters.

Nadelen van sorbitol

Dat klinkt allemaal erg positief, maar is het dat ook? Er zijn ook nadelen aan deze zoetstof verbonden. Echter, deze zijn lang niet zo ernstig als bij veel andere zoetstoffen. Voor zover bekend zijn er bijvoorbeeld geen onderzoeken die sorbitol aan kanker verbinden. Het grootste nadeel van een grote dosis (bij hoeveelheden van meer dan 20 g per dag) sorbitol is dat het een laxerende werking kan hebben en ernstige diarree kan veroorzaken. Uitdroging en andere problemen kunnen het gevolg zijn. Tevens kan sorbitol bij volwassenen krampen veroorzaken. Een opgeblazen gevoel en flatulentie kan voorkomen bij hoeveelheden van 10 g. Maag-darmklachten kunnen ook voorkomen na een orale inname van 10 g sorbitol.

De maximaal toelaatbare hoeveelheid voor kinderen is niet precies bekend, maar ligt zeker lager. Kinderen en ouderen zijn namelijk meestal gevoeliger voor sorbitol dan volwassenen, omdat in deze groepen het risico op uitdroging groter is. De minimale dosis sorbitol waarbij diarree optreedt bij kinderen is 0,5 g/kg lichaamsgewicht. Diarree kan bij lang aanhouden leiden tot groeistagnatie en gewichtsverlies.

 

Bronnen: Drogespieren.nl, Voedingscentrum, kennislink.nl en knmp.nl

Delen:  
15 reacties op “Is sorbitol nu schadelijk of niet?
 1. Ja heel erg!!!
  Vooral op darmen, krampen vreselijk .
  Geen aanrader voor mij echt geen light product zeker frisdrank niet.

  Geschreven door X-Tina op
  • Sorbitol veroorzaakt staar, iets wat alle oogartsen (kunnen) weten, en waartegen veel te weinig wordt gewaarschuwd.

   Geschreven door Marc op
   • Uhhh dat is nogal een uitspraak. Hoe kom he daarbij? Ik ben wel geïnteresseerd in deze info.

    Geschreven door Tinaa op
 2. We worden met zn allen voor de gek gehouden. Natuurlijk is sorbitol schadelijk, fruitsuiker klinkt gezond, maar door commerciële belangen is het gemaakt van druivensuiker en zo geraffineerd als de pest. En dat geld voor bijzonder veel producten waar veel schadelijke e-nummers in zitten en synthetische troep waar ze vele mooie benamingen voor hebben. Het is lastig voor veel mensen om te bepalen tegenwoordig wat gezond is en wat niet, je krijgt zoveel tegenstrijdige informatie van diverse bronnen, waar uiteindelijk de Unilevers en de pharmaceutische industrie het bepalen en die geven niet om de gezondheid van mensen, die zijn puur gericht op winstbejag. Daarmee zijn de Unilevers uit op zo goedkoop mogelijk ten koste van mens en dier en de phamaceutische industrie houdt juist de ziektes in stand, anders doe je niet aan symptoombestrijding i.p.v. onderzoeken naar de bron van het probleem. Sterker nog, er wordt veel censuur gepleegd in de media (en juist op tv) door niet uit te zenden hoe het precies zit en de media is weer afhankelijk van hen, waardoor dit toegestaan wordt. Lang verhaal, slechts een klein stukje van de waarheid, maar conclusie is dat het hele systeem niet deugt. Mijn advies van voedingskeuzes is doe wat goed voelt, zo puurmogelijk, als je in het algemeen gezond eet is af en toe snacken ook prima, zo hoe je het ook langer vol, misschien biologische boertjes in de buurt. Om nog even kort te zijn, doordat de voedingsindustrie zoveel suiker en andere troep door ons eten gooit hebben zij ervoor gezorgd dat mensen verslaafd zijn geraakt aan suiker, want geraffineerde suiker is de meest verslavende drug dat er is, en daar varen zij wel bij, zowel de voedingsindustrie als de pharmaceutische industrie en houden zo het systeem in stand.

  Geschreven door Pieter op
 3. Kijk, pieter is heeft zijn ogen open, mooi geschreven. Het systeem deugt inderdaad niet en er wordt zoals je al zegt zoveel van ons vandaan gehouden

  Geschreven door Ricardo B op
 4. IK drink elke ochtend biologisch kersensap Schulp, voor jicht en artrose en het schijnt
  héél gezond te zijn……maar de laatste 4 weken hebt ik darmkrampen en diarree….volgens
  mij denk ik dat het door die sorbitol die in het sap zitten…..
  Is er iemand die daar ook last van hebt….ik ben gestopt en kijkt nu of ik weer normale vaste
  ontlasting kan krijgen…

  Geschreven door Anoniem op
  • Zou heel goed kunnen. Ik had dit jaren geleden met vitamine c tabletten. Per toeval kwam ik er achter, omdat ik op vakantie nooit last had van diarree. Toen las ik een artikel over sorbitol en viel alles op zn plaats..

   Geschreven door Saskia op
 5. Alle -onbewerkte/biologische- vruchten die in de natuur groeien zijn goed om te eten.
  Drinken is ook oké, hetzij met enige mate.
  Biologische pruimensap is een fantastisch product waar ik veel profijt van heb.
  Het is lekker en het stimuleert ook nog eens de vetverbranding (dit weten veel mensen niet!)

  Geschreven door WillemR op
 6. Wegens droge/tranende ogen kreeg ik oogzalf van de huisarts voorgeschreven.
  Laat ik nou veel meer last van tranende ogen krijgen dan voorheen.
  Wat zat er o.a. in? S O R B I T O L! Daar ben ik o.a. allergisch voor.
  Direct stoppen met deze oogzalf.

  Geschreven door Joop Landman op
 7. hier zoon lief die na het eten van snoepjes de nieuwe smily gummies aan de diarree is.
  De goud beertjes kan hij wel eten zonder problemen en wat blijkt in de beetjes zit geen fructose en geen sorbitol. Arm kind zit nu steeds met kramp op de wc hoop dat de troep snel uit zijn lijfje is.

  Geschreven door ik op
 8. Of ja daarna maar een glas water gaan drinken ? Wel zo goed zei mijn arts ! ☺ ook bij kleurstoffen gebruik ☺

  Geschreven door Sandy vd brom op
 9. Ik krijg uitslag in de vorm van rode zwellingen die jeuken. Dit blijft zo ongeveer een half uur en trekt terug weg. Dan moet ik gaan zoekenin welke voeding dit zich bevind. Hetzelfde bij maltitol en die zoetmakers worden in veel voeding gebruikt hoor. Krampen heb ik tot hiertoe niet. Niet gezond die spullen

  Geschreven door Linda.k op
 10. alles met mate dat geld dus ook voor sorbitol.
  een paar gedroogde pruimen per dag is goed voor de stoel gang.

  Geschreven door ted v.d. ploeg op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief