Laxeermiddelen zijn niet onschuldig

Laxeermiddelen niet zo onschuldig

Wanneer iemand last heeft van constipatie, dan kan een laxeermiddel een uitkomst zijn. Maar soms wordt er wel heel snel naar gegrepen. Hierbij verliezen mensen uit het oog dat een laxeermiddel geen onschuldig hulpmiddel is.

Wat is constipatie?

Iedereen heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Er zijn mensen die 3 keer per dag naar het toilet gaan, anderen gaan 3 keer per week. We praten van verstopping wanneer iemand minder dan 3 keer per week ontlasting heeft, en dat daardoor de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan de ontlasting. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger de ontlasting wordt. Een andere naam voor verstopping is obstipatie. Daarnaast ervaart iedereen het weer anders. De één voelt zich geconstipeerd na één dag zonder stoelgang, terwijl een ander pas na verschillende dagen zonder ontlasting van verstopping spreekt.

Medici spreken van constipatie wanneer:

 • Je regelmatig minder dan 3 keer per week ontlasting hebt.
 • Je normale frequentie afneemt.
 • De ontlasting pijnlijk is, lang duurt (langer dan 10 minuten).
 • Je ontlasting harder is dan normaal.

In de meeste gevallen gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en een verminderde eetlust.

Oorzaak van de constipatie

Er is niet één oorzaak van constipatie, maar meerdere oorzaken kunnen eraan ten grondslag liggen. Weinig beweging, onregelmatig leven, stress en psychische factoren kunnen een rol spelen. In een aantal gevallen is de oorzaak van verstopping onbekend. Maar verstopping wordt in veel gevallen veroorzaakt door een ongezond en vezelarm voedingspatroon en medicijngebruik.

 • Voeding
  Verstopping wordt in de veel gevallen veroorzaakt door verkeerde voedings- en leefgewoonten. Wie te weinig drinkt, te weinig vezels eet en te weinig beweegt, loopt een grotere kans om last te krijgen van obstipatie. Er zijn voedingsmiddelen, zoals belegen kaas en eieren, die bij veelvuldig gebruik het risico op verstopping verhogen. Vaak is het al voldoende om je voedingspatroon aan te passen om de verstopping te verhelpen.
 • Medicijnen
  Sommige medicijnen hebben verstopping als bijwerking. Bekende voorbeelden zijn kalmerende middelen, sommige pijnstillers, slaapmiddelen en staaltabletten. Ook bij langdurig gebruik van bepaalde (prikkelende) laxeermiddelen kan verstopping ontstaan doordat de darm hierdoor op den duur beschadigd kan raken.

Ook laxeermiddelen kunnen een oorzaak zijn. De darm is dan dusdanig gewend aan het laxeermiddel dat het zonder niet meer lukt.

Wat belangrijk blijft, is om erachter te komen wat de verstopping veroorzaakt. Dit omdat constipatie het eerste teken kan zijn van een onderliggende kwaal zoals een depressie, slecht werkende schildklier, slecht werkende nieren, kanker van de dikke darm, blindedarmontsteking, diabetes of de ziekte van Parkinson. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom is de darmwand overgevoelig voor prikkels en reageert hierop met krampen en buikpijn die vaak samen gaat met verstopping of diarree.

Laxeermiddelen zijn niet onschuldig

Een laxeermiddel is een echt geneesmiddelen met mogelijke bijwerkingen en soms, bij langdurig gebruik, gevaar voor gewenning. In principe is het de bedoeling om een laxeermiddel slechts voor een korte periode te gebruiken. Bij het dagelijks gebruik zullen de darmen slechter gaan functioneren. De darmen zijn dan zo gewend aan het gebruik van laxeermiddelen, dat zij niet meer op een normale manier functioneren. Daarnaast kan dagelijks gebruik zorgen voor een tekort aan vitamines en mineralen. Ga niet zomaar zelf met laxeermiddelen aan de slag. Je kunt beter eerst proberen de oorzaak van de verstopping op te sporen.

Wanneer geen laxeermiddelen?

Raadpleeg in ieder geval altijd je huisarts voordat je een laxeermiddel gebruikt wanneer je een:

 • Darmziekte hebt zoals de Ziekte van Crohn of prikkelbaar darm syndroom.
 • Darmobstructie hebt.
 • Lever- of nieraandoening hebt.
 • Hartziekte hebt.
 • Lactose- of fructose intolerantie hebt. Bepaalde laxeermiddelen kunnen lactose of fructose bevatten.
 • Diabetes hebt. Bepaalde laxeermiddelen kunnen de suikerspiegel verhogen.
 • Wanneer je bloedverdunners, plaspillen, cortisone of antibiotica slikt.
 • Je kind jonger is dan 6 jaar.
 • Zwanger bent of borstvoeding geeft.

Kinderen en laxeermiddelen

Obstipatie bij kinderen komt vaak voor en gaat vaak vanzelf voorbij. Echter, het kan een chronisch probleem worden. De risicofactoren voor het ontwikkelen van obstipatie bij kinderen zijn o.a. vezelarme voeding, stress, langdurige ziekte, weinig beweging en psychische factoren.

Bij kortdurende obstipatie bij een kind, bestaat de aanpak vooral uit aanpassingen van de voedingsgewoontes. Wanneer dit geen effect heeft dan kan je huisarts verschillende medicijnen voorschrijven. Als de klachten blijven, kan de huisarts jullie doorverwijzen naar een kinderarts of kindermaag-darm-leverarts. In sommige gevallen is ook de hulp van een psycholoog of pedagoog nodig. In veel ziekenhuizen zijn er speciale afdelingen voor kinderen met ontlastingsproblemen, de zogenoemde poeppoli’s.

Zwangerschap en laxeermiddelen

Obstipatie tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Vooral in het 1e en 3e trimester. Ook bij vrouwen die voor de zwangerschap helemaal geen last hebben met hun stoelgang, kan dit tijdens de zwangerschap ineens opspelen. Dit heeft alles te maken met hormonale veranderingen. Hierdoor vertraagt de darmpassage, en wordt er meer vocht onttrokken aan de feces. Maar ook andere factoren zoals: ijzersupplementen, verminderde lichaamsbeweging, veranderende bloedsomloop, de druk van inwendige organen en de baby op de darmen zijn allemaal factoren die obstipatie in de hand kunnen werken.

Indien een laxeermiddel tijdens de zwangerschap noodzakelijk is, wordt er vaak gekozen voor een zwelmiddel of een osmotisch laxeermiddel op basis van lactulose, lactitol, macrogol of sorbitol. Maar raadpleeg altijd je huisarts voordat je een laxeermiddel in wilt nemen wanneer je zwanger bent.

Wanneer naar je huisarts?

 • Wanneer je last hebt van ongewone verschijnselen zoals bloed in je ontlasting.
 • Wanneer je last hebt van een acute verstopping die gepaard gaat met krampen en pijn.
 • Wanneer er een verandering in de frequentie optreedt, of dat je ontlasting er heel anders uitziet dan voorheen.
 • Wanneer je geregeld last hebt van obstipatie.

 

Bronnen: nhg.org, Maag Lever Darm Stichting

Delen:  
4 reacties op “Laxeermiddelen zijn niet onschuldig
 1. onlangs is de spiriva inhaler vernieuwd …was eerst een groene capsule in een inhaler en nu is het een witte capsule in de zonda inhalor sinds ik deze gebruik heb ik last van obstipatie …is heel onaangenaam …heb psyliumvezelzakjes gekocht en gebruik deze 1 x per dag ..is dat ook een laxeermiddel of niet …anders zal ik naar de huisarts moeten gaan ..ik heb copd en boezemfibrilleren dus heb niet veel keuze in het soort puffers die ik mag gebruiken

  Geschreven door willemijn op
 2. Gebruik zelf Colon Clean, dat is psyllium met inuline. Zou niet weten of dat beter werkt.
  Bij hartproblemen en copd kan het schelen als je goed voor je lichaam zorgt. Bij hartritmestoornissen kunnen tekorten als magnesium, vitamine B en D en stoffen als taurine en carnitine spelen. Een tekort aan magnesium kan ook obstipatie in de hand werken. Bij copd, wat een lastig probleem is, kan je voeding nog uitmaken. Histamine in je voeding kan het verergeren. En stoffen als bijv vitamine D kan helpen ondersteunen.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Waarom naar de huisarts gaan, deze doet er helemaal niets aan.

  Geschreven door M.geilen op
 4. Ik gebruikte ook wel eens psyliumvezels/Volcolon bij obstipatie, ik gebruik 1 bloeddruktablet per dag, dat kan wel is een keer obstipatie verzoorzaken, ik ben er echter mee gestopt, ik krijg behoorlijke buikkrampen van dit middel die best lang aanhoud, zeker 1 dag, nee ik drink nu1 glas lauwwarm water op mijn nuchtere maag en beweeg veel, fietsen/fitness en eet gebalanceerd voldoende vezels, ik heb een prikkelbare darm, teveel vezels werkt dan ook niet en drink altijd voldoende waser en beperk het drinken van koffie tot 2 a 3 kopjes per dag. Pepermunt eet ik ook niet meer, vermeerderd gasvorming en is ook niet goed voor je maag. Ik heb er baat bij, die zakjes Volcolon gaan dus terug naar de apotheek.

  Geschreven door Ricky op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief