Zijn slapende voeten gevaarlijk?

Wanneer je een slapende voet hebt dan heb je last van een prikkend en verdoofd gevoel. Het doet niet echt pijn maar het gevoel is wel vervelend. Maar hoe komt dat eigenlijk en is het gevaarlijk?

De medische naam voor een slapende ledemaat is ‘transient paresthesia’ en kan eigenlijk overal in je lichaam plaatsvinden. Maar dit slapende gevoel komt het meeste voor in je handen, voeten en armen en benen. Het wordt ook wel een prikkend of een verdoofd gevoel genoemd.

Waardoor ontstaat dat tintelende gevoel

Dat tintelende gevoel ontstaat doordat bepaalde zenuwen gedurende een bepaalde tijd waren afgekneld. En omdat die zenuwen even waren afgekneld, was er even geen communicatie meer tussen de hersenen en dat specifieke ledemaat. Wanner er helemaal geen contact meer zou zijn, zou het ledemaat gevoelloos worden. Bepaalde andere zenuwen worden echter sterker gestimuleerd en geven daardoor meer signalen af. En het gevolg hiervan is dat tintelende gevoel. Eigenlijk is dat gevoel een waarschuwingsteken omdat je hierdoor het dat ledemaat gaat verplaatsen en zo voorkom je schade.

Daarnaast wordt je voet of arm ook slap en dat komt door de verminderde bloedtoevoer als gevolg van de beknelling. Uiteindelijk kan dit zo erg zijn dat je het ledemaat niet meer kunt bewegen omdat er niet genoeg kracht inzit.

Zijn slapende ledematen gevaarlijk?

Slapende ledematen zijn in principe niet gevaarlijk. Het zou kunnen dat zenuwen beschadigd raken wanneer ze te lang afgekneld raken, maar in de praktijk komt dat eigenlijk bijna nooit voor. Maar tintelende benen die langere tijd aanhouden zijn kunnen een dieper liggende oorzaak hebben. Zo kan de doorbloeding van het been gebreken vertonen waardoor er te weinig bloed in- of uit kan stromen. Er kan dan bijvoorbeeld een propje in een bloedvat zitten dat de doorstroming tegenhoudt. Een arts kan door toediening van medicijnen proberen het propje op te lossen of te verwijderen door het inbrengen van een katheter met een soort ballonnetje eraan dat op de plaats waar het propje zit wordt opgeblazen. Hiermee voorkom je ernstige problemen zoals wanneer het propje vanzelf zou losraken.

Oorzaken van slapende ledematen

Wanneer je regelmatig last hebt van slapende handen of slapende voeten, kan er dus meer aan de hand zijn.

Slapende ledematen door tekorten
Door tekorten aan bepaalde stoffen kunnen slapende ledematen vaker voorkomen. Heb je veel last van slapende armen, benen, handen of voeten, dan is het verstandig om te kijken of dat je voldoende mangaan, zink en vitamine B12 binnen krijgt. Eventueel kun je hiervoor supplementen nemen.

Slapende ledematen door bepaalde ziektes
De meest voorkomende ziekten die voor slapende ledematen kunnen zorgen zijn:

 • Suikerziekte.
 • Traag werkende schildklier.
 • Hernia.
 • Carpale Tunnel Syndroom (CTS).
 • Multiple sclerose (MS).
 • Thoracic Outlet Syndroom (TOS).
 • Logesyndroom (LS).
 • Compartimentsyndroom (CS).
 • Post Whiplash Syndroom (PWS).
 • Vaatproblemen in de lies.
 • Diabetes.
 • Restless legs Syndroom.
 • Fenomeen van Raynaud.

Overige oorzaken voor slapende ledematen
Nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een grotere kans op tintelende voeten. Ook activiteiten zoals paardrijden en wielrennen kunnen bijdragen aan de kans op slapende voeten. En hele jonge kinderen kunnen tintelende voeten krijgen wanneer ze op het toilet zitten en niet goed met de voetjes de grond aan kunnen raken. En wanneer je vooral ’s-nachts last hebt van slapende ledematen dan is het matras misschien te hard.

Slapende ledematen voorkomen

De oorzaak van slapende benen komt vaak doordat iemand gedurende een langere tijd in dezelfde positie zit. Probeer altijd even te lopen of in ieder geval even met je benen te wiebelen. Ook knellende schoenen zijn zeer slecht voor de doorbloeding. Door zo in bed te liggen zodat je niet op je arm ligt tijdens het slapen kan een slapende arm voorkomen.

Een slapend ledemaat verhelpen

Wanneer je dan toch een slapende arm of been hebt beweeg dan voorzichtig. Zo zorg je er voor dat de bloedstroom weer op gang komt. Let bij slapende voeten en benen op dat je hier niet je volle gewicht op zet. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je been het gewicht niet kan dragen.

Wanneer naar de huisarts?

Bij slapende ledematen is er in principe geen reden tot zorgen. In de meeste gevallen is enkel een lichaamsdeel tijdelijk afgekneld geweest door een verkeerde houding. Wanneer het echter vaak en zonder aanleiding gebeurd, is het aan te raden om even langs je huisarts te gaan om te onderzoeken of er een andere, meer ernstige, oorzaak is. Wanneer er geen achterliggende oorzaak is, maar je hebt wel veel last van slapende ledematen, ga dan naar een fysiotherapeut deze kan je helpen en adviezen geven om de slapende ledematen te voorkomen en sneller te verhelpen. Treden de slapende ledematen op tijdens het slapen dan helpt bij sommige mensen het dragen van een brace.

 

Bronnen: hagaziekenhuis.nl en phytalis.nl

18 reacties op “Zijn slapende voeten gevaarlijk?
 1. Zou graag er een andere zin boven zien :
  Slapende voeten hoeft niet gevaarlijk te zijn mits ze in een korte periode weer normaal aanvoelen.
  Uit eigen ervaring weet ik dat het na een half uur slaap het niet goed was en savonds lag ik op de operatiekamer met een DVT.

  Geschreven door Marion op
  • nuttige reactie!

   Geschreven door Lisanne op
 2. ik heb constant gevoelloze voeten ben er voor naar de dokter in het ziekenhuis gegaan, en hij concludeert dat ik dunne vezel neuropathy heb,de nodige tests gedaan en de conclusie was daar kunnen we niets aan doen, wel dus want de prikkelingen die ik in min voeten heb zijn te onderdrukken met valium ,maar dat mogen ze niet meer voorschrijven, allemaal gelul je zou er afhankelijk van worden, dat mag dan wel zo zijn maar ik voel me er prima door,zonder zit ik met een kriebelig gevoel in mijn voeten,en ook een gevoeloos onderbeen het voelt hetzelfde aan als je naar de bioscoop gaat en wat te lang met je benen over elkander zit bloeddoorstroming word dan afgekneld, maar als je dan een bloeddruk test laat doe door hun dan krijg je van die rubber bandjes die ze opblazen rond je been om te kijken of de bloed doorstroming goed is,dan hoor je bovenaan je been duidelijk de hartslag bij de knie is het de helft zachter en aan mijn enkel en hoor je bijna helemaal niets meer en dan blijven ze bij hun

  Geschreven door piet landa op
 3. bij mijn vorige reactie kon ik mijn verhaal niet helemaal afmaken!!!!!!
  de conclusie van de docters was dat ze er niets aan konden doen, nee niet aan de gevoelloosheid maar wel aan het gejengel in je voeten, met valium dus, maar daar raak je aan verslaaft zeggen ze dus kun je afbranden,,,ja aan eten raak je soms ook verslaaft maar daar hebben ze wel een remedie voor, het overtollige vet operatief verwijderen,dat brengt tenminste geld op voor hun!!!!!
  ik ga dus nooit meer daarvoor naar een ziekenhuis maar het zal hun dus een rotzorg zijn in zienkenhuis BRAVIS IN BERGEN OP ZOOM

  Geschreven door piet landa op
 4. hallo Marian tintel vingers is volgens mij ook een gebrek aan bloeddoorstroming als je een hele dag bijna achter de kassa zit, en dat bobbelje kan er ook mee te maken hebben hoor,als door een onsteking dat bobbeltje ontstaat kan een bloedvat afgeklemt worden, dus maar snel weer naar de huisdocter, voor een verwijskaart naar het ziekenhuis en liefst niet naar het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom maar gewoon naar Roosendaal, je hebt daar een keus in, sucses groetjes Piet

  Geschreven door piet landa op
 5. nog even Marian heb je ook wel eens een afspraak gemaakt met een reumatoloog om te chekken of het geen reuma in je vinger is?? groetjes Piet

  Geschreven door piet landa op
 6. ja dat is waar Marion net als in de bioscoop of ook thuis natuurlijk een lange tijd in een houding net als jij , dan word je been gevoelloos maar na een minuut is dat weeral over, als het blijft duren zij er twee mogelijkheden, of je bloed word altijd afgeknelt dat kan bij jou zijn als je lange tijd in een stoel zit,toch zeker met een hele zachte vulling dan sluiten je bloedvaten al af bij je zitvlak net als bij mij, en geen bloedtoevoer naar je benen net als bij mij dan ook minder gevoel,Maar dat geven die docters in het Bravis ziekenhuis niet toe dunne vezel neuropatie is voor de vezels die in de achterkant van je benen zitten als die afsterven door te weinig bloedtoevoer heb je minder gevoel,en dat heb je bij te lang zitten dan klemmen je bloedvaten of op bepaalde punten,groetjes Piet

  Geschreven door piet landa op
 7. KIJK OP DE SITE DE VERGETEN ZIEKTEN OP GOOGLE EN FB STAAT HEEL VEEL OP
  IK HEB ROOSENDAAL ZIEKENHUIS ALLES AL GEH LUMBAALPUNCTIE,S TOEN NAAR UTRECHT DAAR DIAGNOSE FIBROMYALGIE KAN JE OOK NIKS MEE IK HEB THERAPY GEVOLGT LUISTER NAAR MIJN LICHAAM HELPT GEEN METER KIJK EVEN OP DEZE SITE
  GR ARIENNE

  Geschreven door ADRIENNE VAN DE RIJKEN op
 8. hallo Adrienne, ja er staat zoveel op maar dunne vezel neuropatie hebben geen behandeling voor,je loopt gewoon tegen de muur bij hun ik heb er dan ookmezelf niet druk om gemaakt de kriebels en zenuwtrekken in mijn onderbenen weg nu mar het gevoellos zijn gaat gewoon door hoor tot het aan je handen komt, en als je dan vraagt, hoelang blijft zich dat dan uitbreiden kijken ze je gewoon lachend aan,ik zei mischien als het aan mijn hart komt stopt dat mischien ook wel,hij moest alleen maar lachen, ik zij nog o nee het hart heeft een onafhandelijk zenuwstelsel, nou ja we zullen wel zien het zit bij mij op dit moment aan mijn knieen maar ik kan nog prima lopen hoor, alleen moet ik wel opletten waar ik mijn voeten zet!!
  en wat de behandelingen betreft, daar kunnen ze niets aan veranderen hoor want ze zijn alleen maar aan het uitproberen,ze vullen graag hun zakken,nog een fijne week,groetjes Piet

  Geschreven door piet landa op
  • Ik lees toevallig je stukje Piet
   Misschien heb je hier iets aan.
   voor DVN kan je het beste naar Maastricht wachlijst 12 maanden maar alle onderzoeken op 1dag.
   of AMC dit gaat wel via plaatselijke Neuroloog.
   Er is ook een facebookgroep en het valt nu onder het Beatrix Spier Fonds.

   Geschreven door Mirella op
 9. Nee, Piet dat heb ik nog nuet gedaan.
  Wel een goede tip. Ik ga eerst nog maar weer een xtje naar de dokter om te kijken wat hij erover te zeggen heeft & waar hij me dit keer naar toe wil gaan sturen.
  Kom ik er niet uit dan ga ik zeker een afspraak maken bij een reumatoloog.
  Bedankt voor de tip Piet!

  Geschreven door Marian op
 10. Het syndroom van Raynaud heeft dat ook te maken met slapende ledematen
  of komt dat door vernauwde bloedvaten in de tenen. het is bij mij allen de tenen; soms heel koud en dan weer heel warm. En is er een oplossing voor.

  Geschreven door N.Mastenbroek op
 11. hallo N Mastenbroek, ik weet daar niets van ik ben dan ook geen dokter!
  maar vernauwde bloedvaten kunnen wel voor koude voeten zorgen, en het begint denk ik ook wel het eerst in de tenen omdat daar de dunste bloedvaten zitten,je kunt ook op je enkel aan de voorkant voelen of daar een hartslag te voelen is is dat niet te voelen dan zou het mogelijk zijn dat er een belemmering is in je bloeddoorstroming zo is het bij mij ook alleen ik heb een hele voet die altijd koud is en ik voel totaal op die dikke ader op mijn enkel aan de bovenkant geen hartslag maar het kan uiteraard ook alleen voor je tenen gelden, heb je mischien werk waarbij je veel op je knieen zit? dat kan ook van invloed zijn groetjes Piet

  Geschreven door piet landa op
 12. Ik denk dart het goed is om naar de huisarts te gaan. Er zullen wat onderzoeken gedaan moeten worden om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Raynaud is niet zo voor de hand liggend

  Geschreven door Tandor op
 13. Ik had net een slapende voet en als ik er op stond voelde ik hem niet en zodra ik begon te lopen begon ik hem steeds meer te voelen is dat gevaarlijk

  Geschreven door Marion op
  • Nee dat is niet gevaarlijk

   Geschreven door Tandor op
 14. Vooral mijn linkervoet is heel erg of er twee handen mijn enkel omklemmen.en het is als ik ln bed lig of met mijn benen op de bank met blote voeten l
  Is het net of ik kousen aan heb.

  Geschreven door Maria op
  • Hallo Maria, jouw klachten herken ik! dat heb ik ook, al heel lang en ook links erger dan rechts!
   ook als je geen sokken of kousen aan hebt lis het of er zeer strakke sokken om je voeten zitten.
   Ik blijf hopen op een oplossing! al weet ik nog steeds niet, want er schijn niets aan te doen te zijn
   aan deze neuropathie. Maar ik blijf zoeken! Elke tip is welkom!
   Succes allemaal……. Pien.

   Geschreven door Pien op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief