Vakantie obstipatie; kun je dat voorkomen?

Vakantie, we kijken er lange tijd naar uit, zijn vooraf druk met de voorbereidingen en wanneer we dan op vakantie zijn dan kun je te maken hebben met darmproblemen. Dan heb je met andere woorden last van vakantie obstipatie.
Veel mensen hebben problemen met hun stoelgang wanneer ze op vakantie zijn. Bij sommigen gaat de boel gewoon op slot. Wanneer je last hebt van een vertraagde stoelgang (minder dan 2 x per week), met uitzonderlijk harde en droge ontlasting dan praat men van obstipatie.

Wanneer de ontlasting een paar dagen uitblijft, dan is er niet heel veel aan de hand. Vaak komt je natuurlijke ritme daarna weer op gang zoals je gewend bent. Maar wanneer dat niet het geval is en je daarbij last krijgt van een opgeblazen gevoel en darmkrampen, dan is de pret er snel van af.

Oorzaken van vakantie obstipatie

Op vakantie is je eetpatroon anders dan thuis, je eet op andere tijden en misschien wat minder gezond dan thuis. Om je vakantiebestemming te bereiken moet je vaak lang in de auto of vliegtuig zitten. Dat lange stilzitten heeft invloed op het ritme van je darmen en kan vakantie obstipatie veroorzaken. Maar ook zaken als een vies toilet of geen, tot weinig, privacy hebben kunnen de stoelgang belemmeren.

  • Verandering van voeding.
  • Onvoldoende drinken.
  • Gebrek aan lichaamsbeweging.
  • Geen schone toiletten.
  • Geen privacy.

Tips om vakantie obstipatie te verhelpen/voorkomen

Drink water

Veel vocht is onmisbaar voor de spijsvertering. Dus drink minimaal 1½ liter water per dag om je spijsvertering goed op gang te helpen. En wanneer je in een warm land op vakantie bent dan mag dit wel 2 liter zijn in verband met het transpireren. Water zorgt voor een zachtere ontlasting waardoor het makkelijker is om het lichaam te verlaten.

Let op je voeding

Het is natuurlijk belangrijk om heerlijk te genieten tijdens je vakantie, maar wanneer je last hebt van obstipatie dan is het echt aan te raden om op je voeding te letten. Eet veel vezelrijk voedsel. Vezels vind je in groenten, fruit, volkoren producten, aardappels, noten, volkoren pasta/rijst en brood.

Door de sponswerking die vezels hebben helpt vezelrijke voeding bij zowel diarree als bij verstopping. De vezels zwellen op en zorgen daardoor voor een vaste en toch ook soepele ontlasting.

Lekker ontbijten

Sla nooit je ontbijt over, ook niet op vakantie. Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Het brengt daadwerkelijk je spijsvertering op gang. Soms kan het ook helpen om een glas lauw water te drinken voordat je gaat ontbijten om die spijsvertering aan te zwengelen.

Regelmatig bewegen

Vakantie is voor veel mensen ook heerlijk luieren. Maar weinig bewegen heeft invloed op obstipatie, want door weinig te bewegen worden de darmen lui en werken daardoor niet meer normaal. Alleen al door matig te bewegen wordt de darmfunctie bevordert. Dus neem een duik in het zwembad, ga gezellig een stuk wandelen of neem je hardloopschoenen mee op vakantie. Dagelijks een half uurtje bewegen voorkomt vaak obstipatie.

Onderdruk je aandrang niet

Het feit dat op de camping iemand je kan horen of dat het toilet in het restaurant wel erg vies lijkt, is voor sommige mensen reden om de aandrang “even” te onderdrukken. Echter, het te lang ophouden van je ontlasting leidt ertoe dat de darmen de aandrang helemaal gaan negeren. Daardoor kunnen ze lui worden, wat weer kan leiden tot obstipatie.

Dus wanneer je aandrang hebt, ga dan gewoon naar het toilet en denk dan maar dat iedereen naar het toilet gaat met de bijbehorende luchtjes en geluidjes.

Laxeermiddelen

Maar voor die mensen die iedere vakantie weer last krijgt van obstipatie, kan een laxeermiddel uitkomst bieden voor de dagen dat het echt niet wil lukken.

 

Bronnen: Darmgezondheid en Maag Lever Darm stichting

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief