Kunnen baby’s allergisch zijn voor koemelk?

Kunnen baby's allergisch zijn voor koemelk?

In Nederland is melk drinken voor veel mensen een gewoonte. Ook onze kleine dreumes drinkt doorgaans graag deze melk als het van de borstvoeding af is. Hoewel de meeste baby’s zonder problemen koemelk kunnen verdragen, ontwikkelt een klein percentage een allergie. Een koemelkallergie kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals lichte spijsverteringsproblemen maar ook ernstige huidreacties. Hoe herken je deze allergie en hoe voorkom je dat je baby wordt blootgesteld aan gevaar?

Symptomen van koemelkallergie bij baby’s

De symptomen koemelkallergie baby, kunnen variëren van kind tot kind en zijn soms moeilijk te onderscheiden van andere kwaaltjes waar je kind vaak mee kampt. Onder de meest gangbare symptomen vallen onder andere:

  1. Spijsverteringsproblemen: Dit merk je aan overgeven, diarree of juist een opstopping. Sommige baby’s kunnen ook bloed of slijm in hun ontlasting hebben.
  2. Huidreacties: Baby’s hebben na een koemelkallergie soms last van rode jeukende bultjes, vooral rond de mond en op de wangen.
  3. Ademhalingsproblemen: Sommige baby’s kunnen symptomen ervaren zoals piepende ademhaling, hoesten of een verstopte neus. Al komt dit niet zo vaak voor.
  4. Onrustig gedrag: Langdurig huilen en slecht slapen kunnen ook wijzen op een allergische reactie.

Veel van deze symptomen komen ook voor bij andere aandoeningen of allergieën. Het is daarom slim om een huisarts te raadplegen voordat je helemaal stopt met het geven van koemelk. Samen met de arts kun je erachter komen waar je baby precies last van heeft. Het kan namelijk ook een andere allergie zijn of iets compleet anders.

Wat is een koemelkallergie eigenlijk?

Koemelkallergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij baby’s en jonge kinderen. Deze allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem van een baby abnormaal reageert op de eiwitten in koemelk. Dit is overigens iets anders dan lactose-intolerantie. Bij deze aandoening heeft het lichaam moeite met het verteren van de lactose (melksuikers). Bij koemelkallergie reageert het immuunsysteem specifiek op één of meer van de eiwitten in de melk, zoals caseïne of wei.

Deze allergische reacties kunnen heftig zijn maar ook vrij mild. Je herkent de eerste symptomen al vrij snel na de inname van een zuivelproduct. Het is belangrijk voor ouders om te weten dat zelfs kleine hoeveelheden van deze eiwitten een reactie kunnen uitlokken bij kinderen met een koemelkallergie.

Een allergietest doen

Om erachter te komen of je kind last heeft van deze allergie kun je een allergietest doen, meestal wordt dit gedaan onder toezicht van een diëtist. Het is dus beter deze test niet zelf uit te voeren, Je zult tijdens de test je kindje een aantal weken geen zuivelproducten toedienen om te kijken of de klachten afnemen. Daarna wordt koemelk in kleine porties weer toegediend, om te zien of de reacties weer terugkomen. Vooral in de laatste fase is medisch toezicht heel belangrijk.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief